Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 aprilie 2024, 07:40

Acneea hormonală apare de obicei la vârsta pubertății, dar poate afecta și adulții, în special femeile în perioada menstruală, în timpul sarcinii sau la menopauză. Află care sunt opțiunile de tratament pentru acneea hormonală și ce rutină de îngrijire ar trebui să urmezi. 

Reclamă

Acneea este asociată de obicei perioadei de pubertate. Până la 85% dintre adolescenții și tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani se confruntă cu o formă cel puțin minoră de acnee, potrivit statisticilor publicate de Academia Americană de Dermatologie (AAD). 

Această problemă dermatologică nu afectează doar adolescenții. Ea poate persista sau poate apărea și la vârsta adultă, ca urmare a unor fluctuații hormonale. Cazurile de acnee la adulți sunt din ce în ce mai frecvente, conform medicilor AAD.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Femeile se confruntă mai des cu fluctuații hormonale – la menstruație, în sarcină și la menopauză-, motiv pentru care acneea hormonală este mai frecventă la ele. Se estimează că până la 15% dintre femei se confruntă cu această problemă. Și bărbații pot fi afectați, dar mai degrabă în anii adolescenței sau ca urmare a unor dezechilibre hormonale.

Ce este acneea hormonală și care sunt cauzele

Acneea hormonală este o formă de acnee care, așa cum sugerează și numele, este cauzată sau influențată de schimbările hormonale din organism. Acestea cresc cantitatea de sebum produsă de glandele sebacee. Sebumul este o substanță uleioasă care protejează pielea de bacterii, fungi, raze ultraviolete și alte elemente nocive.

Reclamă

Glandele sebacee sunt dispuse pe întreaga suprafață a pielii, dar se găsesc într-un număr mai mare pe față, scalp și piept. Activitatea lor este controlată de hormoni, în special de testosteron. Nivelul acestuia crește în perioada pubertății. La femei, testosteronul înregistrează diverse fluctuații:

  • în timpul ciclului menstrual. Înainte de ovulație, nivelul testosteronului crește;
  • în sarcină. Acest hormon este produs și de placentă, astfel că nivelul său crește ușor;
  • în perimenopauză. Perioada de tranziție către menopauză poate fi marcată printr-o creștere a nivelului de testosteron.

Acneea hormonală poate fi declanșată și de anumite boli endocrine care produc dereglări hormonale. Cauzele pot include:

Reclamă
  • sindromul Cushing, care determină o producție crescută de cortizol. Hormonul stresului, cum este cunoscut cortizolul, stimulează glandele sebacee să producă mai mult sebum;
  • hiperprolactinemia, care determină o creștere a nivelului de prolactină, hormon produs de glanda pituitară. Prolactina poate influența direct și indirect producția de sebum;
  • sindromul ovarelor polichistice, caracterizat prin prezența unui număr mare de chisturi pe ovare. Această tulburare endocrină provoacă dereglări hormonale, cum ar fi creșterea nivelului de testosteron.

Cum arată acneea hormonală 

Sebumul secretat în exces duce la blocarea porilor care îi permit să ajungă la suprafața pielii și, în cele din urmă, la formarea acneei.

În perioada pubertății, acneea hormonală apare pe așa-numita zonă T a feței, care cuprinde fruntea, nasul și bărbia. La vârsta adultă, ea tinde să se formeze pe partea inferioară a feței, în special în zona maxilarului și a obrajilor. 

Acneea hormonală se prezintă sub diverse aspecte, cum ar fi:

  • puncte negre;
  • puncte albe;
  • papule (umflături solide, inflamate);
  • pustule (mici colecții de puroi la suprafața pielii);
  • chisturi formate adânc în piele, dureroase la atingere.

Opțiuni de tratament pentru acneea hormonală

În alegerea opțiunilor terapeutice se ține cont de severitatea acneei și de răspunsul la tratamentelor anterioare, dacă au existat. 

Opțiunile de tratament pentru acneea hormonală pot include:

Tratamente topice

Acestea includ creme, geluri și loțiuni cu aplicare locală care pot conține:

  • retinoizi – derivați ai vitaminei A care ajută la desfundarea porilor și la reducerea inflamației asociate cu acnee: adapalene, tretinoin, tazaroten, trifaroten;
  • peroxid de benzoil – o substanță cu acțiune antibacteriană (distruge bacteriile de pe suprafața pielii care contribuie la agravarea acneei);
  • antibiotice topice, care pot ține sub control bacteriile de pe suprafața pielii și scad inflamația;
  • acid salicilic – realizează un peeling superficial și desfundă porii;
  • acid azelaic – un compus cu acțiune antibacteriană și antiinflamatoare.

Ghidurile medicale recomandă combinarea mai multor tratamente topice pentru rezultate mai bune. 

Tratamente sistemice

Medicamentele cu administrare orală sunt o altă opțiune de tratament pentru acneea hormonală. Acestea acționează din interior către exterior și țintesc refacerea echilibrului hormonal. 

