Rolul hormonilor în organismul uman. Ce sunt testosteronul și hormonii tiroidieni

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 aprilie 2024, 13:20

Testosteronul și hormonii tiroidieni îndeplinesc roluri importante pentru funcționarea corpului. Cătălina Poiană, medic endocrinolog și Președinte al Societății Române de Endocrinologie, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 6, din sezonul 6, la MediCOOL. Citește despre rolul hormonilor în organismul uman.

Reclamă

Cătălina Poiană a discutat despre funcțiile testosteronului și hormonilor tirodieni, a explicat ce schimbări produc în corpul uman, a prezentat ce se întâmplă atunci când aceștia lipsesc și a vorbit despre diferențele pe care le au nivelurile acestora, în funcție de sexul biologic al persoanei.

Rolul hormonilor în organismul uman

Hormonii au roluri foarte importante pentru funcționarea organismului, inclusiv testosteronul și estrogenul. Poate fi util să cunoști ce efecte asigură pe durata perioadei de creștere și ce se întâmplă atunci când nu sunt prezenți la niveluri optime.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dezvoltarea oricărui individ este influențată de nivelurile de hormoni prezenți în corpul său. În funcție de sexul biologic al fiecărei persoane, cantitățile acestora pot varia.

Testosteronul

Testosteronul este un hormon care oferă aspectul masculin și de care fătul are nevoie în timpul vieții intrauterine, atunci când organismul se formează. Doar prin intermediul testosteronului se dezvoltă organele genitale de tip masculin.

Reclamă

-Atât femeile, cât și bărbații au testosteron. Organismele se diferențiază prin faptul că bărbații au mai mult testosteron decât femeile. Unde apare această diferență în dezvoltare?
-Pentru femei este nevoie de puțin testosteron deoarece menține un rol de declanșator al dorinței sexuale. În cazul bărbaților, acest hormon îndeplinește același rol, dar se găsește într-o cantitate mai mare.

Rolul hormonilor în organismul uman diferă. În situația corpului masculin, testiculele produc cantități mici de estrogen și cantități mari de testosteron. În cazul corpului feminin, se produc cantități mici de testosteron și cantități mari de estrogen.

Organismul necesită nevoie de testosteron. Pentru bărbați, testosteronul este necesar pe toată durata vieții. Testosteronul menține caracterele sexuale secundare. Le determină apariția la pubertate și după aceea le susține de-a lungul întregii vieți.

Reclamă

Rolul hormonilor în organismul uman variază în funcție de vârstă. Spre exemplu, la pubertate se schimbă pilozitatea la nivelul feței, pilozitatea corporală și vocea. Adolescentului i se maturizează vocea datorită testosteronului, i dezvoltă pilozitatea la nivelul feței și îi apare pilozitatea corporală.

,,Toate aceste lucruri ne ajută pe noi ca endocrinologi atunci când ne uităm la un bărbat să avem o primă informație legată de încărcătura de testosteron. Testosteronul te ajută să ai o masă musculară corectă, să ai o masă osoasă corectă. Multe dintre elementele care definesc masculinitatea aparțin testosteronului.”

– Cătălina Poiană, medic endocrinolog și Președinte al Societății Române de Endocrinologie

Producția de testosteron scade pe măsură ce se înaintează în vârstă. În general, pentru a se analiza testosteronul unui bărbat se măsoară un indice numit testosteron liber sau testosteron biodisponibil. Acesta oferă cele mai exacte rezultate.

 ,,Stresul pe termen lung se poate asocia cu o scădere a nivelului de testosteron. Evitarea stresului are un rol important. Trebuie să știți că nivelul cel mai mare de testosteron îl are un bărbat dimineața, undeva în jurul orei 8. Deci vârful de testosteron este undeva dimineața. De obicei, e o oră la care mergi la serviciu. Ca endocrinolog, trebuie să recomand ca testarea testosteronului să se facă dimineață, la ora 8.”  

– Cătălina Poiană, medic endocrinolog și Președinte al Societății Române de Endocrinologie

Hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni sunt printre cei mai importanți hormoni din organism. Aceștia reglează consumul de oxigen la nivelul țesuturilor și au rol calorigen, mai precis produc căldură. Corpul uman nu poate funcționa fără acești hormoni.

Rolul hormonilor în organismul uman este complex. Hormonii tiroidieni îndeplinesc un rol important când se dezvoltă organismul, în timpul vieții intrauterine. Aceștia asigură efecte importante pentru dezvoltarea sistemului nervos și a sistemului osos. În momentul în care nu există niveluri optime ale acestor hormoni în timpul vieții intrauterine, pot apărea probleme importante.

De asemenea, pe parcursul vieții, creșterea are efecte diferite dacă hormonii tiroidieni lipsesc în copilărie. De exemplu, organismul nu se mai dezvoltă complet. Totodată, pot apărea afecțiuni dacă încep să lipsească la o vârstă adultă.

-Ce schimbări se pot implementa pentru a avea o funcție normală a glandei tiroidiene?
-Pentru glanda tiroidă se recomandă un regim de viață echilibrat și un aport adecvat de iod. Iodul este un aliment absolut necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni. De multe ori, unele persoane suferă de un deficit de iod, din cauza zonei unde locuiesc, cum sunt zonele subcarpatice geografice din România. Acesta este motivul pentru care se face profilaxie iodată. Deseori, se folosește iodură de potasiu pentru a se combate acest deficit de iod.

,,Noi avem în țară sarea iodată. Este atât de important să o consumăm pentru glanda tiroidă.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
articol cu video
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
articol cu video
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Reclamă
PARTENERI
icon