Mâncarea fast food are un conținut nutritiv scăzut și multe calorii în compoziție. Consumul excesiv poate avea un impact negativ asupra sănătății atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Află care sunt efectele consumului de mâncare fast food asupra organismului.
În general, mâncarea fast food conține substanțe nesănătoase. Are un conținut ridicat de: zahăr, sare, grăsimi saturate sau trans, mulți conservanți și ingrediente procesate. De asemenea, îi lipsesc unele substanțe nutritive benefice.
Efectele consumului de mâncare fast food asupra organismului
Unele alimente fast food nu au efecte la fel de negative ca majoritatea preparatelor. Poți observa diferențe dacă citești etichetele produselor sau descrierile de pe site-urile restaurantelor. Totuși, chiar și cea mai sănătoasă mâncare fast food este bogată în: grăsimi saturate, grăsimi trans, zahăr și sare.
De regulă, consumul ocazional nu-ți poate afecta sănătatea, potrivit Suma Health. Însă, dacă devine o obișnuință acesta poate avea efecte pe termen lung asupra organismului. Din acest motiv, este indicat să consumi mâncare fast food în cantități moderate.
Afectează sistemul digestiv
Multe produse fast food au un conținut foarte scăzut în fibre. Acest tip de diete se asociază cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni digestive, cum ar fi: constipația, bolile diverticulare și reducerea bacteriilor intestinale sănătoase.
Crește rapid nivelul de zahăr din sânge
Printre efectele consumului de mâncare fast food asupra organismului se numără creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Mâncarea fast food se descompune rapid și cauzează o creștere rapidă a zahărului din sânge din cauza carbohidraților rafinați și a zahărului adăugat. Astfel, determină o creștere anormal de mare a insulinei, ceea ce duce la o scădere a zahărului din sânge. Aceasta poate cauza oboseală și senzație de foame la puțin timp după masă. În plus, nivelurile ridicate de zahăr pot afecta vasele de sânge și tensiunea arterială.
Afectează aportul de nutrienți
De obicei, mâncarea fast food nu conține legume și fructe proaspete. Dacă mănânci frecvent fast food, poate fi dificil să atingi aportul zilnic recomandat de fructe și legume. De asemenea, poți întâmpina dificultăți pentru a-ți asigura aportul necesar de fibre.
Cauzează afecțiuni ale pielii
Dacă urmezi o dietă bogată în zahăr și carbohidrați simpli poți experimenta probleme la nivelul pielii, cum ar fi: acnee, pete pigmentare sau eczeme. Când mănânci multe alimente procesate, poți observa o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Corpul eliberează mai multă insulină atunci când se întâmplă acest lucru, ceea ce crește producția de celule ale pielii. Astfel, foliculii se pot înfunda, fiind printre efectele consumului de mâncare fast food asupra organismului.
Crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare
O dietă bogată în sare crește tensiunea arterială și te predispune la: atacuri de cord, accident vascular cerebral, boli de rinichi sau boli de inimă. O dietă bogată în grăsimi trans crește cantitatea de lipoproteine cu densitate scăzută, denumită și colesterol rău și scade cantitatea de lipoproteine de înaltă densitate, denumită și colesterol bun. De aceea poți avea mai multe șanse să dezvolți boli de inimă.
Favorizează apariția inflamației și afectează imunitatea
O singură porție de fast food ar putea crește inflamația în întregul corp. Aceasta poate dezvolta inflamația căilor respiratorii la persoanele cu astm. Astfel, inflamația acționează ca un factor declanșator al atacurilor de astm. În plus, poate favoriza avansarea alergiilor, astmului, rinoconjunctivitei, eczemei și a afecțiunilor inflamatorii. De asemenea, compoziția sa poate afecta sistemul imunitar deoarece conține concentrații ridicate de: sare, zahăr și grăsimi saturate.
În plus, poate fi util să eviți alimentele care scad imunitatea. Printre acestea se numără: băuturile îndulcite, cerealele rafinate, carnea roșie, carnea procesată, alimentele sărate, preparatele prăjite, produsele care conțin cofeină și alcoolul.
Încurajează mâncatul compulsiv (binge eating)
Ar putea exista o legătură între consumul de fast food și incidența dependenței de alimente pentru aceste produse cu conținut scăzut de nutrienți. O singură zi de consum excesiv de grăsimi poate afecta sensibilitatea la insulină. Acest lucru poate declanșa apoi un ciclu de alimentație excesivă sau tulburări de alimentație excesivă, fiind printre efectele consumului de mâncare fast food asupra organismului.
Afectează capacitatea de învățare și memoria
Dietele dezechilibrate bogate în grăsimi saturate și carbohidrati simpli, asemănătoare mâncării fast food, pot reduce capacitatea de învățare și memoria. În plus, ar putea crește riscul de a dezvolta boala Parkinson și boala Alzheimer, potrivit Medical News Today.
Crește riscul de apariție a obezității
Mâncarea fast food conține un număr foarte mare de calorii. Dacă o persoană mănâncă mai multe calorii decât arde în fiecare zi, capătă kilograme în plus nedorite, ceea ce poate cauza obezitate. Obezitatea crește riscul unei persoane de a dezvolta o serie de afecțiuni grave.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.