Alimente bogate în vitamina B6. Ce rol au în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 11 martie 2024, 08:13

Vitamina B6 este o vitamină solubilă în apă, care ajută la realizarea metabolismului proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Aceasta susține o sănătate generală optimă și asigură o bună parte din funcțiile organismului uman. Află ce alimente bogate în vitamina B6 poți include în dietă.

Reclamă

O dietă bogată în nutrienți te poate ajuta să trăiești mai mult. Aceasta poate menține o dezvoltare sănătoasă și normală a creierului, sistemului imunitar și a sistemului nervos. Vitamina B6 reprezintă o parte importantă a aportului de nutrienți esențiali pentru organism.

Alimente bogate în vitamina B6

Vitamina B6 este un nume generic dat pentru șase compuși numiți vitameri. Aceștia se referă la: piridoxină (alcool), piridoxal (aldehidă) și piridoxamină (care conține o grupare amino), alături de încă cinci esteri fosfatici ai acestora.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La fel ca toate celelalte vitamine solubile în apă, vitamina B6 se poate dizolva cu ușurință în lichide, astfel încât poate fi absorbită în țesuturile corpului, dar nu rămâne depozitată în ele. O poți obține din suplimente alimentare, însă cel mai indicat este să o asimilezi din alimente.

Lapte

Consumul de lapte îți asigură aportul zilnic de vitamina B6 și previne apariția problemelor serioase de sănătate. Acesta poate diminua riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, cum ar fi: atacul de cord, accidentul vascular cerebral, afecțiuni ale vaselor de sânge și alte afecțiuni ale inimii.

Reclamă

Ouă

Ouăle au o valoare nutrițională ridicată, fiind alimente bogate în vitamina B6. Acestea conțin: proteine de înaltă calitate, vitamine, minerale, carotenoizi, fier, grăsimi saturate, zeaxantină și luteină. Le poți include ușor în dietă deoarece se folosesc la prepararea multor rețete, potrivit Longevity Technology.

Somon

Somonul conține aproape tot aportul zilnic de vitamina B6 de care ai nevoie. Consumul de somon poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de hormoni. Vitamina B6 are un rol important în îmbunătățirea și menținerea sănătății suprarenale, în special în cazul glandelor suprarenale care produc hormoni esențiali, cum ar fi: cortizolul, adrenalina și aldosteronul. Acești hormoni ajută la reglarea tensiunii arteriale și controlează nivelul de zahăr din sânge. În plus, somonul îți poate oferi acizi grași omega-3 și proteine.

Ton

Tonul este unul dintre aceste alimente bogate în vitamina B6, în special tonul cu aripioare galbene și tonul alb. Iar tonul fript poate oferi mai multă vitamina B6 decât tonul la conservă.

Reclamă

În general, tonul are un conținut bogat în: vitamine, minerale și proteine, cum sunt: seleniul, fosforul, fierul, vitamina A și vitamina D. În plus, are în compoziție grăsimi sănătoase: acizi grași omega-3, acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA).

Vitamina D se absoarbe mai ușor în timpul meselor și nu există un anumit moment în care ar trebui să o consumi. Din acest motiv, dacă ai nevoie de un aport mai mare, poți consuma somon.

Cartofi dulci

Cartofii obișnuiți au pulpa albă sau gălbuie în interior, în timp ce cartofii dulci sunt cunoscuți pentru coaja lor de culoarea cuprului și carnea portocalie. Au o aromă naturală dulce și reprezintă o sursă bună de: beta-caroten, fibre, magneziu și vitamina B6.

Concentrațiile optime de vitamina B6 pot ajuta corpul să regleze glicogenul, energia stocată în ficat și mușchi. De asemenea, este implicată în: formarea hemoglobinei, asigurarea funcției imune,  gluconeogeneză și glicogenoliză.

Morcov

Morcovii au valori mari nutritive, conform Healthline. Aceștia conțin: vitamina B6, fibre și concentrații ridicate de vitamina A. Vitamina B6 ajută la formarea tecii proteice din jurul celulelor nervoase, numită mielină. Aceasta asigură sănătatea celulelor nervoase.

Ficat de pui

Ficatul de pui se regăsește printre aceste alimente bogate în vitamina B6. Are un conținut bogat în: acid folic, proteine, vitamina A și vitamina B12. Vitamina B6 ajută organismul să metabolizeze proteinele, grăsimile și carbohidrații pentru a obține energie. Acționează ca o coenzimă și, în general, asupra metabolismului proteinelor. Le descompune în mod eficient și le folosește.

Brânză ricotta

Brânza are vitamina B6, care poate fi găsită în conținutul de proteine ​​din zer. Cu cât brânza are mai mult zer, cu atât are mai multă vitamina B6. Zerul din brânză conține: tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), acid folic și niacină (vitamina B3). Din gama largă de tipuri de brânzeturi, cel mai bogat în zer este ricotta.

Brânza ricotta reprezintă o brânză italiană proaspătă, neînvechită, care poate fi produsă cu ușurință din zer de: vacă, oaie, capră sau lapte de bivoliță italian. Se poate prepara din resturile de la fabricarea altor brânzeturi. Sortimentul din lapte de oaie ar putea fi cel mai sănătos.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Reclamă
PARTENERI
icon