Antena

Superalimente pentru anotimpul rece. Ce efecte benefice pot avea în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 noiembrie 2023, 07:33

Anumite alimente sunt recunoscute ca superalimente datorită conținutului lor nutritiv, care poate susține sănătatea generală dacă le consumi pe termen lung. Citește despre superalimente pentru anotimpul rece.

Reclamă

O stare bună de sănătate se asigură prin consumul zilnic al unei varietăți de alimente hrănitoare. Includerea unui superaliment sau a mai multor superalimente ca parte a unei diete echilibrate poate preveni dezvoltarea anumitor afecțiuni cronice.

Superalimente pentru anotimpul rece

Orice aliment cu un conținut bogat în nutrienți, care poate ajuta la diminuarea riscului de îmbolnăvire sau oferă efecte foarte bune pentru sănătate, poate fi etichetat ca superaliment.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Industria alimentară consideră un superaliment, orice aliment bogat în nutrienți, cu o posibilă capacitate de a afecta în mod pozitiv starea de sănătate. Totodată, o alimentație benefică sănătății nu include un singur aliment, ci se bazează pe o varietate de alimente.

De asemenea, există alimente vegetale de sezon, care îți pot întări organismul. Acestea te pot ajuta să duci un stil de viață sănătos, chiar și pe parcursul anotimpului rece.

Reclamă

Porumb

Porumbul este bogat în: acid ferulic, vitamine, fibre și caroten. Acesta reprezintă un probiotic bun și poate sprijini digestia. Susține metabolismul și sprijină procesul de slăbit. De asemenea, diminuează nivelurile de zahăr și colesterol din sânge.

Porumbul conține carbohidrați complecși, care oferă energie pe termen lung și pot preveni anemia. Poți amesteca porumb fiert în salate și poate fi întrebuințat ca substitut pentru făina de grâu.

Cartofi dulci

Cartofii dulci conțin concentrații ridicate de fibre, fiind printre aceste superalimente pentru anotimpul rece. Mai mult, oferă o serie de substanțe nutritive, inclusiv: calciu, fier și seleniu. Reprezintă o sursă bună de complex de vitamine B și vitamina C. În plus, sunt bogați într-un antioxidant numit beta-caroten, care se transformă în vitamina A, odată ce-l consumi.

Reclamă

Merișoare

Merișoarele pot contribui la prevenirea infecțiilor tractului urinar, conform BBC Good Food. Totodată, pot oferi unele beneficii în tratarea ulcerelor gastrice și pot susține sănătatea inimii, datorită concentrațiilor lor ridicate de antioxidanți.

Semințe de susan

Semințele de susan reprezintă o sursă bună de: magneziu, calciu, fier, mangan, cupru și seleniu. Acestea conțin sesamină și sesamolină, care pot avea efecte de diminuare a colesterolului. În plus, pot proteja ficatul împotriva efectelor cauzate de stresul oxidativ. Pot fi adăugate în: făină, pâine, sosuri picante sau salate.

Morcovi

Morcovii sunt superalimente pentru anotimpul rece. Conțin fibre, beta-caroten sub formă de provitamina A și o serie de compuși vegetali de protecție. Aceștia pot ajuta la menținerea sănătății inimii, inclusiv la scăderea colesterolului, și pot sprijini sănătatea ochilor.

Mei

Meiul are un conținut bogat în fibre și minerale, potrivit CNBCTV18. Acesta contribuie la echilibrarea nivelurilor de colesterol și poate avea efecte benefice asupra persoanelor care suferă de hipetensiune arterială.

De asemenea, poate încetini procesul de îmbătrânire și poate preveni afecțiunile metabolice. În plus, scade riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și cancer de prostată. Meiul poate fi consumat în rețete culinare ce includ făină de grâu și poate fi folosit ca înlocuitor pentru grâu și orez.

Sfeclă

Sfecla roșie reprezintă o sursă bună de potasiu și fier, două minerale care ajută la susținerea unui flux sanguin sănătos și la echilibrarea tensiunii arteriale, fiind printre aceste superalimente pentru anotimpul rece. Sfecla roșie conține nitrați, compuși care contribuie la sprijinirea circulației sângelui, gestionarea tensiunii arteriale și menținerea mâinilor și picioarelor calde pe parcursul anotimpului rece.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
articol cu video
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Reclamă
PARTENERI
icon