Migdalele sunt fructe oleaginoase populare datorită gustului foarte plăcut și conținutului nutritiv bogat în: vitamina E, fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți. În același timp, este important să le consumi cu moderație dacă vrei să beneficiezi de proprietățile lor. În caz contrar, te poți confrunta cu unele neplăceri. Citește despre efectele adverse ale consumului excesiv de migdale.
Este important să menții un echilibru în dietă pentru a obține beneficii. Consumul excesiv de alimente bogate în nutrienți poate cauza disconfort digestiv și dezechilibre nutriționale, care pot avea efecte nocive asupra sănătății generale.
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale
Migdalele sunt alimente hrănitoare, crocante și sănătoase. Acestea au multe întrebuințări culinare și proprietăți medicinale. De multe ori, se folosesc la prepararea produselor alternative vegetale pentru a înlocui laptele, precum: lapte de migdale, iaurt de migdale, chefir de migdale, unt de migdale, smântână de migdale sau brânză de migdale.
Există mai multe tipuri distincte de migdale, fiecare cu propriile sale caracteristici. Cele două categorii principale de migdale sunt cele dulci și cele amare. Migdalele dulci reprezintă cel mai întâlnit și mai consumat soi dintre cele două. Migdalele amare conțin amigdalină, un compus care poate elibera cianuri toxice, de aceea, de obicei, nu se mănâncă și se folosesc la producerea anumitor produse.
Creșterea toxinelor în organism
Migdalele, în special soiurile amare, pot cauza intoxicații cu cianură. După hidroliza enzimatică, acidul cianhidric poate produce: probleme respiratorii, cădere nervoasă, sufocare și, în cazurile severe, deces. Din acest motiv, se recomandă să fie evitate de către femeile însărcinate sau cele care alăptează.
Arsuri la stomac
Arsurile la stomac se numără printre efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Pentru a preveni arsurile la stomac, consumă-le în porții mai mici și mestecă-le încet. Arsurile la stomac apar atunci când acidul revine în esofag și provoacă senzații neplăcute în piept.
Constipație
Constipația se regăsește printre efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Acestea sunt bogate în fibre și potasiu, care pot îmbunătăți mișcările intestinale. În același timp, consumul excesiv poate cauza constipație și o serie de alte probleme gastrointestinale dacă nu este combinat cu un aport suficient de apă.
Pietre la rinichi
Migdalele conțin oxalați, compuși din plante care fac parte din mecanismul de apărare și care îndeplinesc diverse funcții, cum ar fi protejarea împotriva agenților patogeni. Dacă mănânci cantități mari de migdale, organismul primește mai mulți oxalați. Acești compuși se pot lipi și pot forma pietre la rinichi.
Îngreunarea absorbției altor nutrienți
Migdalele conțin un compus numit acid fitic. Acesta poate afecta absorbția mineralelor esențiale precum: calciu, fier și zinc. Acidul fitic se poate lega de aceste minerale din sistemul digestiv, ceea ce le poate îngreuna absorbția și folosirea.
De asemenea, acidul fitic se regăsește în mazăre, împreună cu substanțele numite lectine. Deși sunt hrănitoare, se recomandă să iei în considerare că poate cauza efecte adverse, la fel ca multe alte alimente vegetale.
Creștere nedorită în greutate
Printre efectele adverse ale consumului excesiv de migdale se regăsesc kilogramele în plus. Migdalele pot cauza o creștere nedorită în greutate deoarece conțin multe calorii. Organismul uman depozitează caloriile în plus sub formă de grăsimi.
Exces de vitamina E
Migdalele reprezintă o sursă importantă de vitamina E, o vitamină esențială solubilă în grăsimi cu un rol major în menținerea sănătății: pielii, ochilor și sistemului imunitar. Prezentă în exces, poate cauza efecte adverse asupra sănătății, precum: crampe stomacale, diaree și alte probleme digestive.
De asemenea, excesul de vitamina E îți poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce te poate predispune la infecții. În plus, poate crește riscul de hemoragie, deoarece poate interfera cu coagularea sângelui, potrivit Entertainment Times.
Balonare
Balonarea este cauzată de acumularea de gaze în intestine. Gazele se acumulează în organism din cauza problemelor de digestie. Excesul de migdale poate provoca balonare. Consumul de cantități mici de migdale pe parcursul zilei contribuie la menținerea sub control a balonării.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.