Boala Parkinson afectează funcția motrică, ceea ce poate cauza tremor, mișcări lente și întrerupte, probleme posturale și rigiditate în articulații. Aceasta este a doua cea mai întâlnită boală neurodegenerativă. Schimbările stilului de viață îi pot scădea riscul de apariție. Află cum poți preveni boala Parkinson.
Cauzele bolii Parkinson nu se cunosc cu exactitate și se încadrează ca boală progresivă. Cu toate acestea, există câteva metode care pot ajuta la prevenirea apariției sale și la încetinirea avansării simptomelor pe care le provoacă.
Cum poți preveni boala Parkinson
Boala Parkinson poate apărea din cauza mai multor factori, cum ar fi: vârsta înaintată, sexul biologic, expunerea la mediu dăunător, factorii asociați alimentației, prezența unor comorbidități și moștenirea genetică. De obicei, bărbații sunt mai predispuși s-o dezvolte.
Boala Parkinson se tratează cu foarte mare dificultate și nu poate fi vindecată în totalitate, potrivit Health. Pentru a o preveni sau a-i încetini dezvoltarea poate fi util să adopți mai multe modificări ale stilului de viață. De asemenea, un medic îți poate oferi sfaturi suplimentare.
Exerciții fizice
Dacă te întrebi cum poți preveni boala Parkinson, ia în calcul exercițiile fizice. Deoarece pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate, exercițiile fizice constante pot înceti progresia bolii Parkinson și pot întârzia debutul acesteia. Activitatea fizică regulată poate îmbunătăți funcția motrică, poate sprijini echilibrul și poate crește forța fizică în cazul persoanelor diagnosticate.
Alimentație echilibrată
Modificările asociate alimentației pot reduce șansele de a dezvolta boala Parkinson. Printre schimbările care pot fi benefice se pot regăsi: diminuarea consumului de produse lactate, creșterea consumului de cofeină, limitarea consumului de alcool și adoptarea dietei mediteraneene.
De asemenea, este important să mănânci alimente bogate în antioxidanți, precum fructele de pădure sau broccoli, pentru a combate stresul oxidativ. Acesta poate mări șansele de a te confrunta cu boala Parkinson.
Teste neurologice
Când vrei să afli cum poți preveni boala Parkinson, gândește-te la testele neurologice. Nu există teste special concepute pentru a trata boala Parkinson, dar semnele pot fi depistate în urma acestor tipuri de teste. În această categorie pot fi incluse: teste de observație, teste de evaluare a rigidității, teste de evaluare a tremorului, teste de mișcare repetitive sau teste de tragere.
Dormi suficiente ore în fiecare noapte
Somnul între 7 si 9 ore pe noapte este esențial pentru procesarea impresiilor și stocarea amintirilor. Acesta ocupă un rol vital în stimularea sănătății sistemului imunitar și ajută la curățarea aglomerărilor de proteine nedorite care afectează creierul. Aceste aglomerări de proteine sunt principala caracteristică a bolii Parkinson și au un efect dăunător asupra creierului.
Teste genetice
Dacă vrei să știi cum poți preveni boala Parkinson, ia în calcul testele genetice. Deoarece unele cazuri de Parkinson sunt legate de gene, testarea genetică poate ocupa un rol major în identificarea afecțiunii. Deși nu este un aspect standard al diagnosticului, se poate lua în considerare atunci când sunt suspectate cazuri legate genetic și mai ales dacă prezinți un istoric familial al bolii.
Exerciții mintale
Unele jocuri simple și hobby-uri îți pot antrena funcțiile creierului și îi pot menține sănătatea. Poți citi, poți rezolva cuvinte încrucișate, poți completa Sudoku sau te poți implica în alte activități care îți folosesc capacitățile mintale, conform Healthline.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.