Ceaiuri pentru balonare și alte remedii naturiste

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 august 2023, 07:40

Gazele care se acumulează în exces în intestine provoacă simptome foarte neplăcute: presiune sau durere abdominală, senzație de plenitudine și eructații frecvente. Câteva ceaiuri din plante pot ajuta la combaterea balonării și a disconfortului asociat. Iată care sunt cele mai bune ceaiuri pentru balonare.

Reclamă

Balonarea apare atunci când gazele de fermentație din intestine nu sunt eliberate la timp și se acumulează. Ele exercită o presiune pe tractul gastrointestinal resimțită prin disconfort abdominal și alte simptome deranjante:

  • senzație de abdomen plin;
  • crampe sau dureri abdominale;
  • flatulență excesivă;
  • eructații frecvente;
  • senzație rapidă de plenitudine, după cantități mici de alimente;
  • umflare vizibilă a abdomenului;
  • reflux gastroesofagian.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când este ocazională, balonarea poate fi considerată normală. Mesele bogate, anumite alimente care produc mai multe gaze de fermentație, consumul de băuturi carbogazoase și mâncatul pe fugă sunt cele mai comune cauze de balonare. 

Dacă este persistentă și se agravează în timp, dacă produce constant dureri abdominale sau dacă este însoțită și de alte simptome, cum sunt febra, voma sau sângerările, balonarea trebuie investigată. 

Reclamă

Cele mai eficiente ceaiuri pentru balonare

Remediile naturiste sunt folosite de mii de ani împotriva unor probleme digestive cum este balonarea. Anumite ceaiuri din plante stimulează digestia și ajută la eliminarea gazelor acumulate în intestine. 

Cercetările științifice au confirmat efectul benefic al unora dintre ele în atenuarea durerii și disconfortului abdominal. Iată care sunt cele mai eficiente ceaiuri pentru balonare a căror eficiență a fost verificată în studii.

Ceaiul de mentă

În medicina tradițională, menta este folosită ca remediu împotriva multor probleme digestive, de la balonare și până la sindromul intestinului iritabil. 

Reclamă

Studiile arată că menta ajută la relaxarea musculaturii intestinale și facilitează astfel eliminarea gazelor în exces. Totodată, atenuează durerile abdominale și alte simptome digestive neplăcute. Uleiul de mentă administrat sub formă de capsule reduce durerile abdominale și balonarea, susține un alt studiu

Poți administra uleiul de mentă și în forma sa lichidă, punând câteva picături de ulei esențial într-un pahar cu apă. Ceaiul de mentă poate fi preparat din frunze proaspete sau uscate. Pune o linguriță de frunze uscate sau o lingură de frunze verzi în 150 ml de apă clocotită și acoperă vasul pentru 10-15 minute. Bea două căni cu ceai pe zi. 

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul este folosit încă din Antichitate ca remediu împotriva problemelor legate de digestie. Rădăcina acestei plante reduce disconfortul digestiv, balonarea și indigestia, fiind recomandat după mesele bogate. Ghimbirul stimulează secreția enzimelor digestive, iar datorită proprietăților antiinflamatoare, el relaxează mușchii intestinali și stimulează procesele digestive, prevenind acumularea gazelor de fermentație.

Ceaiul de ghimbir este considerat unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru balonare. Pentru preparare, ai nevoie de 2 lingurițe de ghimbir ras dintr-o rădăcină proaspătă, spălată și curățată de coajă în prealabil. Ghimbirul se fierbe pentru 10 minute într-o cantitate de 200 ml de apă. 

Alternativ, poți folosi ghimbir uscat, în varianta deshidratată sau sub formă de pudră, dar numai o linguriță la o cană cu apă. Ca remediu pentru problemele digestive, este de preferat să nu-l îndulcești cu miere sau alte siropuri. 

Ceaiuri pentru balonare: feniculul

Semințele de fenicul sunt un alt remediu tradițional împotriva tulburărilor digestive cu beneficii confirmate de studii. Ceaiul de fenicul calmează durerile abdominale, atenuează balonarea și reduce flatulența. Cercetările mai arată că este un remediu eficient împotriva constipației, care contribuie la apariția balonării. 

Pentru prepararea ceaiului de fenicul, folosește o linguriță de semințe uscate la 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat, acoperit, timp de 10-15 minute și apoi se strecoară. Bea două căni ce ceai pe zi. 

