Antena

Uterul retrovers: ce este și cât de mult afectează fertilitatea

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 septembrie 2023, 06:47

Uterul retrovers se referă la o poziționare diferită de cea normală a uterului în zona pelvină. Deși nu este o boală, ci doar o particularitate anatomică, el poate provoca neplăceri. Află ce simptome au femeile cu uter retrovers și dacă reduce șansele de concepere.

Reclamă

Uterul este un organ cavitar a cărui formă seamănă cu o pară răsturnată. El se află în regiunea pelvină, între vezica urinară și rect, dar poziția poate să difere de la o femeie la alta. În poziția normală, numită anteversă, uterul este ușor înclinat înainte, spre vezica urinară și abdomen. Uterul retrovers se referă la uterul curbat spre spate, îndreptat în direcția coloanei vertebrale, și nu spre abdomen.

Uterul retrovers este o particularitate anatomică destul de frecventă în rândul femeilor. Aproximativ 25% dintre femei au uter retrovers, potrivit statisticilor citate de centrul medical academic Cleveland Clinic. Mai rar, acest organ poate fi orientat și în alte direcții. În funcție de poziția sa în zona pelvină, uterul mai poate fi:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • retroflex, atunci când este înclinat foarte mult spre spate și pune presiune pe zona lombară;
  • anteflex, atunci când este înclinat foarte mult spre abdomen și pune presiune pe vezica urinară.
ilustrație cu uterul normal, uterul retrovers, uterul retroflex și uterul anteflex
Diferitele orientări ale uterului în regiunea pelvină / Shutterstock

Ce cauzează uterul retrovers

În majoritatea cazurilor, poziția retroversă a uterului este congenitală, fiind prezentă de la naștere. Există și situații în care uterul își modifică poziția ulterior, din cauza unor factori precum:

  • endometrioza, boală în care țesutul care căptușește uterul migrează în afara lui, pe ovare, trompele uterine, vezica urinară și pe alte organe;
  • fibroamele uterine și alte tumori benigne sau maligne care se dezvoltă în cavitatea uterină;
  • aderențele postchirurgicale, care sunt țesuturi fibroase formate în urma intervențiilor pelvine (inclusiv cezariene) sau ca o complicație a bolii inflamatorii pelvine sau a altor infecții. Aderențele pot duce la lipirea țesuturilor uterine de alte organe și pot trage uterul înapoi;
  • nașterea, care duce la întinderea și slăbirea mușchilor și ligamentelor planșeului pelvin. Acesta susține organele din zona inferioară a pelvisului, inclusiv uterul. Slăbirea planșeului pelvin poate duce la înclinarea uterului înapoi;
  • menopauza, care duce, de asemenea, la slăbirea planșeului pelvin ca urmare a scăderii nivelului hormonului estrogen. 

Ce simptome poate da pozția retroversă a uterului

Multe femei nu află niciodată că au uterul retrovers sau descoperă întâmplător, cu prilejul unei ecografii pelvine. Poziția diferită a acestui organ poate să nu provoace niciun disconfort. Cu toate acestea, unele femei resimt anumite simptome, dar frecvența și intensitatea lor sunt variabile.

Reclamă

Simptomele uterului retrovers pot include:

  • dureri în timpul menstruației;
  • disconfort sau durere la contactele sexuale, în special în anumite poziții;
  • dificultăți în utilizarea tampoanelor interne în timpul menstruației.
  • probleme urinare precum infecții ale tractului urinar sau incontinență urinară.

Prin poziția sa retroversă, uterul poate exercita o presiune asupra rectului, dar nu a fost identificată o legătură directă între uterul retrovers și probleme intestinale precum constipația cronică sau sindromul colonului iritabil. Cu toate acestea, fibromul uterin și endometrioza – două cauze comune ale uterului retrovers – pot favoriza apariția sindromului colonului iritabil.

Cât de mult afectează uterul retrovers fertilitatea

Poziția retroversă a uterului nu reduce șansele unei femei de a concepe natural, potrivit medicilor Cleveland Clinic. Contrar unor convingeri, uterul poziționat retrovers nu afectează fertilizarea ovulului de către spermatozoizi. Aceștia pot călători prin colul uterin și pot ajunge în trompele uterine pentru a întâlni ovulul, indiferent de poziția uterului.

Reclamă

Uterul retrovers nu influențează nici șansa de a duce o sarcină la termen. Cel mult, el poate pune presiune pe vezica urinară în primul trimestru de sarcină, provocând micțiuni frecvente sau dificultăți la urinare. Din cauza poziției înclinate spre coloana vertebrală, un uter retrovers poate cauza și dureri de spate în sarcină. 

De asemenea, nu există nicio corelație între uterul retrovers și eventuale complicații în timpul travaliului și nașterii. De fapt, sarcina modifică poziția uterului: el se înclină antevers (în poziția considerată normală) către sfârșitul primului trimestru de sarcină, dar va reveni la poziția retroversă după naștere. 

În cazuri rare, uterul rămâne în aceeași poziție în sarcină, de obicei din cauza unor aderențe care mențin uterul ancorat. Dacă nu-și modifică poziția, există un risc de pierdere a sarcinii. Această situație este denumită uter încarcerat și poate fi tratată dacă este descoperită la timp. 

Dacă o femeie cu uter retrovers se confruntă cu probleme de fertilitate, ele sunt cauzate, cel mai probabil, de afecțiunile asociate acestuia:

  • Endometrioza, care poate duce la obstrucția trompelor uterine sau poate afecta funcționarea ovarelor;
  • fibroamele uterine;
  • boala inflamatorie pelvină.

Endometrioza și fibroamele uterine pot fi tratate prin intervenții chirurgicale, astfel încât să poată fi restabilită fertilitatea. Boala inflamatorie pelvină poate fi tratată cu antibiotice dacă este diagnosticată devreme în evoluție.

Dacă ai un uter retrovers și întâmpini dificultăți în a rămâne însărcinată, este important să consulți un specialist în infertilitate pentru a identifica posibile afecțiuni uterine care contribuie la problemele de concepție. 

Cum se tratează uterul retrovers

De multe ori, poziția retroversă a uterului nu produce simptome, motiv pentru care tratamentul nu este necesar. Dacă provoacă disconfort, există mai multe opțiuni de tratament:

  • Repoziționarea uterului. Uterul poate fi repoziționat manual de medici în poziția normală, anteversă. După această procedură, sunt necesare exerciții pentru întărirea musculaturii pelvine pentru a menține uterul în acea poziție. Exercițiile Kegel, dar și alte câteva tipuri de exerciții sunt recomandate în astfel de cazuri;
  • Inserarea unui pesar. Pesarul este un mic dispozitiv în formă de inel din plastic sau silicon care este introdus prin vagin și poate susține uterul într-o poziție anteversă. Există unele riscuri asociate cu pesarele, cum ar fi infecțiile și inflamația. De obicei, sunt recomandate ca soluție doar pe termen scurt;
  • Chirurgia. Uterul poate fi repoziționat și chirurgical în poziția anteversă. Intervenția de repoziționare uterină repară permanent uterul retrovers și poate fi cea mai eficientă soluție de a elimina durerile asociate acestuia. Există mai multe tipuri de proceduri care se pot realiza laparoscopic, pe cale vaginală sau abdominală. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
Reclamă
PARTENERI
icon