Seleniul este un mineral esențial și o componentă a compușilor numiți selenoproteine. Acestea au un rol important în organism deoarece asigură metabolismul hormonilor tiroidieni, imunitatea, sinteza ADN-ului, reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ și funcția de reproducere. Află ce alimente bogate în seleniu poți consuma.
Seleniul susține sănătatea părului și a pielii și protejează corpul împotriva infecțiilor. Deficiențele pot provoca: subțierea firelor, pete pe unghii, dureri la nivelul articulațiilor și mușchilor. De aceea, se recomandă să-l consumi în cantitățile recomandate.
Alimente bogate în seleniu
Cantitatea de seleniu pe care este indicat să o consumi în fiecare zi se schimbă pe măsură ce înaintezi în vârstă, potrivit Medical News Today. Bebelușii au nevoie de cantități mici, iar adulții au nevoie de cantități mari.
În general, corpul depozitează cea mai mare parte a seleniului în mușchii scheletici. Așa că majoritatea alimentelor cu cea mai mare cantitate de seleniu sunt proteinele animale și peștele.
În plus, cantitatea de seleniu din alimente poate varia mult în funcție de conținutul de seleniu prezent în solul în care este cultivat. Compoziția solului variază foarte mult în funcție de regiune. Alimentele vegetale obțin seleniu din sol, care afectează apoi cantitatea de seleniu prezentă în animalele care mănâncă acele plante. De aceea majoritatea alimentelor de origine animală sunt alimente bogate în seleniu.
Nuci braziliene
Nucile braziliene reprezintă cea mai concentrată sursă de seleniu. Dacă îți place să le consumi constant se recomandă să limitezi aportul zilnic pentru a evita să-l consumi în exces. Cantitățile mult prea ridicate pot cauza: pierderea părului, respirație neplăcută și diaree. În plus, conțin mult magneziu.
Pește
Peștele asigură o sursă importantă de proteine, fiind printre aceste alimente bogate în seleniu. Speciile de pește gras, precum tonul și somonul oferă nutrienți esențiali cum sunt acizii grași omega 3, cu proprietăți antiinflamatoare, care pot susține funcționarea creierului și sănătatea cardiovasculară. Unele dintre aceste specii de pește au un conținut ridicat de magneziu, așa cum este cazul tonului.
În plus, sardinele și suplimentele cu ulei de pește reprezintă două surse de grăsimi sănătoase pentru inimă. Iar sardinele au mai mulți nutrienți decât suplimentele cu ulei de pește.
Ouă
Ouăle îți pot oferi concentrații importante de nutrienți, precum: biotina, proteinele și vitamina D, o vitamină solubilă în grăsimi, cu un rol important în susținerea sănătății oaselor. Un ou poate conține o treime din aporul zilnic recomandat de seleniu.
Carne de pui
Carnea de pui oferă o sursă bună de proteine slabe, inclusiv aminoacizi precum triptofanul, care te pot ajuta să dormi noaptea. De asemenea, se numără printre aceste alimente bogate în seleniu, iar pieptul de pui poate asigura tot aportul zilnic.
Carne de vită
Carnea de vită este evitată din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, însă poate asigura alți nutrienți importanți, cum sunt seleniul și vitamina B12. O poți consuma într-un mod sănătos dacă o adaugi în bucăți mici într-o farfurie unde predomină: legumele, cerealele integrale și leguminoasele.
Carne de porc
Anumite părți componente ale porcului și unele produse din carne de porc includ cantități importante de nutrienți, inclusiv seleniu. De asemenea, poți obține biotină, denumită vitamina B7, care susține sănătatea unghiilor, părului și a pielii, conform The Manual.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.