Cum alegi corect suplimentele alimentare

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 14 mai 2023, 07:00

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de suplimente alimentare din UE, susține un studiu Ipsos. Deși sunt accesibile și par inofensive, aceste produse nu trebuie luate la întâmplare. Iată de ce trebuie să ții cont atunci când alegi suplimentele alimentare.

Reclamă

România este în topul consumatorilor de suplimente alimentare din UE, susține un studiu Ipsos desfășurat în anul 2022 pentru asociația europeană FSE (Food Supplements Europe). Nu mai puțin de 97% dintre românii chestionați în cadrul studiului au luat suplimente alimentare în ultimele 12 luni, procent care ne clasează pe locul al doilea, după Polonia, din 14 țări UE incluse în acest sondaj.

Care sunt cele mai populare suplimente alimentare la noi? Vitamina C este în topul preferințelor românilor, consumul acesteia fiind mult mai mare decât media europeană. Magneziul, suplimentele cu omega 3 sau uleiurile de pește și complexul de vitamine B sunt alte suplimente-vedetă la noi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Industria suplimentelor alimentare este mai mare decât oricând astăzi și multitudinea de opțiuni face ca alegerea unui produs să fie o adevărată provocare. Chiar și banala vitamina C se comercializează sub  forme farmaceutice diferite, în concentrații diferite și cu prețuri diferite.

Suplimentele alimentare nu sunt medicamente, ele fiind încadrate în categoria alimentelor. Aceasta face ca reglementările de producție și comercializare să fie mai permisive decât în cazul medicamentelor. Suplimentele alimentare pot fi puse pe piață fără studii clinice care să le demonstreze efectele benefice. În aceste condiții, cum putem fi siguri că facem cele mai bune alegeri? 

Reclamă

Când avem nevoie de suplimente alimentare

În mod ideal, ar trebui să ne asigurăm din alimentație toți nutrienții de care avem nevoie, numai că, uneori, alimentația dezechilibrată și anumite situații particulare pot face ca aportul unor nutrienți din alimentație să fie insuficient. 

Iată câteva dintre cele mai frecvente situații în care putem avea nevoie de o suplimentare a alimentației cu anumite vitamine sau minerale:

  • În perioada sarcinii, gravidele au nevoie de o cantitate mai mare de nutrienți care asigură creșterea și dezvoltarea fătului. Cel mai adesea, medicii recomandă acid folic, vitaminele C, D și E, magneziu și calciu. 
  • Copiii alăptați exclusiv au nevoie de suplimentarea alimentației cu o doză de 400 UI (unități internaționale) de vitamina D.
  • Persoanele vegane sau vegetariene se pot confrunta cu un deficit de vitamina B12, care este asigurată din produsele animale de obicei. 
  • Afecțiuni cum sunt boala celiacă, boala Crohn, pancreatita cronică sau fibroza chistică împiedică absorbția unor nutrienți. 
  • Carența de vitamina D este o problemă globală, iar ea poate fi asigurată prea puțin din alimentație. Studiile estimează că un miliard de persoane au deficit de vitamina D la nivel global.
Reclamă

Asigură-te că iei suplimentele alimentare în dozele optime

Chiar dacă aceste produse nu fac parte din categoria medicamentelor și se eliberează fără prescripție medicală, nu ar trebui să recurgi la ele fără a consulta medicul înainte. În urma unei evaluări, acesta va solicita analize de sânge pentru a identifica anumite deficite și a putea prescrie suplimente alimentare în dozele corecte, optime pentru tine. 

De ce este atât de important să verificăm concentrația vitaminelor și mineralelor din sânge înainte de a lua suplimente alimentare? Pentru că administrarea unei cantități prea mari poate avea un efect toxic. 

De exemplu, dacă iei prea multă vitamina D, ea va crește concentrația de calciu din sânge și va provoca greață, vărsături, dureri de stomac, amețeală, dureri osoase și calculi renali. Doza permisă nu trebuie să depășească 10.000 UI (unități internaționale) pe zi. La fel ca vitamina D, și alte vitamine liposolubile care sunt depozitate în organism, cum sunt A, E și K, pot deveni toxice în doze prea mari. 

Banala vitamina C este hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că organismul poate elimina excesul pe cale urinară. Cu toate acestea, și ea provoacă neplăceri dacă o administrăm în doze mari: greață, diaree și dureri abdominale. 

Asigură-te că suplimentele nu interacționează cu medicamentele

Dacă urmezi un tratament alopat, ai un motiv în plus să ceri sfatul medicului înainte de a lua suplimente alimentare. Există riscul ca ele să determine interacțiuni cu anumite substanțe din medicamente, reducându-le eficiența sau, mai grav, generând reacții adverse.

De exemplu, suplimentarea cu calciu poate scădea eficiența antibioticelor și reduce absorbția fierului provenit din alimente sau suplimente alimentare, iar vitamina E administrată sub formă de supliment alimentar crește riscul de sângerari la persoanele care iau anticoagulante. 

Ce trebuie să verifici pe eticheta produsului 

Pentru o persoană care nu are cunoștințe în domeniu, descifrarea etichetei nu este o sarcină ușoară, dar sunt câteva informații pe care le putem verifica, indiferent de nivelul de pregătire medicală. 

