Infecțiile cu transmitere sexuală sunt din ce în ce mai greu de tratat din cauza creșterii rezistenței la antibiotice, avertizează autoritățile sanitare. Mai multe boli cu transmitere sexuală care devin treptat incurabile reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea publică.
Rezistența la antibiotice este o problemă din ce în ce mai alarmantă la nivel global. Organizația Mondiale a Sănătății (OMS) avertizează că acest fenomen poate duce la o criză medicală.
Bolile cu transmitere sexuală (BTS) se numără printre infecțiile care devin greu de tratat. Rezistența la medicamente a trei boli cauzate de bacterii „a crescut rapid în ultimii ani și a redus opțiunile de tratament”, potrivit OMS. Fără măsuri urgente, unele BTS ar putea deveni complet incurabile în curând.
1. Gonoreea
Bacteria Neisseria gonorrhoeae a dezvoltat cea mai puternică rezistență la antibiotice în ultimii ani și riscă să devină un „supermicrob” imposibil de tratat. În trecut, mai multe clase de antibiotice erau folosite cu succes în tratamentul gonoreei, inclusiv penicilina. Cu timpul, bacteria care o provoacă a dezvoltat rezistență la multe dintre ele.
În prezent, o singură clasă de antibiotice a mai rămas eficientă pentru tratarea gonoreei: cefalosporinele de generația a treia, în special ceftriaxona. Cu toate acestea, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a identificat două variante ale acestei boli venerice rezistente și la ceftriaxonă.
Pentru că Neisseria gonorrhoeae devine tot mai puțin sensibilă și la acest tratament de ultimă linie, autoritățile sanitare au declarat gonoreea drept o „amenințare urgentă”. Boala rezistentă la antibiotice a fost numită „super-gonoree” și este dificil de tratat.
Simptomele gonoreei apar la 1-14 zile de la infectare și includ:
- senzație de arsură și durere la urinare care afectează atât femeile, cât și bărbații;
- sângerări vaginale între menstruații;
- secreții vaginale abundente;
- secreții peniene de culoare albă, galbenă sau verde;
- durere testiculară.
Netratată, infecția cu transmitere sexuală poate cauza complicații serioase:
- boala inflamatorie pelvină (BIP), o infecție a ovarelor, a trompelor uterine și a uterului care provoacă inflamație și dureri pelvine cronice;
- complicații în sarcină;
- epididimită, o inflamație a tubului care transportă spermatozoizii;
- infertilitate feminină și masculină;
- creșterea riscului de infectare cu HIV.
Gonoreea netratată se poate răspândi prin sânge, afectând articulațiile, pielea și alte organe, ceea ce poate duce la artrită gonococică, leziuni ale pielii și febră ridicată. Uneori, boala poate fi fatală.
2. Sifilisul
Lista de boli cu transmitere sexuală care devin incurabile include și sifilisul. Penicilina G este tratamentul standard și cel mai eficient împotriva acestei infecții cu transmitere sexuală. Treponema pallidum, bacteria care provoacă sifilisul, nu a dezvoltat rezistență larg răspândită la acest antibiotic.
Cu toate acestea, în mai multe țări au fost raportate tulpini rezistente la alte antibiotice folosite în tratament, precum azitromicina. În cazul pacienților alergici la penicilină, utilizarea azitromicinei ca alternativă ar putea fi limitată.
Există îngrijorări că utilizarea inadecvată a antibioticelor ar putea duce, în timp, la apariția unor tulpini rezistente, așa cum s-a întâmplat cu bacteria Neisseria gonorrhoeae. De aceea, autoritățile sanitare monitorizează evoluția sifilisului și rezistența la antibiotice a bacteriei care îl provoacă.
Simptomele acestei boli cu transmitere sexuală evoluează în patru etape, fiecare cu simptome specifice:
- Sifilisul primar este primul stadiu al bolii și se manifestă prin apariția unei sau mai multor ulcerații la locul prin care bacteria pătrunde în corp. Leziunile sunt rotunde, ferme și nedureroase, astfel că pot trece neobservate.
- Sifilisul secundar apare la 2-10 săptămâni de la primele ulcerații și se manifestă prin febră, ulcerații în zona vaginului, anusului sau în cavitatea bucală, ganglioni umflați, dureri în gât, căderea părului pe zone rotunde, delimitate, dureri musculare, oboseală și erupții cutanate roșii sau roșii-maronii care apar de obicei pe membre și pe trunchi
- Sifilisul latent, o perioadă de la câteva luni la câțiva ani în care bolnavii nu mai au simptome;
- Sifilisul terțiar este cel mai grav dintre toate stadiile și poate cauza probleme neurologice, auditive și oculare.
Netratat, sifilisul poate duce la probleme grave și permanente, precum leziuni cerebrale, orbire și paralizie.
3. Chlamydia
Infecția cu Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai întâlnite boli cu transmitere sexuală în rândul femeilor tinere. Doxiciclina, azitromicina și eritromicina sunt antibioticele utilizate în mod obișnuit pentru tratamentul ei.
La fel ca în cazul sifilisului, au apărut cazuri izolate de rezistență care stârnesc îngrijorare. Cercetătorii au identificat tulpini ale bacteriei Chlamydia trachomatis cu sensibilitate redusă la azitromicină și tetracicline. Deocamdată, asemenea cazuri sunt rare și nu reprezintă o problemă majoră la nivel global, dar monitorizarea continuă este esențială pentru a preveni acest risc în viitor.
De cele mai multe ori, infecția cu Chlamydia este asimptomatică. Atunci când se manifestă, simptomele includ:
- senzație de arsură la urinare;
- secreții vaginale neobișnuite;
- secreții peniene;
- durere testiculară.
Netratată, infecția cu Chlamydia poate cauza probleme grave, în special în rândul femeilor: boală inflamatorie pelvină, infertilitate și sarcini extrauterine.
Cum poate fi prevenită rezistența la antibiotice
Până la dezvoltarea unor antibiotice noi pentru aceste boli cu transmitere sexuală care devin incurabile, este foarte important să prevenim apariția și răspândirea bacteriilor rezistente, iar măsurile includ:
Evitarea automedicației
Dacă suspectezi că ai o infecție cu transmitere sexuală, nu recurge la automedicație, recomandă specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății. Mergi la medic pentru a primi antibioticul potrivit, conform ghidurilor medicale actuale. Automedicația favorizează apariția rezistenței bacteriene.
Respectarea tratamentului
Dacă infecția a fost confirmată și ai primit un antibiotic, respectă tratamentul așa cum ți-a fost prescris. Multe persoane îl întrerup imediat după dispariția simptomelor.
Dacă oprești administrarea prea devreme, bacteriile mai rezistente nu vor fi eliminate complet. Ele se vor înmulți și pot deveni mai rezistente la antibioticul respectiv. Dacă infecția revine, tratamentele viitoare vor fi mai puțin eficiente. Mai mult, riști să transmiți aceste bacterii rezistente altor persoane dacă boala nu este vindecată complet.
Evitarea administrării excesive a antibioticelor
Una dintre cauzele principale ale rezistenței bacteriene, inclusiv în cazul bolilor cu transmitere sexuală, este administrarea necorespunzătoarea antibioticelor. Ele nu sunt un tratament universal pentru orice infecție. Gripa, răcelile, HPV și alte boli cauzate de virusuri nu pot fi tratate cu antibiotice.
Dacă antibioticele sunt luate fără a fi necesare, ele distrug bacterii benefice din organism și pot crește riscul de infecții rezistente. Aceste medicamente ar trebui administrate doar atunci când sunt absolut necesare, la recomandarea unui medic.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.