Zahărul în exces are 45 de efecte nocive asupra sănătății

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 27 iunie 2023, 07:28

Există cel puțin 45 de motive pentru care ar trebui să eviți zahărul în exces din alimentație, potrivit unui studiu. Specialiștii OMS recomandă limitarea consumului de zaharuri libere la cel mult șase lingurițe pe zi.

Reclamă

Consumul crescut de zaharuri libere a fost asociat cu câteva zeci de riscuri pentru sănătate în urma unei ample analize. Printre riscurile excesuui de zahăr se numără diabetul, guta, obezitatea, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, cancerul, astmul, cariile, depresia și decesul prematur. Cercetarea, care a cuprins 73 de meta-analize și un total de 8.601 de studii, a fost publicată în revista științifică BMJ

Zaharurile libere sunt cele adăugate în timpul procesării alimentelor și se referă la:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • zahărul alb;
  • îndulcitori;
  • zaharurile din siropuri, miere, sucuri sau piureuri de fructe și legume.

Zaharurile libere nu includ și zaharurile prezente în mod natural în lapte, fructe și legume. Cele din urmă nu au structura fragmentată și nu cresc nivelul glicemiei la fel de mult ca zaharurile libere.

Reclamă

Cercetătorii au identificat o asociere puternică între zahărul în exces și:

  • 18 afecțiuni endocrine/metabolice;
  • 10 complicații cardiovasculare;
  • 7 tipuri de cancere;
  • alte 10 afecțiuni – neuropsihiatrice, hepatice, alergice, osoase și dentare

Consumul crescut de zaharuri adăugate a fost asociat și cu excesul ponderal, respectiv acumularea excesivă de grăsime viscerală (în jurul organelor). 

Reclamă

Cum ne îmbolnăvește zahărul în exces 

Dovezile cu privire la impactul zaharurilor libere asupra riscului de cancer sunt limitate și controversate la ora actuală. Sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra asocierea, susțin autorii studiului. 

Legătura ar putea fi indirectă, potrivit studiului. Ea poate fi explicată prin efectele zahărului asupra greutății. Consumul crescut a fost asociat cu obezitatea, care este un factor de risc important pentru diverse tipuri de cancer. Aceeași asociere este valabilă și în cazul bolilor cardiovasculare. 

„Zaharurile adăugate pot să provoace inflamație în corp, iar aceasta este un factor stresor pentru inimă și vasele de sânge și poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a explicat pentru CNN dr. Brooke Aggarwal, asistent universitar de științe medicale în divizia de cardiologie a Columbia University Medical Center. Specialistul nu a fost implicat în studiul publicat în BMJ. 

Alimentele ultraprocesate, care conțin cantități mari de zaharuri libere, cresc inflamația, care este un factor de risc și pentru depresie. Aceste alimente, spre deosebire de cele integrale, conțin glucide simple, care sunt metabolizate mai rapid decât cele complexe și produc creșteri bruște ale glicemiei. Fluctuațiile glicemice mari atrag și oscilații ale insulinei, ceea ce destabilizează glucoza din sânge. Pe termen lung, aceste variații duc la apariția a numeroase probleme de sănătate.

Cât zahăr este sănătos

Cantitatea de zaharuri libere ar trebui să reprezinte mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic al unei persoane, adult sau copil, potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Recomandarea nu se referă și la zaharurile conținute în mod natural de lapte, fructe și legume.

O reducere de până la 5% din aportul caloric sau de până la 25 de grame pe zi (echivalentul a 6 lingurițe) ar aduce beneficii suplimentare pentru sănătate, susțin experții. Ca reper, o cutie de suc de tip cola conține circa 8 lingurițe de zahăr, iar o gogoașă, între 15 și 30 de grame, în funcție de topping. 

Estimarea cantității de zahăr consumate zilnic poate fi o provocare în condițiile în care multe dintre alimentele pe care nu le considerăm dulci, cum ar fi pâinea sau sosurile de roșii, pot să aibă zahăr adăugat. De aceea, este important să citim eticheta nutrițională a produselor și să calculăm toate sursele de zaharuri din alimentație.

„Studii ca acesta sunt utile pentru a sfătui pacienții că inclusiv schimbările mici, cum ar fi reducerea zahărului în exces din băuturile îndulcite, pot avea un impact și pot aduce îmbunătățiri sănătății”, a declarat Dr. Leana Wen, analist medical pentru CNN, specialist în medicină de urgență și profesor de sănătate publică al Universității George Washington. 

Pentru a schimba obiceiurile de consum legate de zahărul în exces, autorii studiului sunt de părere că „este nevoie urgent atât de educație sanitară pe scară largă, cât și de politici de sănătate publică la nivel mondial”.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
articol cu video
Compoziția chimică a zahărului. Cât carbon este în această substanță
Compoziția chimică a zahărului. Cât carbon este în această substanță
Compoziția chimică a zahărului. Cât carbon este în această substanță
Reclamă
PARTENERI
icon