Antena

Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 octombrie 2024, 08:06

Până la jumătate dintre femei se confruntă cu hemoroizi după naștere, mai ales după nașterea naturală. Această problemă apare frecvent și în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru. În multe cazuri, hemoroizii se pot remite de la sine. Află ce opțiuni de tratament ai dacă persistă și îți produc disconfort. 

Reclamă

Hemoroizii sunt vene dilatate, umflate care se simt ca noduli moi sau, uneori, tari în interiorul rectului sau în jurul anusului. Aceștia pot fi mici cât un bob de mazăre sau mari cât un strugure. Chiar și cei de dimensiuni reduse pot provoca simptome neplăcute, cum ar fi durere, senzație de mâncărime și sângerări rectale în timpul scaunelor.

Hemoroizi după naștere

În interiorul venelor există un sistem de valve care împing sângele către inimă și îl împiedică să curgă înapoi. Atunci când se exercită o presiune constantă asupra venelor din rect sau anus, acestea se dilată, iar valvele se defectează. Drept urmare, sângele se acumulează în vene și duce la formarea hemoroizilor. Prin același mecanism se formează și varicele la picioare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Hemoroizii pot fi:

  • Interni. Se formează în interiorul rectului (partea finală a intestinului gros) și nu sunt vizibili la exterior. De obicei, nu provoacă durere, deoarece în această zonă există mai puțini nervi senzitivi, dar pot sângera;
  • Externi. Se formează în jurul deschiderii anale, sunt mai ușor de observat sau palpat. De obicei, devin dureroși dacă se inflamează sau se formează un cheag de sânge în interior.

De ce multe femei se confruntă cu hemoroizi după nașterea naturală

Efortul intens și împingerea prelungită din timpul travaliului cresc presiunea asupra venelor din zona pelvină și rectală. Această presiune poate duce la dilatarea lor și la formarea hemoroizilor.

Reclamă

Un alt factor care contribuie la formarea hemoroizilor postpartum este constipația. Această problemă apare de obicei încă din timpul sarcinii și continuă după naștere. 

Constipația poate fi cauzată de o combinație de factori:

  • modificările hormonale care afectează și sistemul digestiv;
  • presiunea exercitată de bebelușul în creștere asupra tractului digestiv;
  • schimbarea alimentației pe timpul sarcinii;
  • mișcarea mai redusă;
  • un nivel prea mare de fier din suplimente prenatale.

Aproximativ 40% dintre femei fac hemoroizi după naștere sau fisuri anale (mici rupturi în zona anusului), conform unor statistici publicate de Babycenter.com.

Reclamă

Hemoroizii apar adesea și în sarcină

Pe măsură ce crește, uterul pune presiune pe o venă mare numită vena cavă inferioară, care transportă sângele de la picioare înapoi către inimă. Această presiune încetinește fluxul de sânge din partea inferioară a corpului. Sângele care stagnează pune presiune pe venele din jurul rectului, făcându-le să se umfle. 

În același timp, nivelul de progesteron din organism crește semnificativ în sarcină. Acest hormon are rolul de a relaxa mușchii netezi din corp, inclusiv pereții venelor. Acestea devin mai puțin ferme și mai susceptibile la umflare sub presiunea sângelui.

Progesteronul contribuie, de asemenea, la constipație în timpul sarcinii. El relaxează și mușchii netezi din pereții tractului digestiv, ceea ce duce la încetinirea mișcărilor peristaltice care ajută la împingerea alimentelor digerate prin stomac și intestine. Când conținutul intestinal se deplasează mai încet, intestinele absorb mai multă apă din el și scaunul devine dur.

Relaxarea pereților venelor, combinată cu constipația și presiunea exercitată de uterul în creștere fac ca hemoroizii să fie o problemă frecventă în timpul sarcinii.

Tratamente pentru hemoroizi după naștere

Hemoroizii se pot rezolva spontan în câteva zile sau săptămâni de la naștere, pe măsură ce presiunea asupra venelor scade. Cu toate acestea, sunt situații în care persistă, provoacă mult disconfort și necesită tratamente. Acestea includ medicamente, remedii la domiciliu și intervenții medicale în cazurile severe:

  • Șervețele umede speciale. În farmacii, există șervețele impregnate cu diverse substanțe care ajută la calmarea simptomelor cauzate de hemoroizi și la menținerea igienei locale. Ingredientele comune includ hamamelis, aloe vera și alte extracte din plante sau substanțe cu efect antiinflamator și analgezic. Șervețelele umede se folosesc după defecație sau ori de câte ori este nevoie;
  • Extract de hamamelis. Această plantă medicinală are proprietăți antiinflamatoare și poate oferi o ușurare temporară a durerii și senzației de mâncărime asociate cu hemoroizii. Extractul de hamamelis este disponibil sub formă de creme, unguente sau șervețele impregnate;
  • Băi de șezut. Stai în apă caldă timp de 10-15 minute, de două-trei ori pe zi, pentru a reduce disconfortul și a calma inflamația;
  • Comprese reci. Aplicarea de comprese reci în zona rectului poate reduce temporar durerea și inflamația cauzate de hemoroizi după naștere, în special de cei externi. Alternarea compreselor reci cu băile calde de șezut poate ajuta vindecarea hemoroizilor. 

