Alimente bogate în beta-caroten. Ce beneficii pentru sănătate pot asigura

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 ianuarie 2024, 08:19

Beta-carotenul este o substanță nutritivă importantă pentru sănătatea generală a organismului. În corpul uman, se transformă în vitamina A, un nutrient recunoscut pentru efectele sale pozitive asupra vederii. Află ce alimente bogate în beta-caroten poți include în dietă.

Reclamă

Alături de morcovii care dețin o mare popularitate pentru concentrațiile ridicate de beta-caroten, există numeroase legume și fructe, de unde îl poți obține. Iar când se schimbă în vitamina A devine o sursă importantă de antioxidanți și proprietăți antiinflamatoare.

Alimente bogate în beta-caroten

Beta-carotenul face parte din categoria carotenoidelor, ceea ce înseamnă că reprezintă un pigment alimentar natural. Alimentele bogate în beta-caroten au culori puternice și intense. Beta-carotenul este un carotenoid provitamina A. Când corpul uman în absoarbe, se transformă în vitamina A, în organism.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Anumite alimente conțin vitamina A preformată. Carotenoidele provitamina A se pot găsi într-o varietate de produse de origine vegetală. Astfel, beta-carotenul îți asigură toate beneficiile pentru sănătate ale vitaminei A și alte câteva care îi sunt specifice.

Antioxidanții prezenți în beta-caroten luptă împotriva efectelor nocive, ce pot apărea la nivel celular, potrivit Cleveland Clinic. Aceștia împiedică radicalii liberi, moleculele instabile din organism, să cauzeze stres oxidativ. Stresul oxidativ se asociază cu o serie de afecțiuni cronice, precum: cancerul, bolile de inimă sau boala Alzheimer. O alimentație bogată în beta-caroten poate scădea riscul de a dezvolta aceste afecțiuni.

Reclamă

În plus, poate fi benefic să consumi alimente bogate în beta-caroten deoarece pot diminua inflamația din organism și pot menține sănătatea ochilor. Beta-carotenul ajută creierul să interpreteze lumina care ajunge în ochi. De asemenea, organismul folosește vitamina A pentru a-ți menține retina sănătoasă și a preveni uscarea ochilor.

Vitamina A se asociază cu un risc redus de a dezvolta afecțiuni cronice, precum: cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă sau pierderea vederii centrale la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată.

Morcovi

Morcovii au un conținut ridicat de antioxidanți, inclusiv de beta-caroten. Aceștia asigură concentrații importante de nutrienți, precum: fibre, proteine, zaharuri, vitamina K, vitamina C, calciu și potasiu. Iar morcovii galbeni oferă luteină, o substanță benefică pentru sănătatea ochilor.

Reclamă

Cartofi dulci

Cartofii dulci se numără printre aceste alimente bogate în beta-caroten, conform Harvard T.H. Chan. Cartofii dulci cu pulpă portocalie au cel mai mare conținut de beta-caroten. Cartofii dulci cu pulpă mov sunt mai bogați în antocianine. Aceștia conțin: potasiu, fibre, vitamina B6 și vitamina C.

Spanac

Spanacul este o sursă semnificativă de beta-caroten, deși clorofila din frunzele sale ascunde pigmentul galben-portocaliu. Acesta are un conțin nutritiv bogat în minerale ce pot susține sănătatea oaselor, precum: fier, magneziu, calciu. În plus, include: zeaxantină, luteină, kaempferol, quercetină și nitrați, care pot menține sănătatea ochilor și pot diminua inflamația.

Ardei roșii

Ardeii roșii au concentrații de: vitamina C, vitamina E, fier, magneziu, potasiu, calciu, riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), folat (vitamina B9), vitamina B6, vitamina K, proteine, sodiu și grăsimi. Acești pot susține sistemul imunitar și sănătatea pielii, fiind printre aceste alimente bogate în beta-caroten.

Broccoli

Broccoli face parte din familia legumelor crucifere și conține: vitamina B6, riboflavină, vitamina C, potasiu, proteine, folat, fibre alimentare, fier, sodiu, grăsimi și carbohidrați. Beta-carotenul și luteina prezente în acesta pot asigura efecte benefice asupra sănătății ochilor.

De asemenea, dacă îl consumi frecvent, broccoli poate reduce inflamația din corp. Efectele sale antiinflamatoare ajută sistemul imunitar pentru că îți susțin organismul să lupte împotriva bacteriilor și virusurilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Reclamă
PARTENERI
icon