Remedii naturale pentru a trata vertijul. Ce cauze și simptome are această afecțiune

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 5 august 2023, 06:57

Vertijul poate avea simptome foarte neplăcute, care îți pot perturba rutina zilnică și îți pot induce o stare de rău. Acesta poate avea la bază mai multe cauze, de aceea este important să descoperi ce anume îl declanșează. Află ce remedii naturale poți aplica pentru a trata vertijul.

Reclamă

Există posibilitatea de a ameliora vertijul prin intermediul anumitor exerciții și manevre. Dar poate avea la bază afecțiuni de sănătate specifice, astfel că doar tratarea cauzei de bază poate reduce simptomele. De aceea se recomandă să consulți un medic pentru a stabili un diagnostic exact.

Remedii naturale pentru a trata vertijul

Vertijul este o senzație de amețeală care apare fără a fi declanșat de nicio mișcare. Este cauzat de simțurile tale care spun creierului că organismul tău este dezechilibrat, chiar dacă nu este. Vertijul este un simptom al unei afecțiuni de bază, nu un diagnostic în sine. Poate fi rezultatul mai multor lucruri diferite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unele tipuri de vertij se vor produce o singură dată, iar altele tipuri vor continua să reapară până când se diagnostichează afecțiunea de bază. Unul dintre cele mai comune tipuri de vertij se numește vertij paroxistic pozițional benign (VPPB). Este cauzat de depunerile care se acumulează în urechea internă, iar aceasta asigură simțul echilibrului.

Nevrita vestibulară, accidentul vascular cerebral, leziunile capului sau gâtului și boala Ménière sunt toate afecțiuni care pot provoca vertij. Dacă vertijul apare acasă, există mai multe remedii pe care le poți folosi pentru a-l trata.

Reclamă

De asemenea, boala Ménière poate cauza tinitus, zgomote în ureche și probleme la nivelul auzului. Tinitusul se poate manifesta prin sunete care seamănă cu un fel de: țiuit, foșnet, bâzâit sau zumzet.

Gingko biloba

Ginkgo biloba are efecte vizibile asupra vertijului, fiind unul dintre aceste remedii naturale pentru a trata vertijul. Aceasta s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca medicament principal pe bază de prescripție medicală pentru tratarea vertijului. Extractul de gingko biloba poate fi achiziționat sub formă lichidă sau capsule. Dacă o consumi zilnic ar trebui să-ți diminueze simptomele de vertij și să te facă să te simți mai echilibrat.

Manevre și exerciții

Deseori, vertijul poate fi ușor tratat cu ajutorul unor manevre și exerciții specifice. De exemplu, manevra Epley, manevra Semont-Toupet sau exercitiul Brandt-Daroff sunt printre cele mai cunoscute și întrebuințate.

Reclamă

Ceai de ghimbir

Rădăcina de ghimbir poate reduce efectele vertijului mai bine decât repoziționarea manuală, cum ar fi manevra Epley. Rădăcina de ghimbir poate fi înmuiată într-o cană cu apă clocotită, timp de 5 minute. Mierea poate atenua gustul amar. Consumul de ceai de ghimbir de două ori pe zi poate ajuta în cazul amețelilor, greței și a altor simptome de vertij, conform Medical News Today.

Yoga și tai chi

Yoga și tai chi pot reduce stresul și pot crește flexibilitatea și echilibrul deoarece sunt remedii naturale pentru a trata vertijul. Terapia fizică efectuată în ambulatoriu îți antrenează creierul să compenseze cauza vertijului, iar exercițiile pe care le faci acasă pot imita acest efect. Ai grijă la orice exercițiu care implică aplecarea bruscă înainte. Aceasta îți poate agrava temporar simptomele.

Managementul stresului

Unele afecțiuni care provoacă vertij, inclusiv boala Ménière, pot fi declanșate de stres. Dezvoltarea strategiilor pentru a face față circumstanțelor stresante ar putea reduce episoadele de vertij. Practicarea meditației și a tehnicilor de respirație profundă poate fi un bun început. Dacă ești conștient de ceea ce-ți cauzează stres, îți poți reduce semnificativ simptomele de vertij.

Somn odihnitor

Simptomele de vertij pot fi declanșate de absența somnului. Când te confrunți cu vertijul pentru prima dată, ar putea fi rezultatul stresului sau al lipsei de somn. Dacă poți să te oprești din ceea ce faci și să dormi câteva ore, amețeala poate dispărea.

Vitamina D

O lipsă de vitamina D poate agrava simptomele pentru persoanele care au VPPB, cea mai frecventă cauză a vertijului. Un pahar cu lapte fortificat sau suc de portocale, conserve de ton și chiar gălbenușuri de ou îți pot spori nivelul de vitamina D, potrivit Healthline.

Hidratare

Hidratarea este unul dintre aceste remedii naturale pentru a trata vertijul. Uneori vertijul este cauzat de simpla deshidratare. În acest caz, reducerea aportului de sodiu poate ajuta. Dar cel mai bun mod de a rămâne hidratat este să bei multă apă. Monitorizează-ți consumul de apă și încearcă să ții cont de temperaturile calde, de umiditate și de situațiile în care poți transpira și care te pot face să pierzi mai multe lichide. Încearcă să bei mai multă apă în perioadele în care tinzi să te deshidratezi.

Evitarea alcoolului

Dincolo de amețelile pe care le simți în timp ce bei, alcoolul poate schimba compoziția lichidului din urechea internă. Alcoolul te deshidratează și-ți poate afecta echilibrul chiar și atunci când ești treaz. Reducerea consumului de alcool, sau chiar oprirea completă, îți poate ameliora simptomele de vertij.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Reclamă
PARTENERI
icon