Pentru multe persoane, părul are un rol important în menținerea unui aspect estetic, care reflectă personalitatea. Atunci când începe să cadă sau să se deterioreze, poate provoca stări de neliniște. Citește despre vitamine pentru creșterea părului.
Sănătatea creierului poate fi afectată de o serie de factori, cum ar fi: afecțiuni medicale, deficiențe de vitamine sau stres. Un medic te poate ajuta să identifici cu exactitate cauza căderii părului și să primești un tratament. În același timp, alimentația poate influența starea de sănătate a acestuia.
Vitamine pentru creșterea părului
Un stil de viață sănătos îndeplinește un rol major în ce privește: strălucirea, lungimea și grosimea firelor de păr. Dieta este esențială, iar includerea anumitor vitamine poate schimba în mod vizibil starea de sănătate și aspectul părului.
Vitaminele pot contribui la dezvoltarea celulelor, pot împiedica efectele dăunătoare ale radicalilor liberi să le deterioreze și pot hrăni foliculii care stimulează creșterea firelor de păr. O parte dintre acestea pot fi foarte utile dacă vrei să obții un păr lung și rezistent. De asemenea, pentru a-ți administra o doză optimă, este indicat să ceri sfatul unui medic.
Vitamina A
Celulele părului reprezintă partea corpului care crește cel mai repede. Aceasta poate fi sprijinită cu ajutorul vitaminei A. Când organismul absoarbe vitamina A, produce sebum. Vitamina A reprezintă o substanță uleioasă care hidratează scalpul deoarece îți menține foliculii de păr sănătoși.
O deficiență de vitamina A poate determina căderea părului. Deficiența poate fi identificată ușor dacă ești atent la câteva simptome precum: piele uscată, ochi uscați, infecții la nivelul gâtului și pieptului, acnee, erupții cutanate, infertilitate, vindecare slabă a rănilor și orbire nocturnă.
Biotină (vitamina B7)
Biotina, denumită și vitamina B7, poate stimula producerea de keratină pentru a crește foliculii, fiind una dintre aceste vitamine pentru creșterea părului. Biotina poate sprijini reacțiile enzimatice implicate în metabolismul aminoacizilor și grăsimilor. Deficiența de biotină apare rar și se asociază cu rărirea și căderea părului.
Acid folic (vitamina B9)
Acidul folic, denumit și vitamina B9, are un rol important pentru susținerea diviziunii și dezvoltării celulare. Atunci când corpul nu primește un aport adecvat de vitamina B9, acesta poate afecta diviziunea celulară rapidă, necesară pentru producerea părului prin foliculi. Încetinirea producției celulare poate determina o căderea accelerată a părului și întârzierea regenerării după pierderea firelor, conform The Independent Pharmacy.
Vitamina C
Vitamina C este una dintre aceste vitamine pentru creșterea părului. Proprietățile antioxidante ale vitaminei C pot proteja organismul împotriva efectelor dăunătoare cauzate de stresul oxidativ. Vitamina C ajută organismul la producerea colagenului și poate susține absorbția fierului, care poate sprijini sănătatea părului.
Vitamina D
Deficiențele de vitamina D pot provoca afecțiuni responsabile de pierderea părului, cum ar fi alopecia și căderea excesivă a firelor. Totodată, este indicat să ceri sfatul unui medic sau specialist în domeniul sănătății pentru a consuma doza zilnică recomandată. Un aport prea ridicat de vitamina D poate provoca simptome, precum: dezorientare, probleme de ritm cardiac, senzație de greață sau pierdere nedorită în greutate, potrivit CNET.
Vitamina E
Vitamina E se regăsește printre aceste vitamine pentru creșterea părului și poate combate stresul oxidativ deoarece poate echilibra nivelul de electroni din radicalii liberi. Persoanele cu fibroză chistică și cele care suferă de boala Crohn au șanse mai mari de a se confrunta cu o deficiență a acestei vitamine.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.