Antena

10 alimente care previn blocarea arterelor

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 mai 2023, 10:03

Alimentația poate ajuta la reducerea riscului de îngustare a vaselor de sânge care duce, în timp, la blocarea fluxului de sânge și oxigen către inimă, creier și alte organe. Iată cele mai bune 10 alimente care previn blocarea arterelor și care scad riscul de complicații cardiovasculare cum sunt infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Reclamă

Acumularea de colesterol și de alte substanțe grase în interiorul arterelor duce la apariția unei afecțiuni numite ateroscleroză. Aceste depozite de grăsime, cunoscute ca plăci de aterom, rigidizează vasele și reduc fluxul de sânge și oxigen către toate organele și țesuturile din corp. În timp, ele produc complicații severe, precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral (AVC).

10 alimente care previn blocarea arterelor

În țările dezvoltate, ateroscleroza se află la originea a circa 50% dintre decese, potrivit studiilor. Mai predispuse la astfel de blocaje care afectează arterele sunt persoanele care:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • au un nivel crescut al colesterolului LDL (colesterolul „rău”);
  • suferă de hipertensiune arterială;
  • sunt fumătoare;
  • au diabet;
  • au un istoric familial de ateroscleroză;
  • suferă de obezitate;
  • au o alimentație dezechilibrată;
  • sunt sedentare. 

Aceste persoane trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației. O dietă bogată în legume, fructe și pește poate reduce riscul de a dezvolta ateroscleroză.

Iată care sunt cele mai bune 10 alimente care provin blocarea arterelor. 

Reclamă

Peștele 

Acizii grași omega-3 pe care peștele îi conține din plin sunt cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății cardiovasculare. Unul dintre mecanismele prin care previn ateroscleroza are legătură cu efectul lor antiinflamator. Inflamația cronică din organism produce leziuni ale pereților arterelor și favorizează formarea plăcilor de aterom. 

Un alt mecanism prin care acizii grași omega-3 scad riscul de ateroscleroză este reducerea nivelurilor de trigliceride din sânge. Trigliceridele sunt grăsimi care contribuie la formarea plăcilor de aterom în artere. Acizii grași omega-3 inhibă sinteza lor în ficat și cresc utilizarea lor ca sursă de energie de către celulele musculare. 

Un studiu la care au participat 961 de persoane a demonstrat că persoanele care mănâncă mai puțin de o porție de pește pe săptămână au un risc mai mare de ateroscleroză, comparativ cu cele care mănâncă cel puțin două porții. 

Reclamă

Cea mai bună sursă de omega-3 este peștele gras, cum sunt somonul, tonul, macroul și heringul. 

Alimente care previn blocarea arterelor: citricele

Portocalele, lămâile, mandarinele și celelalte fructe din această familie sunt foarte bogate în vitamine, minerale și antioxidanți precum flavonoidele. Acestea din urmă reduc inflamația din organism și previn oxidarea colesterolului LDL de către radicalii liberi din organism. 

Oxidarea permite colesterolului să se acumuleze pe pereții arterelor și să îngusteze sau să blocheze fluxul sangvin, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare. Radicalii liberi sunt molecule produse în organism prin procesele metabolice, dar care pot fi influențate și de factori externi, cum ar fi fumatul, poluarea și dieta.

Beneficiile consumului de citrice asupra sistemului cardiovascular au fost confirmate prin studii care au arătat că pot reduce riscul de boli cardiace și de accident vascular cerebral. 

Fructele de pădure

Consumul de afine, mure, zmeură, coacăze și alte fructe de pădure are numeroase beneficii pentru sănătate, iar unul dintre ele este legat de sănătatea inimii. La fel ca citricele, ele sunt o sursă foarte bogată de flavonoide, antioxidanți care, potrivit studiilor, pot reduce nivelul colesterolului LDL, crescându-l în același timp pe cel al colesterolului HDL (colesterolul „bun”). 

Un alt mecanism prin care fructele de pădure scad riscul de ateroscleroză este prin efectul lor antiinflamator. În plus, ele reduc tensiunea arterială, reglează nivelul glicemiei și protejează funcția arterială. 

Alimente care previn blocarea arterelor: fasolea

Această plantă leguminoasă este o sursă foarte bogată de fibre alimentare, iar consumul de fibre are un rol important în prevenirea aterosclerozei, susțin studiile.

Consumul acestui aliment ajută la menținerea unui nivel echilibrat de colesterol în sânge, prevenind astfel blocarea arterelor. O analiză a 26 de studii a arătat că persoanele care includ în alimentație o porție (130 de grame) de fasole în fiecare zi au un nivel al colesterolului LDL semnificativ mai redus. 

Studiile au mai arătat că includerea acestui aliment în dieta zilnică poate reduce nivelul tensiunii arteriale și scade riscul de a dezvolta diabet de tip 2, cele două afecțiuni fiind factori de risc pentru ateroscleroză. 

