Ce este extractul de gălbenele. Care sunt beneficiile sale pentru sănătate

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 4 aprilie 2024, 07:46

Gălbenelele sunt plante de dimensiuni mici, cu frunze de culoare deschisă și flori care pot fi portocalii sau galbene. Acestea pot avea multiple întrebuințări medicinale și culinare, mai ales când se utilizează în forme concentrate. Află ce este extractul de gălbenele și cum îl poți folosi.

Reclamă

Gălbenelele fac parte din familia margaretelor, numită Asteraceae. Există 20 de specii plante, care fac parte din familia Calendula, dar numai Calendula officinalis se folosește pentru proprietățile sale în medicină și în diferite rețete de gătit.

Ce este extractul de gălbenele

În medicina tradițională, petalele de gălbenele se folosesc sub formă de extracte, infuzii sau unguente. Acestea se pot utiliza pentru tratarea unei întregi game de afecțiuni: probleme hepatice, febră, ulcere gastrice, icter, răni, arsuri, conjunctivită sau sângerări.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gălbenelele conţin ingrediente active care conferă proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare, analgezice şi hidratante. Compușii prezenți includ: flavonoide, saponine, acid salicilic, triterpene și mucilagiu. Iar uleiul esențial are proprietăți antibacteriene.

Oferă o sursă de antioxidanți

Uleiul de gălbenele asigură o sursă importantă de antioxidanți, potrivit Indigo Herbs. Are un conținut bogat în caroteni și carotenoide, compușii responsabili pentru culoarea radiantă a plantei. Aceste substanțe fitochimice sunt precursori ai producției de vitamina A antioxidantă.

Reclamă

Vindecă rănile

Când afli ce este extractul de gălbenele, îl poți utiliza în tratarea rănilor. Compușii vegetali din această plantă, cum ar fi flavonoidele și saponinele, pot ajuta la eliberarea organismului de enzime care provoacă inflamație și sensibilitate. Are ingrediente active cu proprietăți antiinflamatoare, cum ar fi triterpenele. În plus, Gălbenele pot diminua umflăturile și roșeața.

Extractul poate vindeca ulcerele venoase ale picioarelor. Printre cauzele principale ale acestei afecțiuni sunt problemele circulației sângelui, iar de regulă, necesită mult timp pentru a se vindeca.

Susține sănătatea pielii

Gălbenele îți pot îmbunătăți aspectul estetic al pielii. Utilizarea unei creme topice din extract de gălbenele îți poate face pielea să fie mai fermă și mai hidratată. Totodată, îi poate oferi puțin mai multă elasticitate.

Reclamă

De asemenea, dacă suferi de acnee hormonală poți încerca mai multe tratamente. Poți stabili un program de îngrijire a pielii, poți încerca un tratament sau poți folosi contracepția hormonală.

Tratează vaginoza bacteriană

După ce afli ce este extractul de gălbenele, îl poți utiliza pentru a trata vaginoza bacteriană. Vaginoza bacteriană este o inflamație a vaginului. Creșterea excesivă a unui tip de bacterii care se găsește în mod natural în vagin stă la baza acestei infecții. Extractul de cremă de gălbenele poate fi la fel de eficient ca medicamentul metronidazol.

Tratează eczema

Gălbenelele ar putea trata simptomele eczemei. Acestea pot ușura durerea cauzată de dermatita ce are la bază expunerea la radiații. Pot fi utile în cazul persoanelor care fac terapie cu radiații pentru a se vindeca de cancer, conform WebMD.

De asemenea, uleiul de gălbenele sub formă de cremă are proprietăți asemănătoare unei loțiuni cu factor de protecție solară (SPF).

Ameliorează iritațiile cauzate de purtarea scutecului

Odată ce afli ce este extractul de gălbenele, îl poți aplica pe iritațiile cauzate de purtarea scutecului. Bentonita se folosește pentru a hidrata și proteja pielea, fiind un tip de mineral. Cremele de gălbenele nu sunt la fel de eficiente ca argila de bentonită atunci când tratează iritațiile cauzate de scutec. Totuși, o bună parte dintre copiii care folosesc cremă de gălbenele se pot vindeca în totalitate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
articol cu video
Simptomele sindromului de burnout la adulți. Metode de prevenție
Simptomele sindromului de burnout la adulți. Metode de prevenție
Simptomele sindromului de burnout la adulți. Metode de prevenție
Reclamă
PARTENERI
icon