Antena

Cele mai bune ceaiuri împotriva stresului. De ce să le consumi

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 8 august 2023, 06:10 / Actualizat: 8 august 2023, 10:44

Ceaiurile din plante pot îmbunătăți starea de sănătate deoarece pot avea efecte terapeutice. Acestea pot ajuta la: reducerea stresului, diminuarea anxietății și la asigurarea unui somn mai odihnitor. În funcție de persoană, acestea pot avea efecte diferite, fiind influențate de nivelurile de stres și papilele gustative. Află care sunt cele mai bune ceaiuri împotriva stresului.

Reclamă

Pentru a-ți găsi sortimentul de ceai potrivit poate fi nevoie de câteva încercări. Eventual, poți păstra câte un sortiment în dulap pentru a mulțumi diferite nevoi și gusturi. Unele ierburi pot avea efecte puternice asupra nivelului de stres și o mare influență asupra sănătății noastre mentale și fizice.

Cele mai bune ceaiuri împotriva stresului

Ceaiurile din plante conțin mai multe tipuri de compuși antiinflamatori naturali, cum ar fi: antioxidanți, care protejează organismul împotriva stresului, compuși antivirali și antibacterieni. De asemenea, pot include ierburi, care pot reduce riscul apariției cheagurilor de sânge, a hipertensiunii arteriale și pot reduce inflamația.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă bei o ceașcă de ceai din plante în fiecare zi, te poate ajuta să-ți protejezi sănătatea pe termen lung. Chiar și simpla inhalare a unei arome de ceai ar putea ajuta la scăderea nivelului de stres și la producerea unei dispoziții mai calme.

Asigură-te că discuți cu medicul tău înainte de a introduce orice ceaiuri din plante sau suplimente în plante în dieta ta. Unele ceaiuri îți pot afecta starea de sănătate sau pot interacționa cu medicamentele.

Reclamă

Ceai verde

Ceaiul verde este plin de antioxidanți polifenoli, despre care se știe că oferă multe beneficii pentru sănătate. Aceștia pot oferi protecție împotriva stresului oxidativ, care ar putea deteriora celulele.

Ceaiul verde poate îmbunătăți funcțiile creierului, cum ar fi: starea de spirit, memoria și timpul de reacție, datorită aminoacidului L-teanină, care funcționează alături de cofeina găsită în ceai. Consumul regulat de ceai verde poate aduce beneficii sănătății inimii și ar putea reduce riscul de apariție a bolilor de inimă.

De asemenea, poți folosi ceaiul verde împotriva răcelilor. Acesta întărește imunitatea și ajută vindecarea, fiind un energizant natural, care poate scurta perioada de convalescență. 

Reclamă

Ceai de roiniță

Ceaiul de roiniță este printre cele mai bune ceaiuri împotriva stresului. Roinița este o plantă medicinală recomandată ca remediu natural împotriva problemelor de somn și anxietății. Ceaiul preparat din frunzele de roiniță te poate ajuta să te relaxezi și are un efect pozitiv asupra stării de spirit. Roinița poate fi administrată și sub formă de ulei esențial.

Ceai de mușețel

Multe persoane asociază ceaiul de mușețel cu un somn bun. Această plantă a fost folosită în mod tradițional pentru a trata problemele stomacale și intestinale, inclusiv: gazele intestinale, stomacul deranjat, inflamația stomacului, sindromul colonului iritabil și scaunele moi cauzate de anxietate. Mușețelul poate ajuta la reducerea anxietății și a insomniei.

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir tratează problemele de sănătate, inclusiv tusea, răceala, greața și crampele. Se prepară prin fierberea rădăcinii de ghimbir decojite, în lapte sau apă. Compușii antiinflamatori găsiți în ghimbir pot ajuta la ameliorarea crampelor menstruale atunci când sunt administrați la începutul menstruației. De asemenea, poate diminua tensiunea arterială, confom Healthline.

Ceai de lavandă

Ceaiul de lavandă este preparat cu o infuzie din mugurii violet ai plantei Lavandula angustifolia în apă fierbinte. Poți adăuga ușor arome complementare ceaiului de lavandă, cum ar fi mierea, fiind printre cele mai bune ceaiuri împotriva stresului. Ceaiul de lavandă s-a dovedit a avea unele beneficii importante, cum ar fi: diminuarea tensiunii arteriale, calmarea stărilor de nervozitate și îmbunătățirea somnului. Îl poți folosi în aromoterapie. Consumul de ceai de lavandă dimineața și seara poate reduce nivelurile de anxietate și depresie.

Ceai de rozmarin

Ceaiul de rozmarin ar putea avea efecte benefice asupra sănătății cognitive. Unii experți susțin că ar putea fi eficient în tratarea bolii Alzheimer. Compușii din rozmarin pot ajuta la: reducerea inflamației, prevenirea ulcerului și îmbunătățirea sănătății generale a creierului.

Ceai de floarea pasiunii

Fabricat din frunzele plantei, ceaiul de floarea pasiunii are un gust blând, ceea ce îl face o opțiune bună pentru un amestec de ceai de plante. Se folosește ca remediu natural pentru anxietate și este o sursă bună de fitochimice și alcaloizi, care sprijină reducerea substanțelor chimice specifice stresului și îți oferă o stare de calm. De asemenea, ajută la îmbunătățirea calității somnului și la ameliorarea inflamației, potrivit Sips by.

Ceai de trandafir

Ceaiul de trandafir nu conține cofeină și este unul dintre cele mai bune ceaiuri împotriva stresului. De-a lungul anilor, oamenii au adăugat petale de trandafir la: prăjituri, gemuri și ceaiuri fierbinți pentru aromatizare. Petalele de trandafir sunt o sursă bună de antioxidanți precum: vitamina C, vitamina A și vitamina E.

Ceai de rădăcină de valeriană

În general, rădăcina de valeriană este utilizată pentru a ajuta la îmbunătățirea calității și cantității somnului, în special în cazul somnului profund. De asemenea, poate avea efecte benefice asupra creierului, ceea ce poate încuraja sentimentele de calm.

Ceai de mentă

Ceaiul de mentă este preparat din frunzele uscate ale plantei de mentă. Poate ajuta la: calmarea balonării, durerilor abdominale și a altor simptome incomode ale sindromului colonului iritabil. Chiar și mirosul de mentă poate ajuta la reducerea anxietății și a stresului. Nu conține cofeină.

Ceai din ,,paie de ovăz”

Ceaiul din paie de ovăz este făcut din: tulpinile, semințele și florile plantei de ovăz. Extractul de ceai de ovăz a fost folosit de secole în medicina tradițională pentru a ajuta la: relaxarea, îmbunătățirea dispoziției și la reducerea oboselii. Poate susține îmbunătățirea atenției și concentrării. Are proprietăți antiinflamatoare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă
Test pentru demență. Testele cognitive care arată dacă o persoană are început de demență
Test pentru demență. Testele cognitive care arată dacă o persoană are început de demență
Test pentru demență. Testele cognitive care arată dacă o persoană are început de demență
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Reclamă
PARTENERI
icon