Tratamentele sistemice pot include:

  • contraceptive orale care conțin estrogen (etinilestradiol) și progesteron (drospirenonă, norgestimat, noretindronă);
  • agenți antiandrogenici, care blochează acțiunea sau producția hormonilor androgeni implicați în apariția acneei; 
  • antibiotice orale precum doxiciclina.

Ghidurile medicale recomandă administrarea antibioticelor orale și topice concomitent cu peroxidul de benzoil pentru a preveni dezvoltarea rezistenței la antibiotice. 

În acneea chistică, este indicată injectarea de corticosteroizi în leziunile aneice pentru atenuarea mai rapidă a inflamației și a durerii. 

Pentru pacienții cu acnee severă sau pentru cei care nu au răspuns la tratamentele topice și sistemice standard, se recomandă isotretinoina. Acest medicament face parte din clasa retinoizilor (derivat al vitaminei A) și acționează prin reducerea dimensiunii glandelor sebacee și a producției de sebum. Isotretinoina este eficientă ca tratament pentru acneea hormonală severă, dar are efecte secundare importante.

Ce rol are alimentația

Acneea hormonală poate fi agravată de câțiva factori precum stresul, poluarea, umiditatea crescută și stoarcerea coșurilor. Alimentația poate, de asemenea, să influențeze evoluția acneei, deși rolul acesteia nu este pe deplin înțeles. 

Alimentele nesănătoase în sine nu cauzează acneea, dar consumul lor excesiv ar putea crește inflamația pielii. Pentru a preveni acest efect, este recomandat să limitezi consumul de:

  • carbohidrații rafinați și zaharurile procesate. Alimentele cu indice glicemic ridicat cum sunt acestea cresc nivelul de insulină din sânge, iar insulina stimulează producția de sebum a glandelor sebacee;
  • produsele lactate. Hormonii de creștere prezenți în produsele lactate integrale au fost asociați cu un risc mai mare de agravare a acneei;
  • grăsimile saturate și trans. Acestea pot agrava inflamația în organism atunci când sunt consumate în cantități mari, influențând evoluția acneei.

De partea cealaltă, există alimente care ar putea ajuta la prevenirea acneei. Alimentele vegetale, bogate în antioxidanți, au proprietăți antiinflamatoare cu efect benefic în reducerea inflamației cutanate. 

De asemenea, acizii grași omega 3 sunt considerați unele dintre cele mai bune antiinflamatoare naturale. Peștele gras precum somonul, macroul și sardinele reprezintă principala sursă de omega 3. 

Cum arată rutina de îngrijire în acneea hormonală

Tenul acneic are un aspect gras, ceea ce te poate tenta să-ți speli fața de mai multe ori pe zi sau să folosești săpunuri agresive pentru piele pentru a scăpa de excesul de sebum. Din dorința de a scăpa rapid de coșuri, ai încercat probabil și stoarcerea lor. Chiar dacă pare că tenul devine mai curat după aceste manevre, ele nu fac decât să irite suplimentar piele, atrag atenția medicii Academiei Americane de Dermatologie.

Anii de cercetare au dovedit că erupțiile cutanate devin mai numeroase atunci când iriți pielea. oricând iriți pielea, poți avea mai multe erupții cutanate. Îngrijirea blândă a pielii funcționează cel mai bine. 

Rutina de îngrijire în acneea hormonală implică o serie de măsuri simple:

  • Menține-ți pielea curată. Spală-ți fața delicat de două ori pe zi și după ce ai transpirat. Alege un gel de curățare fără săpun și non-abraziv. Aplică-l cu vârfurile degetelor, evitând să folosești buretele sau să freci tenul cu prosopul când te ștergi;
  • Alege produse de curățare blânde. Evită-le pe cele care conțin alcool, parfumuri și alte ingrediente iritante, precum și produsele exfoliante. Ele usucă pielea și pot agrava acneea;
  • Folosește produse cosmetice noncomedogenice. Multe creme și produse de machiaj conțin ingrediente care blochează porii și agravează acneea. Alege-le pe cele care au mențiunea „noncomedogenic” pe etichetă;
  • Spală-ți părul mai des. Sebumul de pe scalp poate cauza acneea pe frunte. Dacă ai păr gras, spală-l mai des decât o faci acum și ține-l departe de față;
  • Evită atingerea feței. Deși poate fi tentant să storci coșurile, acest obicei încetinește și crește riscul de cicatrizare și pete închise la culoare (hiperpigmentare postinflamatorie);
  • Evită expunerea la soare. Razele ultraviolete deteriorează pielea și pot agrava acneea. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
Ceaiuri pentru acnee. Cum îți pot îmbunătăți aspectul pielii
Ceaiuri pentru acnee. Cum îți pot îmbunătăți aspectul pielii
Ceaiuri pentru acnee. Cum îți pot îmbunătăți aspectul pielii
Reclamă
PARTENERI
icon