Vitamina E este un nutrient esențial solubil în grăsimi, care se obține din alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile, semințele și uleiurile vegetale. Aceasta ocupă un rol important în menținerea sănătății, de aceea ai nevoie să o consumi constant. Află care sunt efectele consumului regulat de vitamina E.
Vitamina E acționează ca antioxidant și poate proteja celulele din organism împotriva efectelor dăunătoare. Aceasta poate ajuta la întărirea sistemului imunitar pentru ca acesta să poată fi capabil să combată bacteriile invadatoare și virusurile. Vitamina E poate contribui la susținerea sănătății vaselor de sânge și a sistemului cardiovascular.
Care sunt efectele consumului regulat de vitamina E
Vitamina E ocupă mai multe funcții importante în organism. Aceasta poate susține sănătatea vederii, poate menține funcționarea creierului, poate ajuta sănătatea inimii și poate sprijini sănătatea pielii. Vitamina E se poate obține dintr-o varietate de alimente sănătoase precum: nucile, semințele și uleiurile. Totodată, se poate asimila chiar și din anumite fructe și legume.
Dacă vrei să te asiguri că incluzi în alimentație o cantitate optimă de vitamina E, poți cere sfatul unui medic sau al unui nutriționist. Astfel, poți fi sigur că afli informații corecte despre nutriție și previi excesele sau deficitele.
Poate ameliora leziunile musculare
Antrenamentele intense pot provoca microrupturi în fibrele musculare, ceea ce poate cauza dureri musculare temporare. Administrarea de suplimente alimentare cu vitamina E poate diminua în mod semnificativ deteriorarea musculară și stresul oxidativ cauzat de exerciții fizice.
Poate menține sănătatea inimii
Dacă te întrebi care sunt efectele consumului regulat de vitamina E, ia în considerare că asigurarea unei tensiuni echilibrate poate menține sănătatea inimii. Vitamina E poate reduce în mod semnificativ tensiunea arterială sistolică, reprezentată de numărul aflat în partea superioară a tensiometrului.
Poate susține sistemul imunitar
Includerea unui aport optim de vitamina E prin alimente poate susține sistemul imunitar. Consumul constant de vitamina E poate diminua riscul de boli infecțioase, cum ar fi boli respiratorii și unele alergii, cum ar fi astmul, potrivit Eating Well.
Poate menține sănătatea pielii
Vitamina E se folosește deseori în prepararea cremelor hidratante, deoarece poate ajuta la menținerea hidratării și elasticității pielii. Totodată, consumul de alimente bogate în vitamina E poate oferi protecție solară. Există unele dovezi că vitamina E din dietă poate contribui la reducerea răspunsului inflamator al pielii la daunele solare și poate absorbi unele dintre razele ultraviolete B dăunătoare.
Poate susține sănătatea creierului
Dacă vrei să afli care sunt efectele consumului regulat de vitamina E, gândește-te că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale vitaminei E pot oferi protecție împotriva declinului cognitiv. Persoanele cu boala Alzheimer, o tulburare neurodegenerativă, întâmpină deseori niveluri mai scăzute de vitamina E în formă circulantă. Consumul de suplimente cu vitamina E poate diminua stresul oxidativ din creier, care ocupă un rol major în declinul cognitiv.
Poate ajuta la regenerarea mușchilor
Vitamina E poate ajuta la regenerarea și dezvoltarea masei musculare deoarece poate ameliora stresul oxidativ și inflamația după efort. Vitamina E poate contribui la ameliorarea durerilor musculare și la îmbunătățirea timpului de recuperare. Aceasta o poate face benefică pentru sportivi și cei care se implică în activități fizice regulate, conform Longevity.
Poate sprijini sănătatea ochilor
Când vrei să afli care sunt efectele consumului regulat de vitamina E, reține că aceasta se găsește în țesuturile ochilor, în special în retină. Vitamina E poate fi eficientă în cazul persoanele cu degenerescență maculară avansată legată de vârstă și ar putea preveni apariția acestei afecțiuni oculare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.