Durerea intensă este simptomul cel mai evident pe care îl provoacă un deget rupt, dar poate fi greu să-ți dai seama dacă este fracturat, luxat sau a suferit doar o întindere. Află care sunt simptomele unei fracturi la deget și ce complicații pot apărea dacă nu o tratezi la timp.
Degetele de la mâini și de la picioare sunt foarte vulnerabile la traumatisme în timpul activităților sportive, dar și în viața de zi cu zi. Lucrul cu unelte expune degetele de la mâini riscului de a fi accidentate. Degetele de la picioare sunt adesea lovite de obiecte sau prinse sub greutăți, iar trântirea accidentală a unei uși poate cauza o luxație sau chiar o fractură la deget.
Oasele mici care formează degetele de la mâini și picioare se numesc falange. Fiecare deget este format din trei falange, cu excepția degetelor mari, care sunt alcătuite din două falange. Oricare dintre aceste oase se poate rupe. Fracturile pot apărea și la nivelul articulațiilor degetelor.
Ce simptome apar când ai un deget rupt
Dacă ți-ai fracturat degetul, durerea va fi simptomul cel mai evident. De asemenea, un deget rupt poate avea o formă ciudată sau nu va fi aliniat corect, conform specialiștilor centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. Alte simptome ale unui deget fracturat pot include:
- vânătaie în zona traumatismului;
- deformitate;
- dificultate la îndoirea sau mișcarea degetului;
- roșeață;
- rigiditate;
- umflătură;
- sensibilitate.
Este posibil să poți mișca degetul chiar și atunci când este rupt, dar mișcarea lui provoacă de obicei durere. Uneori, durerea poate fi surdă, iar alteori, severă. Ar trebui să consulți totuși un medic chiar dacă este suportabilă.
Cu excepția situației în care osul iese prin piele (fractură deschisă), un deget rupt poate fi greu de diferențiat de o luxație sau o entorsă. Luxația presupune deplasarea unei articulații, unde oasele nu mai sunt aliniate corect. Entorsa este o leziune a ligamentelor, fără deplasarea oaselor.
Durerea severă, umflarea și mișcarea degetului cu dificultate sunt simptome comune atât pentru fractură, cât și pentru luxație și entorsă. O evaluare medicală este cel mai sigur mod de a le deosebi. Doar o radiografie poate stabili exact natura leziunii.
Cum se tratează un deget rupt
Durerea cauzată de o fractură la deget poate fi calmată pentru o perioadă scurtă de timp prin:
- aplicarea de gheață învelită într-un prosop;
- administrarea de analgezice;
- imobilizarea degetului cu o atelă, un obiect rigid sau un bandaj legat de un deget sănătos pentru a preveni mișcările care ar putea agrava durerea și fractura.
Chiar dacă nu ești sigur că ai o fractură, este important să mergi la medic pentru o radiografie. În funcție de tipul, localizarea și severitatea fracturii, se poate recomanda:
- fixarea unei atele pentru a preveni mișcările care ar putea împiedica vindecarea. Atela este utilizată în fracturile simple, în care nu există o deplasare a unui os sau nu afectează o articulație a degetului. Poate fi folosită și temporar înainte de aplicarea unui alt tratament;
- imobilizarea ghipsată dacă osul este deplasat, dacă fracturile sunt multiple, dacă implică o articulație sau există riscul ca osul să se deplaseze în timpul procesului de vindecare;
- repoziționarea manuală a oaselor în cazul fracturilor cu deplasare (procedura de reducere);
- intervenție chirurgicală pentru realinierea și stabilizarea oaselor dacă fractura este complexă. Fixarea se poate face cu plăcuțe, șuruburi sau tije metalice, în funcție de tipul și localizarea fracturii.
În funcție de severitatea fracturii, recuperarea completă poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. În acest interval, este important să te prezinti la controale periodice pentru a verifica progresul vindecării. Radiografiile de control sunt necesare pentru a evalua cât de corect se vindecă fractura.
Ce se întâmplă dacă o fractură la deget nu este tratată
Dacă suspectezi că ai un deget rupt, este indicat să mergi la medic pentru investigații și tratament în termen de o săptămână de la accidentare. Dacă aștepți mai mult, fractura poate duce la complicații pe termen lung. Acestea pot include:
- Vindecare incorectă. Osul fracturat se poate vindeca într-o poziție greșită, lucru care poate duce la deformarea permanentă a degetului, la dureri și dificultăți de mișcare;
- Durere cronică. O fractură netratată poate cauza dureri constante sau recurente pe termen lung;
- Leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge. Dacă nu sunt tratate prompt, fracturile care afectează nervii sau vasele de sânge pot cauza complicații suplimentare, cum ar fi amorțeli sau sângerări.
Dacă suspectezi o fractură a degetului, este important să mergi la medic pentru a preveni astfel de complicații.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.