Contrar unor convingeri, simptomele de sarcină nu pot să apară imediat după contactul sexual care a dus la concepție. Află când apar primele semne de sarcină și care este cel mai bun moment în care poți face un test pentru a obține un rezultat sigur.
Cea mai sigură cale de a afla dacă ești însărcinată este testul de sarcină, însă unele femei au simptome timpurii, chiar înainte de a constata întârzierea menstruației. În ciuda faptului că semnele de sarcină apar uneori foarte devreme, multe femei nu le observă imediat sau le pun pe seama sindromului premenstrual, pentru că sunt foarte similare.
De partea cealaltă, sunt situații în care simptomele de sarcină se instalează foarte târziu după concepție sau pot să nu apară deloc. Acest lucru nu semnalează o problemă legat de evoluția fătului și nu trebuie să alarmeze.
Când apar primele semne de sarcină după concepție
Contrar unor convingeri, simptomele de sarcină nu pot să apară chiar de la momentul contactului sexual care a dus la concepție. Sângerările, secrețiile mai abundente, greața sau oboseala care pot surveni după contactul sexual nu au legătură cu o posibilă sarcină.
De altfel, momentul fertilizării unui ovul de un spermatozoid nu este întotdeauna același cu data la care a avut loc contactul sexual. Spermatozoizii pot supraviețui în tractul reproductiv feminin timp de 5-7 zile. Astfel, chiar dacă contactul sexual a avut loc înainte de ovulație, spermatozoizii pot rămâne în tractul reproductiv până la ovulație. Data concepției este considerată data la care este fecundat ovulul, și nu cea a contactului sexual.
Primele simptome pot să apară cel mai devreme la o săptămână de la fertilizarea ovulului, când în corpul gravidei se produc schimbări hormonale importante, responsabile și pentru simptomele specifice sarcinii. Momentul apariției lor coincide cu cel în care embrionul se implantează în uter.
Schimbările hormonale care produc simptomele de sarcină
În cazul unei femei cu un ciclu menstrual mediu de 28 de zile, ovulația se produce după 14 zile de la ultima menstruație. Acesta este și momentul aproximativ al concepției, pentru că ovulul rămâne viabil doar 12-24 de ore. El este eliberat de ovare în una dintre trompele uterine și aici este fertilizat de un spermatozoid.
Ovulul fertilizat își începe diviziunea în trompa uterină. La 5-7 zile de la fertilizare, embrionul format călătorește din trompa uterină spre uter și se implantează în peretele acestuia, unde își continuă dezvoltarea.
Din acest moment, se produc schimbări hormonale foarte importante în menținerea sarcinii, dar care produc și simptome neplăcute. Nivelul următorilor hormoni cresc semnificaiv în sarcină:
- Progesteronul. El susține dezvoltarea endometrului (mucoasa uterină în care se implantează și dezvoltă embrionul) și a placentei, relaxează mușchii uterini și previne contracțiile premature. Nivelul crescut poate duce la simptome precum sâni sensibili, oboseală și schimbări de dispoziție;
- Estrogenul. El susține creșterea și dezvoltarea fătului, menține integritatea endometrului și a colului uterin, crește fluxul de sânge către uter și placentă și, împreună cu progesteronul, stimulează dezvoltarea ductelor mamare, pregătind sânii pentru producția de lapte după naștere. Nivelul crescut poate modifica secrețiile vaginale și contribuie la simptome precum greața și modificările de gust și miros;
- Prolactina. Ea este responsabilă de producția de lapte matern după naștere și contribuie la schimbările legate de sâni. Aceștia se măresc în volum, devin sensibili și dureroși în sarcină.
Un alt hormon, hCG (gonadotropină corionică umană), crește în sarcină încă din momentul fertilizării ovulului. Însă, el nu este direct responsabil de simptomele de sarcină. HCG susține producția progesteronului și estrogenului. Nivelul crescut al acestuia este un indicator al sarcinii, iar testele de sarcină îi pot detecta prezența în urină și în sânge.
După cât timp apar semnele clare de sarcină
Doar jumătate dintre gravide au simptome până în săptămâna 5 de sarcină și 10% dintre ele nu resimt semnele de sarcină până în săptămâna 8, potrivit publicației Babycenter.com.
Este important de precizat că săptămânile de sarcină nu se calculează de la momentul concepției, ci începând cu prima zi a ultimei menstruații. De exemplu, dacă prima zi a ultimei menstruații a fost 1 ianuarie, prima săptămână de sarcină este considerată 1-7 ianuarie. După acest calcul, ovulația și fertilizarea ovulului au loc în a doua săptămână de sarcină. Așadar, de la momentul concepției, jumătate dintre gravide au simptome de sarcină în primele 3 săptămâni de la fertilizarea ovulului.
Așadar, când apar primele semne de sarcină variază de la o femeie la alta. Uneori, simptomele nu există până târziu în evoluția sarcinii. Studii citate de centrul medical academic Cleveland Clinic, din Statele Unite, arată că una din 475 de sarcini nu este depistată până în săptămâna 20, iar una din 2.500 de gravide află că e însărcinată abia la naștere.
Când poți face testul de sarcină pentru a avea un rezultat sigur
Pentru a confirma sarcina, ai la dispoziție mai multe tipuri de teste, din urină sau din sânge, indicate în momente diferite ale evoluției sarcinii. Toate detectează hormonul de sarcină hCG.
Teste rapide din urină
Pentru testele rapide clasice, din urină, medicii American Pregnancy Association recomandă să aștepți până în prima zi de întârziere a menstruației. Dacă ai menstruație regulată, înseamnă că testarea este indicată la 14 zile de la concepție. Dacă sunt utilizate conform instrucțiunilor, aceste teste au o acuratețe de până la 99%.
Teste ultrasensibile
În farmacii, sunt disponibile și teste rapide din urină care se pot folosi mai devreme decât cele uzuale. Ele se numesc ultrasensibile și se pot face cu 5-6 zile înaintea primei zile de întârziere a menstruației, deci la 8-9 zile de la data concepției. Totuși, ele au o acuratețe mai mică decât testele clasice indicate în prima zi de întârziere a menstruației.
Teste de sânge
Dacă vrei să afli mai repede rezultatul, poți face un test de sânge. Există teste rapide în farmacii, pe care le poți face acasă dintr-o picătură de sânge, dar cea mai mare acuratețe o are analiza beta hCG efectuată într-un laborator medical. Ea identifică hormonul sarcinii cel mai devreme: la doar 6-8 zile de la concepție. Medicii recomandă repetarea analizei după 48 de ore, pentru un rezultat sigur. Valoarea beta hCG ar trebui să se dubleze dacă există o sarcină.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.