Ceaiul de mușețel

O plantă medicinală foarte populară la noi, mușețelul este un remediu naturist cu multiple întrebuințări, iar una dintre ele este legată de problemele digestive. El stimulează secreția enzimelor digestive și este util în indigestii. De asemenea, mușețelul atenuează greața și reduce durerea și disconfortul abdominal.

Studiile de laborator au arătat în trecut că ceaiul preparat din această plantă poate preveni infecția cu bacteria Helicobacter pylori, care produce ulcer gastric și are a simptom balonarea. 

Prepară o infuzie de mușețel folosind una-două lingurițe de flori uscate la 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 10-15 minute și strecoară ceaiul înainte de consum. Poți bea 2-3 căni pe zi. 

Ceaiuri pentru balonare: rădăcina de angelică

Multe dintre suplimentele alimentare indicate în afecțiuni gastrice conțin extracte din rădăcina plantei Angelica archangelica, care face parte din familia țelinei. Rădăcina de angelică are proprietăți care ar putea ajuta la combaterea constipației, una dintre cauzele balonării, potrivit studiilor. Ea are efect antispastic și este recomandată ca remediu împotriva senzației de plenitudine și flatulenței. 

Prepară ceaiul cu 10 grame de rădăcină uscată la 200 ml de apă. Se fierbe pentru 5 minute, aoi se lasă acoperit timp de 10-15 minute, după care se strecoară. Ceaiul preparat din această plantă are un gust amărui, dar îl poți îndulci cu miere după ce a ajuns la temperatura camerei. 

Ceaiul de roiniță

Melissa officinalis sau roinița este o plantă utilizată în mod tradițional ca remediu împotriva problemelor digestive ușoare, inclusiv balonare și gaze, arată unele studii. Și aceasta se numără printre ingredientele suplimentelor pentru digestie disponibile pe piață, recomandate pentru atenuarea durerilor abdonimale și tratarea constipației

Prepară ceaiul de roiniță dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Lasă cana acoperită pentru 10-15 minute strecoară și bea ceaiul pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de mese. Se recomandă până la 3 căni de ceai pe zi. 

Alte remedii naturiste pentru balonare

Pe lângă ceaiuri, există și alte remedii naturiste de ajutor în caz de balonare. Iată care sunt cele mai populare soluții cu efecte dovedite împotriva disconfortului abdominal:

Cărbunele medicinal

Datorită suprafeței sale poroase, cărbunele medicinal (numit și activ) poate absorbi excesul de gaze din stomac și intestine. Totodată, el absoarbe și toxinele. Aceste substanțe sunt apoi eliminate din organism prin tractul digestiv. Prin acest mecanism, cărbunele medicinal reduce presiunea din intestine și diminuează senzația de balonare.

Semințele de chimen

Un alt remediu binecunoscut împotriva balonării, semințele de chimen au proprietăți carminative, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea gazelor din intestine. Totodată, ele pot preveni formarea excesivă de gaze care duce la balonare. După o masă copioasă, mănâncă o linguriță de semințe de chimen și vei preveni indigestia, balonarea sau alte probleme digestive care pot să apară. Din aceste semințe poți prepara și ceaiuri pentru balonare.

Ananasul

Acest fruct conține enzime naturale care stimulează digestia și poate contribui la reducerea senzației de durere și disconfort abdominal. Sucul proaspăt de ananas are același efect benefic asupra digestiei, condiția fiind să nu conțină zahăr adăugat. 

Bicarbonatul de sodiu

Acest remediu foarte popular împotriva balonării are proprietăți alcaline și poate ajuta la neutralizarea excesului de acid din stomac, ceea ce poate reduce senzația de plenitudine și disconfort abdominal. Dizolvă o jumătate de linguriță de bicarbonat într-o o cană cu apă și bea amestecul după masă. El este recomandat doar ca un remediu temporar al balonării. Utilizat frecvent sau pe termen lung, bicarbonatul poate afecta sănătatea digestivă. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de coacăze. Cum îți poate sprijini sănătatea generală
Proprietățile medicinale ale ceaiului de coacăze. Cum îți poate sprijini sănătatea generală
Proprietățile medicinale ale ceaiului de coacăze. Cum îți poate sprijini sănătatea generală
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Reclamă
PARTENERI
icon