Plămânii ocupă un rol vital în menținerea funcționării organismului. Dacă aceștia se îmbolnăvesc, îți pot afecta în mod semnificativ sănătatea. Pentru a-i proteja, unele activități fizice pot fi foarte eficiente. Citește despre exerciții care pot reduce dificultățile de respirație.
Există anumite exerciții fizice, care pot sprijini funcțiile plămânilor. Acestea pot contribui la combaterea anumitor simptome și pot preveni unele afecțiuni. În plus, pot acționa benefic asupra mai multor zone din organism.
Exerciții care pot reduce dificultățile de respirație
Plămânii permit schimbul de oxigen și dioxid de carbon, un aspect esențial pentru funcționarea corpului uman, potrivit Medical News Today. Nu poți schimba cât de mult oxigen pot reține plămânii când respiri, dar exercițiile de respirație pot ajuta la reducerea dificultății respiratorii cauzate de o funcție pulmonară limitată.
Unele exerciții fizice pot crește capacitatea de a respira dacă le practici cu regularitate și urmezi un stil de viață sănătos. Acestea pot ajuta la întărirea mușchiului denumit diafragmă, care îndeplinește un rol semnificativ în funcția respiratorie.
Antrenament pe intervale
Antrenamentul pe intervale poate fi o alternativă mai bună decât exercițiile constante deoarece nu forțează respirația atât de mult. Antrenamentul pe intervale presupune alternarea între perioade scurte de exerciții mai intense și perioade de exerciții mai puțin intense.
De asemenea, antrenamentele pe intervale pot îmbunătăți sănătatea inimii. Acestea pot fi executate atât acasă, cât și la sala de fitness.
Respirația abdominală
Respirația abdominală poate îmbunătăți rata cu care plămânii se extind și se contractă, fiind printre aceste exerciții care pot reduce dificultățile de respirație. Respirația abdominală se concentrează în mod special pe întărirea mușchiului diafragmei, ceea ce-ți poate permite să respiri mai profund.
Pentru a executa respirația abdominală, se urmează câteva indicații foarte simple. Pui o mână în zona stomacului. Inspiri treptat pe nas și observi cât de mult se ridică abdomenul. Expiri pe gură. După aceea inspiri pe nas, în timp ce încerci să faci abdomenul să se ridice mai mult decât ai făcut-o în respirația anterioară.
Expiri și încerci să faci fiecare expirație de două sau trei ori mai lungă decât fiecare inspirație. Constant rotești umerii înainte și înapoi și miști capul dintr-o parte în alta pentru a te asigura că exercițiul nu provoacă tensiune în partea superioară a corpului.
Fredonare
Orice activitate care lucrează mușchii abdominali acționează asupra plămânilor, conform PharmEasy. Fredonarea poate crește capacitatea pulmonară. Aceasta poate forța aerul care conține substanțe dăunătoare să iasă din plămâni astfel încât să intre mai mult aer proaspăt. În plus, fredonarea unui cântec poate ameliora stările de stres și poate asigura o stare de relaxare.
Respirația cu buzele strânse
Respirația cu buzele strânse poate ajuta la susținerea căilor respiratorii deschise mai mult timp, ceea ce poate facilita fluxul de aer în plămâni. Poate fi mai eficient să te concentrezi asupra duratelor. Poți inspira timp de 5 secunde și poți expira timp de 10 secunde. Poate fi util să folosești un ceas când faci aceste exerciții care pot reduce dificultățile de respirație.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.