Uleiul de in: 5 beneficii pentru sănătate și cum să-l folosești

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 2 iunie 2023, 08:33

Din semințele de in se obține unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale. Datorită conținutului său bogat în acizi grași omega 3, uleiul de in oferă beneficii multiple pentru sănătate. Iată de ce ar trebui să-l incluzi în alimentație și sub ce formă. 

Reclamă

Una dintre cele mai vechi plante cultivate de oameni, încă de acum 30.000 de ani, inul era folosit inițial ca materie primă pentru textile. Semințele acestei plante au însă și proprietăți nutriționale. Ele conțin proteine și fibre ce reduc apetitul, reglează digestia și ajută la menținerea unei greutăți optime. 

Prin presarea la rece a semințelor, se poate obține un ulei cu numeroase proprietăți nutriționale. El are o culoare galben deschis și o aromă ușor înțepătoare. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Uleiul de in, o sursă bogată de acizi grași omega 3

Uleiul de in este considerat un ulei nutritiv și sănătos, datorită conținutului său bogat în acizi grași omega 3. O singură lingură (15 ml) de ulei de in conține o cantitate impresionantă: 7.196 de miligrame. 

Acizii grași omega 3 fac parte din categoria acizilor grași polinesaturati, considerați grăsimi „bune” pentru organismul uman. În funcție de forma și de structura chimică, există 3 tipuri de acizi grași omega 3: acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). 

Reclamă

Uleiul de in este bogat în acid alfa-linolenic (ALA), pe care corpul uman îl poate converti parțial în cele două forme active de omega 3: EPA, respectiv DHA. Acestea din urmă sunt cunoscute pentru beneficiile sale asupra sănătății cardiovasculare și nu numai.

Cantitatea zilnică de ALA recomandată bărbaților este de 1.600 mg, iar cea recomandată femeilor, de 1.100 mg. Aceasta înseamnă că o lingură de ulei de in asigură necesarul zilnic și chiar îl depășește. Dacă nu consumi cele două porții de pește recomandate săptămânal, uleiul de in te poate ajuta să-ți asiguri un aport optim de omega 3. 

1. Este sănătos pentru inimă 

Datorită concentrației mari de acizi grași omega 3, uleiul de in susține sănătatea sistemului cardiovascular, iar studiile confirmă acest efect benefic. Unul dintre aceste studii susține că acest ulei crește elasticitatea arterelor, care este afectată de îmbătrânire și de creșterea tensiunii arteriale.

Reclamă

Alte cercetări susțin că acizii grași omega 3 mențin sănătatea inimii datorită efectului de reducere a inflamației și a tensiunii arteriale. Un studiu de mici dimensiuni a comparat uleiurilor de in și de șofrănel (bogat în omega 6). Suplimentarea alimentației cu o lingură de ulei de in timp de 12 săptămâni a dus la o scădere a tensiunii arteriale. Acest efect nu a fost observat și la uleiul de șofrănel. Hipertensiunea arterială suprasolicită inima și duce la deteriorarea arterelor. 

2. Uleiul de in are efect antiinflamator

Inflamația este un proces vital, care protejează pe termen scurt organismul de leziuni, infecții și de alți agresori. Uneori, această inflamație poate să persiste o perioadă îndelungată în corp și are efectul opus: dezechilibrează organismul. Ea poate favoriza un număr mare de afecțiuni, de la boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și până la cancer.

Datorită proprietăților antiinflamatoare ale acizilor grași omega 3 din compoziție, uleiul de in poate reduce inflamația cronică din organismul persoanelor care suferă de diabet de tip 2 și de boli coronariene. În cadrul unui studiu, administrarea a 1.000 mg de ulei de in de două ori pe zi, timp de 12 săptămâni, a redus semnificativ un marker inflamator numit proteina C reactivă. 

3. Poate încetini creșterea tumorilor

Câteva studii de laborator și pe animale au arătat că uleiul de in încetinește evoluția celulelor maligne. Într-un studiu, șoarecii de laborator au primit 0,3 ml de ulei de in timp de 40 de zile. Cercetătorii au observat că acesta a oprit răspândirea cancerului și creșterea tumorilor pulmonare. 

Într-un alt studiu pe animale, uleiul de in a oprit creșterea cancerului de colon, iar testele de laborator au arătat că poate încetini și evoluția cancerului de sân. Deși observațiile arată promițător, sunt necesare studii mai ample pentru a confirma aceste beneficii la oameni. 

4. Este un remediu pentru constipație

Uleiul de in acționează ca un laxativ natural, dară fărăr efectele adverse ale medicamentelor. Un studiu care a comparat efectele acestui ulei asupra tranzitului intestinal a demonstrat că poate crește frecvența scaunelor după 4 săptămâni de administrare. În constipație, el s-a dovedit la fel de eficient ca uleiul de măsline și uleiul mineral, două remedii cunoscute pentru beneficiile digestive pe care le au. 

Cu toate acestea, studiile au inclus doar anumite categorii de persoane, cu boli asociate. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a-i demonstra eficiența asupra populației generale. 

5. Hidratează tenul

Aplicat pe piele, uleiul de in este hidratant, iar prin efectul său antiinflamator, poate atenua iritațiile și inflamația cutanată. Femeile care au primit suplimente cu ulei de in timp de 12 săptămâni în cadrul unui studiu au observat un efect intens hidratant asupra tenului. În plus, au raportat o atenuare a sensibilității cutanate și a iritațiilor. Alte studii au arătat că acest remediu poate fi benefic în dermatita atopică, o afecțiune care provoacă înroșirea pielii, inflamație și mâncărimi.

Uleiul de in poate fi aplicat pe piele și sub formă lichidă. Pentru un efect hidratant, masează ușor tenul cu câteva picături seara, înainte de culcare, pe pielea umedă. 

Cum se administrează uleiul de in

El este disponibil în magazine sub formă lichidă sau ca supliment alimentar. În majoritatea studiilor care au urmărit beneficiile uleiului de in, el a fost administrat sub formă de capsule. Cu toate acestea, poate fi consumat și în varianta sa lichidă, adăugat în dressinguri pentru salate sau în sosuri. Poți adăuga o lingură (15 ml) de ulei de in și în smoothie-uri, lapte sau iaurt o dată sau de două ori pe zi.

Nu se recomandă folosirea acestui ulei pentru prăjit. Uleiurile presate la rece, în general, au punct de ardere (sau de fumegare) scăzut. Prin prăjirea la tigaie sau prepararea la grătar, acizii grași din compoziția uleiului se descompun, nutrienții se distrug și se formează substanțe toxice (radicali liberi). De aceea, uleiul de in se consumă crud pentru a beneficia de proprietățile lui nutritive. 

Atât uleiul, cât și capsulele se depozitează în frigider sau în alt loc răcoros și întunecat. Expunerea la căldură, lumină și aer îi poate afecta compoziția. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Băuturi bogate în calciu. De ce pot asigura aportul zilnic
Băuturi bogate în calciu. De ce pot asigura aportul zilnic
Băuturi bogate în calciu. De ce pot asigura aportul zilnic
Fructe bogate în vitamina E. De ce îți pot îmbunătăți dieta
Fructe bogate în vitamina E. De ce îți pot îmbunătăți dieta
Fructe bogate în vitamina E. De ce îți pot îmbunătăți dieta
Reclamă
PARTENERI
icon