Ceaiul verde se consumă la scară largă, fiind recunoscut datorită aromei sale specifice. Acesta poate avea influențe benefice asupra organismului, cum ar fi ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni și asigurarea unei surse semnificative de antioxidanți. Află care sunt efectele consumului de ceai verde.
Ceaiul verde este o băutură fără alcool, considerat a fi una dintre cele mai sănătoase lichide. Îl poți găsi în diferite sortimente, fiecare având propriul gust, datorită varietății de ingrediente și moduri de preparare.
Efectele consumului de ceai verde
Ceaiul din planta Camellia sinensis este consumat în diferite zone ale lumii sub formă de ceai verde, negru sau Oolong. Dintre toate acestea însă, cele mai importante efecte asupra sănătății se observă în cazul consumului de ceai verde.
Ceaiul verde poate oferi o serie de potențiale beneficii pentru sănătate. Compoziția acestuia este complexă. Conține o varietate de substanțe, care pot avea un impact semnificativ asupra organismului, inclusiv: proteine, fibre, aminoacizi, minerale, lipide, compuși fenolici, compuși fenolici oxidați, pigmenți și mai multe tipuri de carbohidrați, conform National Library of Medicine.
De asemenea, proprietățile sale medicinale și substanțele conținute pot varia în funcție de cât de proaspete sunt frunzele de ceai folosite. Din acest motiv, este indicat să iei în considerare prospețimea acestora atunci când intenționezi să-l prepari.
Mențin sănătatea microbiotei intestinale
În general, compușii prezenți în ceaiul verde rămân în intestinul gros. Aceștia interacționează și modulează microbiota intestinală. Extractul său reduce numărul de bacterii intestinale dăunătoare și poate crește numărul celor benefice. De aceea poate îmbunătăți sănătatea microflorei intestinale, fiind unul dintre efectele consumului de ceai verde.
Combinația de extract de ceai verde cu isomalto-oligozaharide și extract de praf de ceai poate crește abundența unor probiotice, cum ar fi Bifidobacteriaceae și Lactobacillus.
Pot reduce simptomele sindromului metabolic
Ceaiul verde poate reduce simptomele sindromului metabolic și te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus. Acesta are în compoziție: polifenoli, cofeină și L-teanină, care pot scădea aportul de calorii și pot stimula protein kinaza, o enzimă care reglează activitatea biologică a proteinelor, potrivit News Medical.
Pot lupta împotriva obezității
Obezitatea se consideră a fi o problemă gravă, răspândită la nivel mondial. Combaterea obezității poate fi unul dintre efectele consumului de ceai verde. Este asociată cu diferite boli metabolice, cum ar fi: hiperglicemia, hiperlipidemia și hipertensiunea arterială. Poate avea un potențial impact benefic asupra obezității. Poate ajuta la menținerea unei greutăți optime și poate reduce grăsimea corporală.
În plus, poate susține o dietă sănătoasă. Chiar dacă mănânci mai multe alimente la o masă, ceaiul verde ar putea diminua în mod considerabil grăsimea corporală și kilogramele în plus.
Sunt eficiente împotriva răcelii
Ceaiul verde este printre cele mai eficiente ceaiuri împotriva răcelii. Datorită antioxidanților conținuți, poate accelera procesul de vindecare și poate întări sistemul imunitar. Mai mult, cofeina prezentă în conținut poate fi un energizant natural, care poate diminua perioada de convalescență.
Pot proteja împotriva bolilor degenerative
Protecția împotriva bolilor degenerative se regăsește printre efectele consumului de ceai verde. Catechinele din ceaiul verde pot proteja organismul împotriva bolilor degenerative. Ceaiul verde, extractul și constituenții săi izolați pot fi eficienți în prevenirea stresului oxidativ și a problemelor neurologice. De asemenea, consumul se asociază cu prevenirea multor tipuri de cancer, inclusiv de: colon, plămâni, esofag, gură, stomac, intestin subțire, pancreas, glande mamare și rinichi.
Pot avea proprietăți antiinflamatoare
Ceaiul verde ar putea avea proprietăți antiinflamatoare, în special în cazul țesuturilor de la nivelul ficatului. Componentele sale ameliorează disfuncția hepatică cauzată de obezitate și susțin integritatea barierei intestinale, conform MDPI.
Pot reduce riscul de a dezvolta boli cronice
Ceaiul verde poate reduce riscul de apariție a bolilor cronice. Acest efect se datorează unor cantități mari de polifenoli, care sunt antioxidanți puternici. Poate combate stresul oxidativ deoarece împiedică deteriorarea celulară.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.