Suplimentele cu magneziu sunt disponibile sub diverse forme, fiecare cu indicațiile sale și cu o rată variabilă de absorbție în organism. Unele sunt utile în problemele de somn, altele în tulburările digestive, așa încât trebuie să faci alegerea potrivită nevoilor tale. Iată ce tipuri de magneziu există și în ce afecțiuni sunt indicate.
Magneziul este un mineral esențial implicat în peste 300 de funcții în organism. El este indispensabil pentru sinteza proteinelor, funcțiile nervoase și musculare, controlul glicemiei și reglarea tensiunii arteriale.
Paradoxal, deși sursele alimentare de magneziu sunt numeroase, deficitul este foarte întâlnit. Aproape două treimi din populația țărilor dezvoltate nu își asigură doza optimă recomandată zilnic, arată datele din literatura de specialitate.
Cauza deficitului este alimentația modernă, ultraprocesată. Produsele alimentare care trec prin procese extensive de prelucrare industrială își pierd sau își diminuează semnificativ valoarea nutrițională. Ele devin sărace în vitamine, minerale și fibre sunt pierdute sau diminuate semnificativ. Prin urmare, deficitul de magneziu se poate instala foarte ușor dacă avem o alimentație bogată în astfel de produse.
Tipuri de magneziu
Suplimentele alimentare cu magneziu se comercializează în diferite forme. Există tipuri de magneziu diferite, pentru nevoi diferite. Unele sunt utile în corectarea deficitului, în timp ce altele pot să ajute la gestionarea unor afecțiuni.
În plus, gradul de absorbție a acestui mineral în organism diferă de la o formulă de magneziu la alta. De aceea, este important să cunoști indicațiile diferitelor tipuri de magneziu pentru a lua o decizie informată.
Iată care sunt cele mai comercializate tipuri de magneziu și ce indicații are fiecare.
1. Citrat de magneziu
Suplimentele care conțin citrat de magneziu sunt printre cele mai utilizate în lume. Unul dintre atuurile acestei formule de magneziu este absorbția foarte bună în organism. Potrivit unui studiu, citratul de magneziu se absoarbe mai bine decât celelalte tipuri de magneziu.
Beneficii:
- Poate corecta un deficit de magneziu;
- Datorită efectului laxativ natural, poate fi administrat în doze mai mare ca tratament în constipație;
- Poate fi util în depresie și anxietate, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii.
Citratul de magneziu se administrează pe cale orală. Formulele lichide ale acestui mineral se absorb mai bine, fiind preferate capsulelor și tabletelor.
Reacții adverse: scaune moi sau mai dese.
2. Tipuri de magneziu: sulfat de magneziu
Suplimentele cu sulfat de magneziu se administrează oral sub formă de capsule sau ca sare amară (sare Epsom) pentru uz extern. În spitale, sulfatul de magneziu se administrează și intravenos.
Beneficii:
- Administrat sub formă de capsule, poate corecta un deficit de magneziu;
- Capsulele pot fi un remediu împotriva constipației;
- Varianta injectabilă este administrată pentru prevenirea sau tratarea preeclampsiei (hipertensiune în sarcină);
- Băile cu sare amară atenuează durerile și crampele musculare, combat anxietatea și au efect relaxant, deși absorbția prin piele nu a fost confirmată științific.
Reacții adverse:
- Când este administrat pe cale orală, poate provoca dureri de stomac, balonare, greață sau dureri de cap;
- Băile cu sare amară pot să producă roșeață și iritații ale pielii.
3. Oxid de magneziu
Comercializat sub formă de pulbere sau de capsule, oxidul de magneziu se absoarbe mai greu în organism decât alte tipuri de magneziu. De aceea, el nu este recomandat de obicei pentru corectarea unui deficit al acestui mineral în organism.
Beneficii:
- Oxidul de magneziu este recomandat în probleme digestive: indigestii, arsuri gastrice și constipație;
- Poate fi administrat pentru a trata sau preveni migrenele, deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest beneficiu.
Reacții adverse: crampe și diaree.
4. Clorură de magneziu
Suplimentele orale (tablete, capsule sau pulbere dizolvată în apă) cu clorură de magneziu sunt bine absorbită în organism și pot trata un deficit de magneziu.
Clorura de magneziu este comercializată și sub formă de sare Nigari – utilizată în industria alimentară (cel mai adesea, la prepararea brânzei tofu), adăugată în mâncare, administrată ca supliment alimentar sau dizolvată în apă pentru băi terapeutice. Acest tip de magneziu este utilizat, de asemenea, ca ingredient în diverse loțiuni și creme cosmetice.
Beneficii:
- Administrată ca supliment alimentar, clorura de magneziu poate trata deficitul de magneziu, dar și arsurile gastrice și constipația. Consumul de brânză tofu obținut cu sare Nigari poate suplimenta magneziul în organism;
- În loțiuni și creme, clorura de magneziu are efect antiinflamator și poate atenua durerile musculare. Ea are, de asemenea, proprietăți emoliente și calmează iritațiile pielii;
- Băile terapeutice cu sare Nigari au un efect relaxant asupra mușchilor și detoxifiant asupra pielii.
Reacții adverse: suplimentele orale pot să provoace diaree, indigestii sau greață;
5. Tipuri de magneziu: hidroxid de magneziu
Cunoscut și ca lapte de magnezie, hidroxidul de magneziu este comercializat ca supliment alimentar sub diverse forme. El este utilizat și în unele produse de îngrijire a pielii, datorită efectului antiinflamator și antimicrobian.
