Infecția cu Candida este una dintre cele mai frecvente infecții genitale în sarcină. Nu toate tratamentele sunt sigure pentru gravidă și făt, așa încât este important să consulți întotdeauna ginecologul. Află cum se tratează corect candidoza în sarcină.
Candida este un gen de ciuperci care face parte din flora vaginală normală fără a provoca probleme. Uneori, echilibrul natural al microorganismelor care mențin un mediu sănătos la nivelul vaginului este perturbat și Candida se înmulțește excesiv și provoacă boala numită candidoză. Statisticile arată că până la 3 din 4 femei trec printr-o infecție cu Candida pe parcursul vieții.
Există cinci specii de Candida în organismul uman, dar majoritatea infecțiilor vaginale în timpul sarcinii (și în afara ei) sunt cauzate de Candida albicans.
Candidoza nu este considerată o infecție cu transmitere sexuală, fiindcă poate afecta și femeile care nu sunt active sexual. Ea provoacă simptome neplăcute, precum:
- scurgeri vaginale groase și albicioase;
- mâncărime și iritație în zona vaginală;
- înroșirea și umflarea vaginului și vulvei;
- senzație de arsură la urinare;
- dureri în timpul contactului sexual.
De ce apare adesea candidoza în sarcină
Candidoza este o infecție genitală care apare frecvent la femeile însărcinate. Modificările hormonale care se produc în sarcină și, în special, creșterea nivelului de estrogen, favorizează apariția infecțiilor cu Candida. Ele afectează echilibrul pH-ului vaginal, potrivit medicilor Mayo Clinic. PH-ul vaginal previne creșterea excesivă a bacteriilor și a ciupercilor din flora vaginală, inclusiv a ciupercii Candida.
Candidoza în sarcină apare și pe fondul unei imunități mai scăzute. De obicei, sistemul imunitar al gravidelor devine mai puțin activ pentru a proteja fătul. Aceasta face ca organismul să fie mai vulnerabil la infecții, inclusiv la candidoză.
O altă cauză a infecției cu Candida în sarcină poate fi diabetul gestațional. Nivelurile mai ridicate ale glucozei în sânge favorizează creșterea ciupercilor, deoarece acestea se hrănesc cu zaharuri.
Cât de periculoasă este candidoza în sarcină
Infecția vaginală cu Candida albicans nu afectează evoluția sarcinii și nici dezvoltarea fătului. Gravidele care se confruntă cu candidoză pot duce sarcina la termen, iar fătul se dezvoltă normal chiar și în absența tratamentului.
În unele cazuri, femeile însărcinate pot transmite această ciupercă la bebeluș, în timpul nașterii naturale. De obicei, acesta va face o formă ușoară de candidoză orală sau inghinală.
Tratamentul corect pentru candidoza în sarcină
Infecția cu Candida albicans poate fi tratată în siguranță în timpul sarcinii dacă gravida respectă tratamentul prescris de medicul de specialitate.
Candidoza în sarcină se tratează cu medicamente antifungice administrate sub formă de creme sau supozitoare vaginale (ovule). Acestea includ:
- clotrimazol;
- miconazol;
- terconazol.
Aceste produse pot fi utilizate în orice moment al evoluției sarcinii și nu prezintă risc de malformații congenitale sau alte complicații legate de sarcină. Antifungicele topice (cu aplicare locală) se absorb foarte puțin în circulația sistemică și nu ajung la făt. Durata recomandată de tratament este, de regulă, de 7 zile.
De ce să consulți întotdeauna medicul ginecolog
Dacă te confrunți cu candidoza în sarcină, este important să consulți un medic ginecolog din mai multe motive. Cel mai important dintre ele este că nu toate tratamentele pentru infecția cu Candida sunt sigure în timpul sarcinii.
Unele medicamente antifungice, cum ar fi fluconazolul, ar trebui evitate în sarcină, mai ales în primul trimestru. Acestea pot prezenta riscuri pentru făt în anumite etape ale dezvoltării. Gravidelor le sunt sunt contraindicate, de asemenea, tratamentele antifungice cu administrare orală (tablete sau comprimate).
Un medic ginecolog poate oferi recomandări clare cu privire la medicamentele sigure ce pot fi utilizate în sarcină. Acesta va prescrie tratamentul adecvat luând în considerare stadiul sarcinii și alte probleme de sănătate preexistente pentru a se asigura că este sigur pentru tine și pentru făt.
De asemenea, medicul poate oferi sfaturi și recomandări pentru a preveni recurențele infecției cu Candida în timpul sarcinii. Candidoza recidivează la o femeie din patru, chiar și după tratament.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.