Carența de vitamina D în organism poate trece neobservată pentru mai multe luni sau chiar ani de la debut. De multe ori, simptomele ei sunt puse pe seama altor probleme de sănătate. Află care sunt principalele semne că ai lipsă de vitamina D.
Vitamina soarelui, așa cum mai este numită vitamina D, face posibilă absorbția calciului din intestin. Rolul său important în menținerea sănătății oaselor și a dinților este bine-cunoscut, dar cercetările mai recente au arătat că aduce multe alte beneficii organismului.
Vitamina D stimulează răspunsul imun împotriva infecțiilor și poate preveni îmbolnăvirile. Ea ajută, de asemenea, la funcționarea normală a mușchilor și la menținerea forței musculare. Unele studii sugerează că vitamina D susține și sănătatea cardiovasculară, contribuind la reglarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Carența a fost asociată și cu un risc crescut de afecțiuni neurologice, cum ar fi demența.
Necesarul zilnic de vitamina D
Cantitatea zilnică necesară pentru menținerea oaselor sănătoase și a metabolismului normal al calciului variază în funcție de vârstă.
Potrivit Harvard School of Public Health, necesarul zilnic de vitamina D recomandat pentru adulți este de 600 UI (unități internaționale sau 15 micrograme) pe zi, iar pentru adulții cu vârsta peste 70 de ani, este de 800 UI (20 mcg) pe zi.
Această cantitate poate fi obținută printr-o expunere minimă la soare – vitamina D fiind sintetizată în piele în urma expunerii la ultraviolete. Cu toate acestea, multe persoane nu reușesc să-și asigure cantitatea minimă recomandată. Statisticile estimează că un miliard de oameni la nivel mondial au un nivel scăzut de vitamina D în organism.
Deficitul sau carența de vitamina D se instalează atunci când nivelul acesteia în sânge este mai mic de 20 ng/mL (nanograme pe mililitru). Un nivel situat între 21 și 29 ng/mL este considerat insuficient.
10 semne că ai lipsă de vitamina D
Carența de vitamina D poate fi asimptomatică în stadiile incipiente. De multe ori, manifestările apar după câteva luni sau chiar ani de la debut. Multe dintre simptomele deficitului sunt comune altor afecțiuni sau sunt nespecifice, motiv pentru care el trece de multe ori neobservat.
Iată care sunt cele mai frecvente 10 semne că ai lipsă de vitamina D în organism:
1. Scăderea densității osoase
Vitamina D joacă un rol important în absorbția și metabolismul calciului, care este esențial pentru sănătatea oaselor. Una dintre cele mai cunoscute consecințe ale deficitului de vitamina D este pierderea densității minerale osoase și creșterea riscului de osteoporoză și fracturi. La copii, el poate duce la rahitism.
În urma unui amplu studiu observațional, care a inclus mai mult de 1.100 de femei aflate la menopauză sau postmenopauză, cercetătorii au descoperit o legătură puternică între nivelurile scăzute de vitamina D și densitatea minerală osoasă redusă.
2. Semne că ai lipsă de vitamina D: îmbolnăviri frecvente
Unul dintre rolurile vitaminei D este de a susține buna funcționare a sistemului imunitar. Deficitul poate crește susceptibilitatea la infecții. Dacă te îmbolnăvești des, mai ales dacă faci episoade frecvente de răceală sau gripă, carența de vitamina D ar putea fi una dintre cauze, potrivit studiilor.
3. Oboseală
Carența de vitamina D este rareori luată în calcul atunci când ne confruntăm cu stări persistente de oboseală, dar studiile susțin că între cele două există o relație de cauzalitate.
La copii, nivelul scăzut al vitaminei D în organism afectează durata și calitatea somnului, potrivit unei cercetări. Corectarea deficitului prin administrarea de suplimente alimentare poate reduce oboseala.
4. Semne că ai lipsă de vitamina D: dureri osoase
Aportul insuficient de vitamina D poate provoca dureri osoase și dureri de spate în zona lombară, arată un alt studiu.
Alte cercetări susțin că persoanele care suferă de artrită, dureri musculare și dureri cronice generalizate au un nivel mai scăzut de vitamina D în organism, în comparație cu persoanele care nu au aceste afecțiuni.
5. Dureri musculare
Durerile musculare sunt unul dintre simptomele carenței de vitamina D, potrivit unor studii. Pentru că ea are un rol important în menținerea sănătății musculare, deficitul poate duce la slăbirea mușchilor, ceea ce poate cauza dureri și senzație de slăbiciune musculară.
Vitamina D influențează nivelul de calciu din celulele musculare, iar acest mineral este important pentru contracția musculară. Deficitul poate perturba acest proces, provocând spasme musculare și dureri. De asemenea, el contribuie la apariția inflamației în organism, iar inflamația poate cauza dureri musculare și articulare.
6. Răni care se vindecă greu
Vindecarea lentă a rănilor după leziuni sau intervenții chirurgicale poate fi semnul unui deficit de vitamina D. un studiu de laborator a arătat că această vitamină stimulează producția unor compuși esențiali în formarea de țesuturi noi în procesul de vindecare a rănilor.
Rolul vitaminei D în controlul inflamației și combaterea infecțiilor poate să fie, de asemenea, important pentru vindecarea adecvată a leziunilor.
7. Semne că ai lipsă de vitamina D: creșterea în greutate
Cercetările au arătat că persoanele cu deficit de vitamina D au tendința de a avea mai multă grăsime corporală și un indice de masă corporală (IMC) mai mare. Acest efect este mai pronunțat la bărbați, potrivit unui studiu.
