Antena

Cele mai eficiente ceaiuri pentru răceală

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 22 martie 2023, 07:19 / Actualizat: 21 ianuarie 2024, 17:29

Ceaiurile ne pot ajuta să trecem mai ușor peste simptomele neplăcute ale răcelilor de sezon. Unele plante sunt benefice pentru sănătatea căilor respiratorii și ajută la creșterea imunității. Iată care sunt cele mai bune ceaiuri pentru răceală.

Reclamă

Ceaiurile calde și vitaminele sunt remediile la care apelăm cel mai des în caz de răceli, dar nu toate ne grăbesc vindecarea. Unele plante sunt mai eficiente decât altele în atenuarea simptomelor neplăcute date de răceală. În funcție de ele, putem opta pentru ceaiuri cu proprietăți antiinflamatoare care calmează durerile în gât sau de cap, ceaiuri expectorante, antitusive sau ceaiuri sudorifice (care scad febra prin inducerea transpirației). 

De ce se recomandă ceaiuri pentru răceală

În răceală și gripă, se recomandă o dietă ușoară și bogată în lichide, pentru a menține organismul hidratat și a ajuta astfel vindecarea. Alături de supe și sucuri de legume ori fructe, ceaiurile din plante asigură o hidratare sănătoasă, dar și cu efect terapeutic dacă le alegem pe cele potrivite. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În răcelile obișnuite de sezon, sunt recomandate băuturile calde. Acestea ajută la atenuarea rapidă a unor simptome precum rinoreea, tusea, durerea în gât, frisoanele și oboseala, potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Rhinology

Ceaiurile și, în general, lichidele pe care le consumăm ca remediu pentru răceli nu ar trebui să fie fierbinți. Ele irită mucoasa faringelui și agravează orice inflamaţie acută a gâtului.

Reclamă

Dacă simptomele de răceală persistă mai mult de 10 zile sau se agravează după o săptămână, apelează la medicul tău pentru a verifica dacă boala nu a evoluat către afecțiuni respiratorii mai grave, cum sunt bronșita și pneumonia. 

Ceaiul de echinacea reduce durata răcelii

Florile acestei plante sunt utilizate de câteva secole ca remediu naturist pentru răceală și gripă. În compoziția acestei plante se găsesc:

  • vitamine: A, E, complexul de vitamine B;
  • minerale: calciu, sodiu, potasiu;
  • polifenoli cu rol antioxidant care stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor virale și bacteriene.

Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine în anul 2000 arată că ceaiul de echinacea reduce durata răcelilor, dar și pe cea a gripei sezoniere.

Reclamă

Ceaiul verde, printre cele mai bune ceaiuri pentru răceală

Proprietățile antioxidante ale frunzelor de ceai verde sunt cunoscute de multe decenii și evidențiate de câteva studii care au evaluat beneficiile sale. Antioxidanții sunt substanțe care contracarează efectul nociv al radicalilor liberi în organism, dar și atacul agenților patogeni. Astfel, ceaiul verde întărește imunitatea și ajută vindecarea, fiind unul dintre cele mai recomandate ceaiuri pentru răceală.

Datorită conținutului mare de cofeină, ceaiul verde este și un energizant natural, care ne poate scurta perioada de convalescență. 

Ceaiul de ghimbir calmează tusea și durerea în gât

Rădăcina de ghimbir conține o cantitate mare de vitamina C și de polifenoli cu acțiune antioxidantă. Ghimbirul este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale și poate fi util pentru atenuarea durerilor în gât, inflamației sinusurilor, durerilor musculare și de cap. 

De asemenea, ceaiul de ghimbir calmează tusea și inflamația căilor respiratorii. Pentru a-i da un gust mai plăcut, el poate fi preparat cu lămâie și/sau miere. 

Ceaiul de soc, util în caz de febră

Florile de soc au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru dureri și inflamații. În răceli, ceaiul de soc poate calma durerile în gât și este un remediu eficient pentru tusea productivă. Datorită cantității mari de flavonoide pe care o conține, socul are proprietăți antivirale. El poate reduce durata infecțiilor respiratorii, motiv pentru care este considerat unul dintre cele mai bine ceaiuri pentru răceală.

Un motiv în plus pentru a consuma ceai de soc în caz de răceli este acela că ajută la scăderea febrei. Infuzia din flori de soc are o acțiune sudorifică, ajutând la scăderea temperaturii corpului. 

Ceaiul de tei reduce inflamația gâtului

Un ceai foarte popular în România și consumat în mod tradițional ca remediu în răceli și gripă, ceaiul de tei este foarte bogat în antioxidanți care stimulează sistemul imunitar și au proprietăți antiinflamatorii. 

Infuzia din flori de tei este îndrăgită nu doar pentru gustul său delicios, ci și pentru că ajută la scăderea inflamației gâtului și reduce intensitatea durerilor de cap. Nu în ultimul rând, acest ceai nu conține cofeină și este un remediu ideal seara, pentru un somn odihnitor. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează
Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează
Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Reclamă
PARTENERI
icon