Ce presupune testarea genetică pentru creier. Sfaturile specialiștilor

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 8 aprilie 2023, 13:53

În episodul 9 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a explicat ce presupune testarea genetică pentru creier. Specialistul a arătat modalitatea prin care se realizează astfel de analize, dar și cum sunt ele interpretate.

Reclamă

Prevenția este foarte importantă atunci când vine vorba despre starea noastră de sănătate. Adesea, obișnuim să trecem pragul medicilor dacă apar primele semne ale unei afecțiuni. Specialiștii recomandă să apelăm la analize de rutină, chiar dacă nu avem niciun simptom specific bolii.  

De altfel, trebuie să știm că genetica este schița după care corpul nostru este conceput. Prin intermediul ei putem vedea de la cele mai fragede vârste la ce probleme de sănătate suntem expuși din punct de vedere genetic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Doctorul Mihail Pautov a oferit informații utile despre testarea genetică pentru creier. Această procedură scoate la iveală afecțiunile de care pot suferi pacienții în funcție de genetica lor.

Ce presupune testarea genetică pentru creier, potrivit specialiștilor

Episodul 9 din sezonul 4 MediCOOL a fost dedicat prevenției. Gazda emisiunii a prezentat în detaliu ce presupune o testare genetică pentru creier. Acesta a mers la centrul de analize pentru a vedea cum o să evolueze funcțiile creierului său în viitor.

Reclamă

Astfel, kitul de analize conține un carton unde vor fi puse 6 picături de sânge și o lansetă cu două ace prin care se face înțepătura. Sângele se recoltează din deget, la fel ca în cazul glicemiei. Singura diferență este că acul are o dimensiune mai mare ca să permită cantitatea necesară de sânge.

Înainte de interpretarea rezultatelor doctorului Mihail Pautov, invitata din platoul MediCOOL a punctat câteva detalii importante. Anca Neacșu, medic genetician, a explicat faptul că testarea genetică pentru creier este un test de predispoziție. Astfel, asta înseamnă că nu se pune un diagnostic.

Deși a ieșit o variantă genetică asociată cu o anumită patologie, nu înseamnă că se va dezvolta neapărat afecțiunea respectivă, însă riscul este unul crescut.

Reclamă

În urma analizelor, doctorul Mihail Pautov a aflat că există niște factori de risc pentru declin cognitiv, inclusiv pentru boala Alzheimer peste vârsta de 65 de ani. De asemenea, specialistul a descoperit că are un nivel mai ridicat de homocisteina (proteină) în sânge care duce la anumite probleme. Printre acestea se numără: depresie și bipolaritate.  

Anca Neascșu, medic genetic, susține că s-a demonstrate faptul că Vitaminele B2, B6 și B12 scad homocisteina. Acestea se găsesc în următoarele produse: pește, alimente animale, cereale.

De altfel, și acidul folic joacă un rol deosebit de important în scăderea proteinei. Acest timp de Vitamină poate fi luat din fructe, legume și frunze verzi.

Specialistul din platoul MediCOOL i-a dezvăluit doctorului Mihail Pautov că are și un factor de protecție. Potrivit rezultatelor, gazda emisiunii este mult mai rezistentă la stresul cotidian și are un nivel ridicate de empatie.

Testarea genetică pentru creier se pot face după naștere.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este un test de epigenetică. Cum îți poți afla vârsta biologică
Ce este un test de epigenetică. Cum îți poți afla vârsta biologică
Ce este un test de epigenetică. Cum îți poți afla vârsta biologică
Reclamă
PARTENERI
icon