Înainte de a consuma suplimentele alimentare, specialiștii organizației nonprofit Food Supplements Europe ne recomandă să verificăm dacă pe etichetă există următoarele informații:

  • instrucțiunile de utilizare;
  • doza zilnică recomandată;
  • lista ingredientelor produsului;
  • nutrienții sau alte substanțe din produs și cantitatea în care sunt prezente;
  • orice avertismente care vizează anumite grupuri de persoane, cum ar fi femeile însărcinate sau care alăptează.

Verifică doza zilnică recomandată

O informație importantă la care trebuie să fii atent pe etichetă este concentrația în care se regăsește nutrientul/substanța activă a produsului și să te asiguri că suplimentul alimentar poate acoperi doza potrivită nevoilor tale. 

Caută pe etichetă procentul din doza zilnică recomandată acoperită de o doză din produs, informație care se regăsește ca „doză zilnică recomandată” sau „valoare nutrițională de referință” sau  (prescurtat DZR sau VNR). Ea se calculează prin raportarea la nevoile nutriționale ale unui adult cu un necesar zilnic de 2000 de calorii. Dacă, de exemplu, produsul conține 50% din VNR pentru un nutrient, înseamnă că acoperă 50% din cantitatea necesară unui adult pentru o zi. 

Verifică aportul zilnic maxim recomandat

Dacă luăm prea multe suplimente alimentare, există riscul să ne confruntăm cu reacții nedorite. De aceea, trebuie să verifici care este doza zilnică tolerabilă pentru substanța administrată (prescurtată DZT), care se referă la cantitatea maximă permisă ce nu cauzează simptome și reacții adverse. 

O doză dintr-un supliment alimentar poate avea peste 100% din doza zilnică recomandată, dar este important să nu depășească doza zilnică tolerabilă. Între cele două există o diferență de valoare. 

Pentru vitamine și minerale, DZT variază în funcție de vârstă și sex. Această informație nu se regăsește pe eticheta suplimentelor alimentare, dar o poți căuta pe internet sau consultă medicul pentru a te asigura că iei produsul în doza optimă.

Verifică aditivii alimentari din suplimentele alimentare

Pe lângă concentrația de nutrienți a produsului, este bine să verifici pe etichetă și alte substanțe pe care le mai conține: extracte, arome, îndulcitori, conservanți, coloranți și alte substanțe. 

Deși unele dintre aceste ingrediente sunt necesare în unele cazuri, este recomandat să te ferești de suplimentele alimentare care conțin o listă lungă de aditivi.  

Verifică alergenii din suplimentele alimentare

Dacă știi că suferi de alergii sau intoleranțe la anumite substanțe, ai un motiv în plus să citești cu atenție eticheta suplimentelor alimentare. Unele dintre ele pot conține substanțe alergene și trebuie să verifici dacă ele există în compoziția produsului.

Cele mai întâlnite substanțe alergene care pot regăsi în compoziția suplimentelor alimentare sunt:

  • soia;
  • glutenul;
  • dioxidul de sulf;
  • sulfiții;
  • crustaceele și produsele derivate;
  • arahidele și alunele;
  • lactatele;
  • ouăle. 

Dacă ești vegan sau vegetarian, trebuie să verifici dacă în compoziția suplimentelor alimentare există ingrediente de origine animală. Cele mai utilizate în procesele de fabricație sunt:

  • gelatina – extrasă din produse animale: piele, oase, cartilaje, ligamente, etc.;
  • carminul – extras din insecte;
  • stearatul de magneziu – obținut din uleiuri vegetale, dar și animale;
  • colagenul – proteine extrase din surse animale și vegetale;
  • lanolina – rafinată din lâna de oaie.

Dacă sună prea bine să fie adevărat, atunci nu este

De la vitamine, minerale și până la diferite amestecuri de nutrienți sau extracte vegetale, plante medicinale sau produse ale stupului, suplimentele alimentare sunt promovate ca soluții ușoare și rapide pentru o sănătate mai bună. 

Legislația în vigoare interzice producătorilor să susțină că suplimentele alimentare previn, tratează sau vindecă o boală dacă aceste afirmații nu sunt susținute prin studii științifice. Suplimentele nu pot înlocui tratamentele medicale și orice produs promovat astfel prin intermediul campaniilor publicitare trebuie privit cu scepticism. 

Promisiunile de pe ambalaj care sună prea bine ca să fie adevărate sunt înșelătoare. Suplimentele alimentare cu mesaje publicitare care promit vindecări miraculoase de orice boală, dar mai ales de cele grave, cum sunt cancerul, diabetul sau tulburările neurologice sunt de evitat. Cel mult, mesajele pot susține că reduc riscul unor boli, dar nu că tratează. 

Orice exprimare de tipul „Are rezultate miraculoase”, „Te scapă de X boală”, „Arde grăsimea” sau „Slăbești fără niciun efort” sunt tehnici de manipulare utilizate abuziv. De evitat sunt, de asemenea, suplimentele alimentare promovate ca având în compoziție „ingrediente secrete” sau care sunt obținute prin „tehnologii revoluționare”.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
Cum te poate ajuta magneziul să slăbești. Face kilogramele în plus să dispară
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Reclamă
PARTENERI
icon