Cazurile de cancer de colon și rectal la tineri sunt în creștere, semnalează statisticile. Maladia este depistată în stadii avansate la ei, deși primele semne pot să apară cu până la doi ani înainte de a primi diagnosticul, potrivit unui studiu recent. Iată care sunt aceste simptome de cancer colorectal.
Cancerul colorectal, care grupează cancerul de colon și pe cel rectal, este al doilea cel mai frecvent cancer în țările Uniunii Europene, după cel de sân, potrivit statisticilor. Totodată, el este și a doua cauză de deces prin cancer.
În România, este al doilea cel mai diagnosticat cancer la femei și al treilea la bărbați, arată datele GLOBOCAN din 2020. Cu o incidență și o rată de mortalitate atât de mari, se înțelege de ce diagnosticul timpuriu al acestei maladii este atât de important.
Cancerul colorectal este tot mai frecvent la adulții tineri
Vârsta înaintată era considerată unul dintre factorii de risc pentru cancerul colorectal, însă datele mai recente arată că maladia se instalează de la vârste tot mai tinere.
În ultimii 25 de ani, incidența cancerului colorectal la adulții tineri cu vârste între 20 și 49 de ani a crescut alarmant, semnalează un studiu publicat de BMJ. Cea mai mare creștere s-a înregistrat la grupa de vârstă 20-39 de ani. Persoanele născute după anul 1990 au un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de colon și de patru ori mai mare de a face cancer rectal, în comparație cu cele născute în anii 1950, arată un alt studiu.
În prezent, se estimează că aproximativ o treime dintre pacienții diagnosticați cu cancer colorectal au vârste sub 55 de ani. Detectarea timpurie este esențială, însă persoanele tinere nu efectuează teste periodice de screening, ceea ce întârzie diagnosticul.
Cele 4 simptome de cancer colorectal la tineri
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Washington, din St. Louis, SUA, au urmărit să identifice eventuale semne și simptome de cancer colorectal care apar în stadiile incipiente. Pentru aceasta, ei au analizat datele medicale a peste 5.000 de pacienți diagnosticați cu cancer colorectal cu debut precoce (sub vârsta de 50 de ani).
Până acum, se credea că, în stadile incipiente, cancerul colorectal este asimptomatic. Oamenii de știință au descoperit însă că există patru simptome ale cancerului de colon și rectal care apar într-un interval cuprins între trei luni și doi ani înainte de diagnostic.
Pacienții tineri, cu vârste până ân 50 de ani, implicați în studiu au raportat următoarele semne și simptome de cancer colorectal:
- dureri abdominale;
- sângerări anale;
- diaree;
- anemie prin deficit de fier.
În special două dintre simptome, sângerarea rectală și anemia prin deficit de fier, impun examinări endoscopice urgente. E nevoie de controale regulate pentru a beneficia de un diagnostic în stadiu incipient.
Studiul publicat în Journal of the National Cancer Institute a mai concluzionat următoarele:
- prezența unui singur simptom dintre cele enumerate aproape că dublează riscul de a dezvolta cancer colorectal;
- prezența a două simptome de cancer colorectal crește riscul de 3,5 ori;
- prezența a trei sau patru simptome crește riscul de peste 6,5 ori.
Adulții tineri sunt diagnosticați în stadii avansate
„Cancerul colorectal nu este o boală care afectează doar vârstnicii. Ne dorim ca adulții tineri să fie conștienți de pericol. Să ia măsuri în privința acestor semne și simptome de cancer colorectal foarte evidente. Persoanele cu vârsta sub 50 de ani sunt considerate la risc scăzut și nu beneficiază de un screening de rutină pentru cancerul colorectal”, spune dr. Yin Cao, coordonatorul studiului și profesor asociat de chirurgie în cadrul Public Health Sciences Division, din SUA.
Acesta este motivul cel mai probabil pentru care mulți dintre adulții tineri sunt diagnosticați cu cancer colorectal în stadii avansate. La vârstnici, în schimb, maladia este depistată în faze mai incipiente tocmai pentru că beneficiază de teste de screening.
Profesorul Yin Cao este și coordonatorului unei cercetări care urmărește motivele creșterii incidenței cancerului colorectal la tineri. Potrivit acestuia, factorii de risc sunt obezitatea, statul prelungit pe scaun, sindromul metabolic, diabetul și consumul de băuturi cu zahăr.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.