8 alimente care produc inflamație în corp și ar fi bine să le eviți

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 iunie 2023, 07:51

Unele alimentele pe care le consumăm contribuie la apariția inflamației cronice în organism, iar dieta modernă abundă în astfel de produse. Prin renunțarea la ele, poți preveni boli grave precum cele cardiovasculare, digestive și chiar cancerul. Iată care sunt cele mai importante 8 alimente care produc inflamație în corp.

Reclamă

Inflamația este o reacție naturală de apărare a organismului în caz de infecții, leziuni sau alte agresiuni. Ea face posibilă vindecarea țesuturilor și combaterea agenților patogeni. Însă, dacă devine persistentă și de lungă durată, ea poate duce la apariția multor dezechilibre și afecțiuni grave. 

Când răspunsul inflamator continuă să existe chiar și atunci când nu există o infecție sau o leziune activă, vorbim despre inflamație cronică. Ea poate persista o perioadă îndelungată, chiar și ani. Spre deosebire de inflamația acută, ea nu este localizată, astfel că poate afecta diverse organe și țesuturi în organism.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce rol joacă alimentația în inflamația cronică

Inflamația persistentă din organism are numeroase cauze, de la boli autoimune, expunerea la anumite substanțe chimice și până la inflamații acute tratate incorect. Dacă unele cauze nu pot fi combătute, cele care țin de stilul de viață pot fi modificate pentru a preveni procesele inflamatorii cronice.

Riscul de a dezvolta o inflamație cronică este mai mare în cazul persoanelor care:

Reclamă
  • consumă alcool în exces;
  • fumează;
  • au un indice de masă corporală (IMC) crescut;
  • sunt sedentare;
  • suferă de stres cronic.

Alimentația joacă, de asemenea, un rol important în apariția inflamației cronice. În timp ce unele diete precum cea mediteraneană au efect antiinflamator, altele contribuie la apariția inflamației sau o întrețin dacă ea există deja în organism. Alimentația modernă abundă în alimente care cresc inflamația, de la cele procesate, bogate în grăsimi saturate și până la zaharuri rafinate și carbohidrați simpli.

8 alimente care produc inflamație în corp

Inflamația cronică poate avea multe consecințe negative asupra sănătății. Hipertensiunea arterială, hiperglicemia, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, diverse tipuri de cancer și depresia pot fi cauzate sau întreținute de acest tip de inflamație, scrie Harvard Health Publishing, divizia media a Universității Harvard. 

Reclamă

Iată care sunt cele mai importante 10 alimente care produc inflamație și de ce este important să le eviți pe cât posibil.

1. Margarina

Un tip de grăsime vegetală utilizată încă intens la prepararea produselor de cofetărie și patiserie din comerț, margarina a fost asociată cu potențiale riscuri pentru sănătate. Ea poate conține grăsimi trans, care sunt grăsimi artificiale obținute prin hidrogenarea parțială a uleiurilor vegetale. Acest tip de grăsimi contribuie la apariția inflamației cronice. Totodată, ele cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul „rău”) și scad nivelul HDL (colesterolul „bun”). 

Mediatizarea efectelor negative ale margarinei a determinat unii producători să reducă sau să elimine complet conținutul de grăsimi trans. În prezent, există sortimente de margarină fără grăsimi trans, cu uleiuri vegetale nesaturate care sunt considerate mai sănătoase. Înainte de a cumpăra un astfel de produs, citește eticheta și verifică ce conținut de grăsimi trans și saturate are.

2. Carnea roșie și lactatele integrale 

Carnea roșie, untul, brânzeturile maturate și produsele lactate integrale au o concentrație mare de grăsimi saturate, iar consumul lor în exces favorizează inflamația sistemică. Mai puțin cunoscut este faptul că există și surse vegetale de grăsimi saturate. Uleiurile de palmier și cel de cocos sunt alte alimente care produc inflamație cronică în organism. 

Studiile au arătat că grăsimile saturate declanșează producția excesivă de citokine inflamatorii ce duc la inflamație persistentă. Totodată, ele produc o inflamație  celulelor endoteliale care căptușesc pereții vaselor de sânge, iar acesta este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. 

3. Alimente care produc inflamație: zahărul 

Zaharurile adăugate, indiferent că este vorba despre zahăr alb sau siropul de fructoză din porumb, stimulează eliberarea de citokine în organism, au arătat studiile. Citokinele sunt implicate în mecanismele inflamației. În exces, ele pot declanșa reacții inflamatorii exagerate.