Dacă hemoroizii nu se reduc după o perioadă de îngrijire la domiciliu sau dacă simptomele devin severe, mergi la medic pentru a primi un tratament mai eficient. Pot fi necesare proceduri mai invazive pentru a scăpa de hemoroizi după naștere, cum ar fi ligaturarea cu benzi elastice, scleroterapia sau chiar îndepărtarea chirurgicală a acestora.

Medicamente permise și interzise în alăptare

În perioada alăptării, este nevoie să fii precaută în privința medicamentelor pe care le folosești, deoarece unele pot trece în laptele matern. Pentru a evita potențialele efecte adverse, se recomandă să ceri sfatul medicului pentru a primi mai multe informații despre administrare.

Iată ce medicamente sunt permise și interzise ca tratamente pentru hemoroizi după naștere:

Analgezice și antiinflamatoare 

Pentru durerile cauzate de hemoroizi, poți lua paracetamol și ibuprofen chiar dacă alăptezi. Pentru alte antiinflamatoare nesteroidiene, precum naproxenul, ai nevoie să discuți cu medicul despre riscuri. 

Pe de altă parte, este indicat să eviți aspirina și alte medicamente care conțin acid acetilsalicilic, din cauza riscului de sindrom Reye la copii. 

Creme și unguente

Produsele cu aplicare locală care conțin hamamelis sunt considerate sigure pentru femei în perioada alăptării. Poți folosi, de asemenea, creme cu hidrocortizon pentru reducerea inflamației și disconfortului, dar cu moderație.

În farmacii, sunt disponibile creme și supozitoare pentru hemoroizi, cu substanțe active mai puternice, cum ar fi lidocaina sau fenilefrina. Verifică pe prospect dacă sunt sigure pentru utilizare în timpul alăptării sau, cel mai indicat, întreabă medicul dacă le poți folosi. 

Laxative

Dacă hemoroizii apar ca o consecință a constipației, poți lua anumite laxative ușoare, cum ar fi docusatul de sodiu și polietilenglicolul. Ambele sunt considerate sigure în perioada alăptării. Suplimentele cu fibre alimentare cunoscute ca laxative de volum pot fi și ele administrate după naștere.

Pe de altă parte, se recomandă să eviți laxativele stimulante, cum ar fi senna și crușinul, uleiul de ricin, sărurile de magneziu sau bisacodil, precum și laxativele emoliente, cum ar fi parafinele și vaselinele.

Înainte de a începe orice tratament, discută cu medicul și asigură-te că este sigur pentru tine și pentru copilul tău.

Schimbări necesare în stilul de viață

Dacă te confrunți cu hemoroizi după naștere, ai nevoie să adopți unele schimbări în stilul de viață pentru a reduce disconfortul și a preveni recidivele. Iată câteva recomandări:

  • Păstrează igiena zonei perianale. O igienă adecvată este foarte importantă în gestionarea hemoroizilor apăruți după naștere. Folosește bideul după fiecare scaun, spală-te la duș cu apă caldă sau curăță zona intimă cu șervețele speciale. Evită să folosești hârtie igienică parfumată sau aspră;
  • Schimbă-ți obiceiurile de toaletă. Încearcă să eviți efortul de defecație pentru a nu aplica o presiune suplimentară asupra venelor din zona anală. Din același motiv, nu sta prea mult timp pe toaletă;
  • Mănâncă mai multe fibre. Fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele conțin fibre care ajută la înmuierea scaunului și la eliminarea lui mai ușoară;
  • Hidratează-te. Pentru a trata constipația care este adesea cauza hemoroizilor după naștere, bea cel puțin 8-10 pahare de apă pe zi. Lichidele mențin scaunele moi. Bea câte un pahar cu apă ori de câte ori alăptezi;
  • Fă mișcare. Deși poate fi dificil în perioada postnatală, încearcă să te miști mai mult, deoarece activitatea fizică poate ajuta la combaterea constipației;
  • Evită statul îndelungat în șezut și în picioare. Aceste poziții menținute pentru perioade lungi de timp cresc presiunea asupra venelor din zona anală. Stai întinsă în pat când alăptezi, te uiți la televizor sa citești. Poziția pe laterală reduce presiunea abdominală. Folosește o pernă de tip colac când trebuie să te așezi.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Reclamă
PARTENERI
icon