Hidroxidul de magneziu este folosit și ca aditiv alimentar, cu rol de regulator de aciditate, stabilizator şi agent de conservare a culorii.
Beneficii:
- Ca supliment alimentar, hidroxidul de magneziu este indicat în constipație și indigestii. Are efect antiacid, fiind recomandat în gastrită și ulcer gastic sau duodenal;
- Ca ingredient în creme și loțiuni, poate atenua iritațiile cutanate.
Reacții adverse: scaune moi sau mai dese.
6. Gluconat de magneziu
Gluconatul de magneziu este recomandat pentru tratarea deficitului de magneziu, fiind unul dintre cele mai bine absorbite tipuri de magneziu dintre toate cele disponibile.
Beneficii:
- Ca supliment alimentar, poate susține un aport optim de magneziu în organism;
- Este indicat în deficienta de magneziu cauzat de tulburări gastrointestinale sau de afecțiuni renale;
- Contribuie la relaxarea musculaturii și poate ajuta în caz de crampe musculare, a dureri și tensiune musculară;
- Poate fi benefic în tulburări de somn;
- Poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății.
Reacții adverse: diaree și probleme gastrice.
7. Glicinat de magneziu
Acest tip de magneziu este obținut prin chelarea (legarea) mineralului cu aminoacidul glicină. Studiile de laborator au arătat că glicina, singură, poate îmbunătăți somnul și trata unele boli inflamatorii, inclusiv diabetul și afecțiunile cardiace.
Glicinatul de magneziu este absorbit ușor în organism și poate avea proprietăți calmante.
Beneficii:
- anxietate,
- depresie;
- stres;
- tensiune musculară.
Reacții adverse:
Glicinatul de magneziu este unul dintre cel mai bine tolerate tipuri de magneziu, motiv pentru care poate fi indicat în tratamente pe termen lung. Cu toate acestea, poate provoca și el efecte adverse, deși rar și, de obicei, minore:
- digestive: diaree, crampe, greață și vomă;
- stare de somnolență.
8. Tipuri de magneziu: malat de magneziu
Malatul de magneziu oferă o sursă ușor asimilabilă de magneziu pentru organism. El este recomandat uneori în tratamentul fibromialgiei și în sindromul de oboseală cronică. Unele studii au arătat efecte benefice în aceste afecțiuni, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru confirmarea lor.
Malatul de magneziu este o formă de magneziu în care magneziul este legat de acidul malic. Pentru că este implicat în producerea energiei în organism, acidul malic susține nivelul de energie.
Beneficii:
- Malatul de magneziu administrat sub formă de capsule, tablete sau pulbere reduce durerile musculo-scheletice cum sunt cele din fibromialgie;
- Crește nivelul de energie, combate oboseala și slăbiciunea;
- Poate fi indicat ca supliment sportivilor și persoanelor active care vor să-și îmbunătățească performanțele sportive.
Reacții adverse:
Este mai ușor de tolerat și are un efect laxativ mai blând decât alte tipuri de magneziu.
9. Lactat de magneziu
Lactatul de magneziu este o altă formulă de magneziu preferată pentru corectarea deficitului. El se absoarbe în organism mult mai bine decât alte tipuri de magneziu, cum sunt oxidul de magneziu și sulfatul de magneziu.
El este utilizat și ca aditiv alimentar (E329) în diverse alimente și băuturi, ca regulator de aciditate.
Beneficii:
- Este indicat pentru corectarea deficitului de magneziu;
- Studiile arată că lactatul de magneziu poate ajuta la gestionarea stresului și anxietății.
Reacții adverse: rar, probleme digestive.
10. Orotat de magneziu
Orotatul de magneziu este o formă de magneziu legată de acidul orotic, o substanță naturală necesară pentru fabricarea materialului genetic, inclusiv a ADN-ului.
Cercetările au arătat că orotatul de magneziu ar fi benefic pentru sănătatea inimii datorită acțiunii protectoare a acidului orotic asupra inimii și vaselor de sânge. El facilitează adaptarea miocardului – peretele muscular al inimii – la solicitări crescute. De aceea, orotatul de magneziu este popular printre atleți și practicanți de fitness, dar și în rândul bolnavilor cardiaci.
Beneficii:
- Susține performanța sportivă;
- Protejează împotriva bolilor cardiovasculare: menține tensiunea arterială normală și reglează ritmul cardiac.
Reacții adverse: nu are efect laxativ la fel de puternic precum alte tipuri de magneziu.
Cum alegi dintre diversele tipuri de magneziu
Cea mai eficientă formulă de magneziu este aceea potrivită nevoilor tale. Asigură-te că doza este adaptată vârstei și stării tale de sănătate, respectă recomandările din prospect ale producătorului și alege un produs care nu conține aditivi.
Suplimentele de magneziu nu sunt lipsite de reacții adverse. Pentru a le utiliza în siguranță și pentru a fi eficiente, consultă un medic înainte de administrare. Acest lucru este cu atât mai important în condițiile în care magneziul interacționează cu câteva medicamente:
- antibiotice;
- diuretice;
- medicamente care tratează refluxul gastroesofagian.
Medicul te poate ajuta să alegi dintre diversele tipuri de magneziu o formulă care tratează eficient problema de sănătate cu care te confrunți.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.