Semne ale deficienței de vitamina D. Cum le recunoști

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 noiembrie 2023, 08:47

Vitamina D are un rol important în asigurarea mai multor funcții din organismul uman și este recunoscută în special pentru susținerea absorbției calciului și menținerea sănătății oaselor. Lipsa acesteia poate cauza o serie de simptome neplăcute și, în cazurile mai severe, afecțiuni de sănătate. Citește despre semne ale deficienței de vitamina D.

Reclamă

Corpul produce în mod natural vitamina D atunci când te expui la soare. Însă, există câțiva factori care te pot face să ai niveluri mai scăzute ale acestui nutrient, precum: folosirea cremei de protecție solară, nivelurile de melanină mai ridicate în piele, petrecerea unui timp mai îndelungat în interior, locuirea într-o zonă fără mult soare sau în orașe afectate în mod semnificativ de poluare.

Semne ale deficienței de vitamina D

Printre categoriile sociale cele mai predispuse la deficiențe de vitamina D se regăsesc: persoanele care suferă de obezitate, persoanele aflate la o vârstă mai înaintată, pacienții internați în spitale și rezidenții azilelor de bătrâni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Deficitul de vitamina D reprezintă o problemă frecventă. Aproximativ 40% dintre europeni au deficiență de vitamina D, iar 13% suferă de un deficit sever.

Totodată, anumite alimente, inclusiv peștele gras, te pot ajuta să creșți nivelul de vitamina D. De asemenea, magneziul ajută la absorbirea vitaminei D în organism.

Reclamă

Afecțiuni gingivale și pierderea dinților

Afecțiunile gingivale și pierderea dinților sunt semne ale deficienței de vitamina D. Deoarece vitamina D ajută organismul să absoarbă calciu, este esențială pentru sănătatea gingiilor și a dinților. Când nu ai un nivelul echilibrat de vitamina D, aceasta îți slăbește dinții și îi face susceptibili la carii și ruperi.

Îmbolnăviri frecvente

Vitamina D are un rol major în echilibrarea sistemului imunitar și poate contribui la prevenirea răcelilor sezoniere sau a gripei, conform New York Post. Dacă în mod constant suferi de răceală sau gripă obișnuită, te poți confrunta cu un deficit de vitamina D, ceea ce crește susceptibilitatea la infecții, deoarece vitamina D îndeplinește un rol important în menținerea funcției imunitare a organismului.

Eczemă

Vitamina D are o influență asupra sistemului imunitar și a funcției de barieră a pielii, ambele critice în dezvoltarea eczemei. Scăderea nivelului seric de vitamina D se asociază cu un risc mai crescut de a dezvolta eczemă și cu severitatea simptomelor dacă aceasta este deja instalată, fiind semne ale deficienței de vitamina D.

Reclamă

Dureri frecvente

Vitamina D sprijină sănătatea mușchilor, oaselor și nervilor, iar durerile prezente în aceste zone pot indica o deficiență. Semnele comune ale deficiențe de vitamina D pot include dureri osoase și spasme musculare. Lipsa vitaminei D poate provoca osteoporoză. Această boală slăbește oasele și crește probabilitatea ca acestea să se rupă.

Rezistență la insulină

Rezistența la insulină, care determină acumularea de glucoză în sânge, prediabet și diabet de tip 2 se asociază cu semne ale deficienței de vitamina D. Deficitul de vitamina D reprezintă unul dintre factorii care accelerează dezvoltarea rezistenței la insulină, potrivit Health.

Astm

Astmaticii care suferă de deficiență de vitamina D pot avea mai multe șanse de a prezenta crize acute. Astfel, pot avea nevoie să consulte mai frecvent un medic pentru a-și trata afecțiunea. De aceea suplimentele alimentare pot fi utile pentru a o trata.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie tânără toarnă chefir într-un pahar
Beneficiile consumului de chefir. De ce să-l adaugi în alimentație
Beneficiile consumului de chefir. De ce să-l adaugi în alimentație
Bucăți de ciocolată albă pe o masă din lemn
Ciocolata albă: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Ciocolata albă: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
O femeie așează borcane cu murături pe o masă
Beneficiile consumului de murături. Cum îți pot completa dieta
Beneficiile consumului de murături. Cum îți pot completa dieta
Reclamă
PARTENERI
icon