Roșiile

Tomatele sunt cea mai bogată sursă alimentară de licopen, un nutrient cu puternice proprietăți antioxidante și multiple beneficii pentru sănătate. Studiile susțin că alimentele bogate în licopen previn apariția aterosclerozei prin mai multe mecanisme: reduc inflamația cronică din organism, cresc nivelul colesterolului HDL și scad riscul de apariție a bolilor cardiace. 

Roșiile sunt cu atât mai sănătoase când le gătim. Prin preparare termică, ele își măresc cu peste 30% concentrația de licopen din compoziție. Licopenul este solubil în grăsimi, fiind absorbit în organism atunci când este consumat împreună cu acestea. De altfel, roșiile gătite consumate cu ulei de măsline oferă cea mai mare protecție împotriva bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu. Efectul antiinflamator al acestei combinații de alimente este mai puternic. 

Ceapa

Această legumă nelipsită din bucătărie este unul dintre cele mai recomandate alimente care previn blocarea arterelor. Un studiu publicat în revista Asociației Americane a Inimii care a urmărit timp de 15 ani starea de sănătate a 1.226 de femei în vârstă a arătat că un consum crescut de ceapă, praz și alte legume din genul Allium reduce riscul de deces prin boli provocate de ateroscleroză. 

Ceapa conține conțin compuși sulfurați despre care se crede că previn inflamația vaselor de sânge și crește sinteza oxidului nitric în organism. Acest gaz  dilată și menține elasticitatea vaselor sangvine. Prin aceste mecanisme de acțiune, ceapa menține sănătatea arterelor și ajută la prevenirea aterosclerozei. 

Alimente care previn blocarea arterelor: sfecla roșie

Sfecla roșie este o sursă bogată în nitrați, de care organismul are nevoie pentru a produce oxidul nitric. Nitrații din legume și fructe sunt diferiți de nitrații și nitriții folosiți ca aditivi în industria alimentară. Aceștia din urmă sunt transformați în tractul gastrointestinal în nitrozamine, substanțe cu potențial toxic.

Nitrații din sfecla roșie și din alte vegetale stau la baza producției de oxid nitric. Consumul de legume bogate în nitrați îmbunătățește funcția vasculară, scade tensiunea arterială și reduce infamația vaselor de sânge, prevenind astfel ateroscleroza, potrivit studiilor

Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt unele dintre cele mai bune alimente care previn blocarea arterelor. Ei sunt recomandați și persoanelor care au dezvoltat ateroscleroză.

Consumul de fulgi de ovăz reduce nivelul colesterolului LDL, care este un factor de risc pentru ateroscleroză. Efectul se datorează fibrelor alimentare pe care le conține ovăzul. Ele se leagă de moleculele de colesterol și îl elimină din organism, prevenind astfel absorbția lui în sânge.

Ovăzul conține și un tip de antioxidanți numiți avenantramide, cunoscuţi pentru proprietăţile lor antiinflamatorii. Studiile arată că persoanele care consumă fulgi de ovăz cu regularitate au un nivel mai scăzut al colesterolului LDL și al markerilor inflamatori, comparativ cu cele care nu includ acest aliment în dietă.

Alimente care previn blocarea arterelor: legumele cu frunze verzi

Spanacul, rucola, salata verde, varza kale și sfecla elvețiană (mangold) sunt bogate în nutrienți care pot preveni îngustarea vaselor de sânge ca urmare a depunerilor de grăsimi pe pereții acestora. 

Legumele cu frunze verzi sunt o sursă bună de nitrați vegetali care mențin sănătatea vaselor de sânge. Ele conțin, de asemenea, o cantitate mare de potasiu, mineral care intervine în reglarea tensiunii arteriale și ajută la îmbunătățirea funcției vasculare. 

Numeroase studii au demonstrat că includerea legumelor cu frunze verzi în alimentația zilnică este o metodă eficientă de a ne proteja de bolile cardiace. Persoanele care consumă aceste vegetale au un risc cu 15,8% mai redus de a dezvolta astfel de probleme de sănătate, potrivit unei analize.

Ciocolata neagră

Cacaua și ciocolata neagră sunt nu doar gustoase, ci și sănătoase pentru vasele de sânge. Un studiu la care au participat peste 2.200 de persoane a demonstrat că ciocolata reduce riscul de formare a plăcilor de aterom în arterele coronare – arterele care furnizează inimii sânge și oxigen. 

Alte cercetări au arătat că persoanele care mănâncă ciocolată neagră au un risc mai mic de boli cardiace, accident vascular cerebral și diabet. Ciocolata neagră este sănătoasă dacă are un conținut de cacao de cel puțin 85%.

Cacaua este bogată în polifenoli, compuși vegetali care cresc producția de oxid nitric și reduc inflamația arterelor. 40 de grame de ciocolată neagră pe zi poate preveni apariția aterosclerozei. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Care sunt beneficiile saunei asupra sănătății inimii. Cum poate influența tensiunea arterială
Care sunt beneficiile saunei asupra sănătății inimii. Cum poate influența tensiunea arterială
Care sunt beneficiile saunei asupra sănătății inimii. Cum poate influența tensiunea arterială
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată. Care este impactul ei în organism
Ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată. Care este impactul ei în organism
Ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată. Care este impactul ei în organism
Reclamă
PARTENERI
icon