Fructele uscate în diabet: cât de indicate sunt și ce spun specialiștii despre ele

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 iunie 2023, 08:35

De obicei, persoanele cu diabet evită fructele uscate din cauza conținutului crescut de zaharuri, care pot deregla nivelul glicemiei. Cu toate acestea, nutriționiștii nu contraindică fructele uscate în diabet. Ele pot fi incluse în dietă, dar în anumite condiții. 

Reclamă

O maladie tot mai răspândită în zilele noastre, diabetul zaharat produce complicații grave atunci când nu este ținut sub control. Peste 11% dintre români suferă de diabet, potrivit datelor citate de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR). Această prevalență ne plasează pe locul al doilea la diabet în Europa, după Turcia.

Concentrația crescută a glucozei în sânge stă la baza acestei afecțiuni cronice, iar alimentația joacă un rol esențial în controlul ei. Glucidele din mâncare, cunoscute și sub denumirea de carbohidrați sau zaharurile, influențează nivelul zahărului din sânge, iar persoanele cu diabet trebuie să fie atente la ce și cât mănâncă pentru a menține nivelul de glucoză din sânge în intervalul normal. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu o dietă echilibrată, pot fi prevenite complicațiile severe ale diabetului: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă, retinopatia diabetică și altele. De aceea, este important ca persoanele care au diabet sau prediabet să înțeleagă modul în care alimentația le influențează glicemia și să facă alegeri potrivite pentru a preveni fluctuațiile.

Cum influențează fructele uscate glicemia

Unele alimente au un indice glicemic mai mare decât altele și cresc nivelul glicemiei mai mult. Împreună cu pastele, cartofii sau bananele, fructele uscate sunt adesea evitate de persoanele diabetice de teamă că le pot destabiliza boala. 

Reclamă

Orice tip de aliment consumi, glucidele pe care le conține sunt descompuse și eliberate în organism sub formă de glucoză, sursa esențială de energie pentru celulele corpului nostru. În cazul unei persoane fără diabet, pancreasul eliberează insulină, un hormon care face posibilă utilizarea glucozei în organism. Persoanele cu diabet nu pot produce sau utiliza eficient insulina, având nevoie de medicamente pentru a menține echilibrul glucozei în sânge. De asemenea, ele trebuie să-și monitorizeze atent aportul de glucide din alimentație. 

Cum să consumi fructele uscate în diabet

Indiferent dacă au sau nu diabet, toate persoanele trebuie să consume glucide ca parte a unei alimentații echilibrate, dar unele alimente pot face ca nivelul glucozei din sânge să crească mai rapid. 

„O persoană cu diabet zaharat de tip 2 poate mânca o varietate de alimente. Cu toate acestea, unele alimente pot avea un impact mai mare asupra glicemiei decât altele, iar fructele uscate se numără printre ele. Deși ele conțin vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, o persoană cu diabet trebuie să fie atentă la nivelul glicemiei”, a explicat pentru EatingWell.com nutriționistul Kim Rose, educator în diabet. 

Reclamă

Poți include fructele uscate în alimentație chiar dacă ai diabet, dar cu anumite condiții, spune în continuare specialistul:

Mânâncă porții mici

„Aveți grijă la mărimea porțiilor, fiindcă o ceașcă de fructe uscate poate crește nivelul glicemiei mult mai mult decât o lingură”, potrivit nutriționistului Kim Rose. 

Spre deosebire de fructele proaspete, cele uscate au cea mai mare parte a conținutului de apă eliminat. Prin urmare, ele sunt o sursă compactă și foarte concentrată de nutrienți. Conțin inclusiv carbohidrați și trebuie consumate în cantitate mică. Un adult cu diabet poate mânca cel mult 40 de grame de fructe uscate pe zi.

Cantitatea de carbohidrați la 100 de grame de fructe uscate

FructeCarbohidrați
Banane uscate80 g
Smochine uscate78 g
Stafide75 g
Curmale74 g
Caise deshidratate72 g
Prune uscate69 g
Mere uscate62 g
Valori nutriționale

Alege fructe uscate bogate în fibre

Pe lângă dimensiunea porției, este important și conținutul de fibre alimentare al fructelor uscate. Fibrele încetinesc absorbția glucidelor din alimente, astfel că fructele uscate vor avea un impact mai redus asupra glicemiei. 

Fructele sunt alimente cu un conținut ridicat de fibre alimentare. Îndepărtarea apei prin uscare nu le afectează foarte mult compoziția. Cea mai mare cantitate se găsește în caisele deshidratate, curmale, smochine și prune uscate. Ele conțin între 8 și 10 grame de fibre la o porție de 100 de grame. Sunt cele mai recomandate de nutriționiști persoanelor diabetice.

Evită fructele uscate cu zaharuri adăugate

Dacă ai diabet și vrei să consumi fructe uscate, ar trebui să verifici eticheta produselor înainte de a le cumpăra și să le eviți pe cele care au zaharuri adăugate. Această precizare se regăsește în zona de informații nutriționale de pe etichetă, iar în dreptul zaharurilor adăugate ar trebui să scrie 0 grame. 

Zaharurile adăugate se regăsesc sub mai multe denumiri, dar au același efect de creștere a glicemiei: zahăr granulat, fructoză, dextroză, sirop de porumb, sirop de arțar, zahăr invertit sau melasă. 

Fructele uscate în diabet se combină cu proteine sau grăsimi

Mixurile de fructe uscate, nuci și semințe disponibile în comerț sunt o opțiune mai sănătoasă pentru diabetici, în comparație cu fructele uscare consumate singure. Semințele și nuciferele (nuci, alune, migdale, caju, etc.) conțin proteine și grăsimi. Ele sunt digerate mai încet decât carbohidrații. Asta înseamnă că eliberarea glucozei în sânge va fi mai lentă când consumăm proteine și/sau grăsimi împreună cu carbohidrați. Dacă ai diabet și mănânci fructe uscate simultan cu alimente bogate în proteine și grăsimi, glicemia nu va înregistra creșteri la fel de mari ca atunci când nu le combini cu alte alimente. O altă combinație recomandată este de fructe uscate cu brânză. 

Consumul de proteine are și un alt beneficiu. Ajută la menținerea senzației de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. Va reduce pofta de mâncare și consumul excesiv de carbohidrați.

În concluzie, poți include fructele uscate în dietă chiar dacă ai diabet, dar trebuie să:

  • ai grijă la mărimea porțiilor;
  • le combini cu alimente care conțin proteine sau grăsimi;
  • nu conțină zaharuri adăugate, altele decât cele naturale din compoziție.

Fructele uscate sunt o sursă bogată de nutrienți. Au numeroase beneficii pentru sănătate, de la stimularea digestiei și până la menținerea sănătății oaselor. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
Reclamă
PARTENERI
icon