Cu toate acestea, nu se poate spune cu certitudine că deficitul de vitamina D este cauza directă a creșterii în greutate sau obezității. Există și un efect invers: obezitatea poate reduce nivelul de vitamina D în organism. Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că poate fi stocată în țesutul adipos. Cum persoanele obeze au o cantitate mai mare de țesut adipos, vitamina D se poate acumula în el, scăzând disponibilitatea ei în sânge. De asemenea, obezitatea poate reduce absorbția vitaminei D din alimente și din piele.
8. Depresie
Unele celule nervoase au receptori pentru vitamina D, ceea ce sugerează că poate fi implicată în susținerea unor funcții neurologice. Deficitul de vitamina D a fost asociat în studii cu depresia, în special la vârstnici. Alte cercetări au arătat că suplimentarea alimentației cu vitamina D poate atenua simptomele depresive.
Cu toate acestea, este necesară efectuarea de cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine relația dintre vitamina D și depresie.
Cu toate acestea, relația dintre deficitul de vitamina D și depresie este complexă și sunt necesare mai multe cercetări pentru a o înțelege mai bine.
9. Semne că ai lipsă de vitamina D: anxietate
Deficitul vitaminei D în organism a fost asociat în studii și cu tulburările anxioase. Unele cercetări susțin că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D au un risc crescut de a dezvolta anxietate sau de a avea simptome mai severe de anxietate.
Menținerea unui nivel adecvat al acestei vitamine în organism poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate, la îmbunătățirea calității somnului și chiar la prevenirea depresiei postpartum, potrivit unui studiu efectuat la femei însărcinate.
Totuși, aceste studii nu au putut stabili o relație clară de cauzalitate între deficitul de vitamina D și anxietate.
10. Căderea părului
Sănătatea podoabei capilare este afectată de diverse deficite nutriționale, iar vitamina D se numără printre ele. Studiile corelează carența de vitamina D cu o boală autoimună numită alopecia areata, caracterizată prin căderea severă a părului. Într-un alt studiu, la care au participat 48 de persoane cu această afecțiune, aplicarea topică a unei forme sintetice de vitamina D timp de 12 săptămâni a stimulat semnificativ regenerarea părului.
Unul dintre mecanismele prin care deficitul de vitamina D poate influența căderea părului are legătură cu influența pe care o are asupra hormonilor implicați în reglarea creșterii și căderii părului. Dezechilibrul lor poate contribui la căderea părului. Un alt mecanism este legat de inflamația inducă în corp de carența vitaminei D despre care se crede că ar fi un factor care contribuie la căderea părului.
Cum poți să afli dacă ai sau nu carență de vitamina D
Poți evalua nivelul vitaminei D cu ajutorul unor analize de sânge. Această vitamină se găsește în două forme în circulația sangvină:
- 25-hidroxivitamina D (25-OH-vitamina D) sau calcidiol
- 1,25-dihidroxi vitamina D sau calcitriol
Cel mai utilizat test pentru determinarea concentrației de vitamina D din organism este 25-hidroxivitamina D. Aceasta are concentrații mai mari și rămâne în sânge mai mult timp, ceea ce o face mai ușor de detectat. 25-hidroxivitamina D este considerată cel mai bun indicator al statusului vitaminei D în organism.
Poți verifica nivelul vitaminei D și acasă, cu teste rapide pe care le găsești în farmacii și în magazinele online. Ele se realizează prin înțeparea degetului și colectarea unei picături de sânge. Testele rapide costă între 29,99 lei și 89,99 lei și detectează aceeași 25-hidroxivitamina D, dar oferă doar un rezultat prezumtiv. El trebuie confirmat ulterior prin analize de laborator.
Cum se iau suplimentele de vitamina D
Suplimentele care conțin vitamina D pot corecta deficitul din organism, dar doza trebuie adaptată nivelului tău actual, vârstei și stării de sănătate. Înainte de a lua suplimente cu vitamina D, este important să consulți un medic pentru a verifica dacă ai nevoie de suplimentare și pentru a determina doza corectă.
Supradozarea poate să provoace toxicitate, manifestată prin greață, slăbiciune și confuzie. Excesul de vitamina D în organism poate să ducă la acumularea calciului în sânge. Hipercalcemia, cum este numită această situație, provoacă simptome digestive, iar în formele severe, poate pune viața în pericol.
Iată câteva sfaturi generale privind administrarea suplimentelor de vitamina D:
- Vitamina D este disponibilă ca supliment alimentar sub două forme: vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D3 este considerată mai eficientă în creșterea nivelului de vitamina D în sânge. Alegerea formei depinde, însă, și de recomandările medicale.
- Vitamina D este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că se absoarbe mai bine în organism când o administrezi împreună cu alimente care conțin grăsimi. Unele suplimente au forma unor capsule moi care conțin grăsimi pentru a facilita absorbția vitaminei D.
- vitamina D poate fi luată în orice moment al zilei. Cu toate acestea, unele studii susțin că ea suprimă sinteza melatoninei, hormonul care induce natural somnul, și că nu ar trebui administrată seara pentru a nu perturba somnul.
- După ce ai început suplimentarea cu vitamina D, este indicat să efectuezi teste periodice pentru a monitoriza nivelul acesteia în sânge. Acest lucru permite ajustarea dozei în funcție de nevoile tale.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.