Un motiv în plus pentru care zahărul este dăunător are legătură cu cantitatea mare de fructoză pe care o aduce în organism. Cantitățile mici de fructoză provenite din fructe și legume nu afectează sănătatea, dar excesul este nociv. Cercetările au arătat că fructoza în concentrație mare provoacă inflamația celulelor endoteliale din pereții vaselor de sânge.

4. Îndulcitorii artificiali

Zaharina, sucraloza și aspartamul nu sunt alternative mai sănătoase la zahărul alb și siropurile cu fructoză. Acești îndulcitori artificiali sunt pe lista de alimente care produc inflamație în corp. Studiile au identificat o asociere între consumul de îndulcitori artificiali și riscul de inflamație cronică. 

Pentru că sunt substanțe artificiale, ei declanșează reacții inflamatorii în organism. Un alt mecanism prin care îndulcitorii artificiali produce inflamație este legat de microbiom – totalitatea microorganismelor care populează intestinul gros. Îndulcitorii perturbă acest microbion, ceea ce favorizează inflamația. 

Dacă este necesar să îndulcești alimente sau băuturi, o alternativă mai sănătoasă o reprezintă îndulcitori naturali, cum ar fi stevia, mierea și siropul de arțar.

5. Alimente care produc inflamație: prăjelile

Pe lângă conținutul crescut de grăsimi și calorii, alimentele cum sunt cartofii prăjiți, carnea prăjită sau gogoșile cresc inflamația în organism. Prăjirea alimentelor la temperaturi ridicate duce la formarea de compuși nocivi cum ar fi acrilamida și produşii finali de glicozilare avansată, (AGE – advanced glycation end-products). Ingerarea acestor compuși crește riscul de apariție a unor boli cronice, se arată într-un articol publicat în revista Nutrients.

Prăjirea alimentelor poate crește concentrațiade grăsimi trans folosite, iar acest tip de grăsimi sunt, de asemenea, un factor de risc pentru inflamația cronică. Nu în ultimul rând, unele cercetări arată că alimentele prăjite afectează compoziția microbiomului intestinal.

6. Pâinea albă 

Făina albă și toate produsele de patiserie și panificație care o utilizează în procesul de fabricare conțin carbohidrați rafinați. Ei sunt carbohidrați procesați din care au fost eliminate fibrele alimentare și nutrienții. 

Carbohdrații rafinați Ei sunt digerați rapid în organism și determină o creștere bruscă a nivelului de glucoză din sânge. Studiile au arătat că un consum excesiv de carbohidrați rafinați poate declanșa inflamație în organism. 

Dieta modernă, bogată în carbohidrați rafinați, favorizează multiplicarea bacteriilor intestinale care produc inflamație sistemică și cresc riscul de obezitate și boli inflamatorii intestinale, potrivit cercetărilor.

7. Alcoolul

Băuturile alcoolice au un efect proinflamator în organism. Un studiu din 2010 arăta că nivelul proteinei C reactive, un marker al inflamației, crește la persoanele care consumă alcool. Cele care au băut mai mult de de două beri sau 300 m de vin pe zi au avut cel mai crescut nivel al proteinei C reactive. 

Consumul excesiv de alcool poate duce la o afecțiune numită permeabilitate intestinală crescută sau sindromul intestinului permeabil. Alcoolul poate afecta structura și funcționarea barierei care protejează intestinele de substanțele nocive și toxinele din tractul digestiv. Când această barieră este deteriorată, toxinele și bacteriile ajung în circulația sangvină și declanșează un răspuns inflamator în organism. 

De asemenea, alcoolul poate perturba echilibrul bacteriilor benefice din intestin și poate favoriza creșterea bacteriilor nocive.

8. Alimente care produc inflamație: mezelurile

Cârnații, șunca, salamurile și hotdogii sunt alte alimente care produc inflamație. Ele sunt obținute prin diverse metode de prelucrare, cum sunt prepararea la temperaturi ridicate, afumarea și/sau adăugarea de aditivi chimici. Aceste procese afectează compoziția și calitatea nutrițională a cărnii. Mai mult, ele pot duce la formarea de compuși chimici, cum ar fi hidrocarburile policiclice aromatice și aminele heterociclice, care sunt toxice și provoacă inflamație în organism. 

În plus, aditivii chimici pe care majoritatea acestor produse alimentare îi conțin, cum sunt nitriții, sunt metabolizați în compuși cu potențial inflamator. Dacă vrei să reduci inflamația din organism, este indicat să reduci consumul de carne procesată.

De partea cealaltă, o dietă echilibrată, bazată pe alimente integrale cum sunt fructele, legumele, cereale integrale, leguminoasele și sursele sănătoase de proteine, poate ajuta la reducerea inflamației.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum 
Reclamă
PARTENERI
icon