Antena

Cele mai apreciate superalimente. Cum îți pot completa dieta

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 noiembrie 2023, 06:46

De obicei, termenul de superaliment se folosește pentru a indica un aliment foarte dens în nutrienți. Acesta îți poate susține starea de sănătate și poate fi ușor inclus în dietă. Citește despre cele mai apreciate superalimente.

Reclamă

Un superaliment este bogat în compuși, precum: antioxidanți, fibre și acizi grași, ce pot avea efecte benefice asupra organismului. Orice aliment care conține concentrații ridicate de nutrienți, care pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire sau asigură proprietăți foarte benefice pentru sănătate, poate fi considerat un superaliment.

Cele mai apreciate superalimente

Superalimentele bogate în antioxidanți și flavonoide pot contribui la: prevenirea bolilor coronariene, reducerea riscului de apariție a cancerului, îmbunătățirea imunității și scăderea inflamației. Consumul regulat de fructe și legume se asociază cu un risc mai scăzut de a dezvolta mai multe afecțiuni de sănătate cauzate de stilul de viață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nutrienții pe care îi conțin pot susține sănătatea: tenului, unghiilor și părului sănătos. În plus, pot sprijini creșterea nivelului de energie și pot ajuta la menținerea unei greutăți optime, conform Medical News Today.

Ouă

Ouăle asigură concentrații ridicate de nutrienți deoarece conțin: proteine, vitamine și minerale esențiale pentru o viață sănătoasă, fiind printre cele mai apreciate superalimente. Aproape jumătate din proteina unui ou și majoritatea vitaminelor și mineralelor sale, inclusiv cele esențiale pentru sprijinirea funcțiilor, se găsesc în gălbenuș.

Reclamă

Gălbenușul conține un nutrient puternic numit colină, care poate fi găsit cu dificultate în cantități ridicate în alimente. Colina prezentă în ouă poate contribui la menținerea sănătății creierului pe tot parcursul vieții, inclusiv în ce privește: memoria, gândirea și starea de spirit.

De asemenea, gălbenușul de ou conține vitamina D, care poate grăbi vindecarea în cazul răcelii și gripei. În plus, poate întări sistemul imunitar deoarece conține o mulțime de minerale și vitamine.

Fasole

Fasolea este unul dintre cele mai apreciate superalimente și conține: antioxidanți, proteine de origine vegetală, folat (vitamina B9), fier, magneziu și fibre. Fibrele din fasole pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge și te pot ajuta să simți senzație de sațietate pe tot parcursul zilei.

Reclamă

Iaurt

Iaurtul oferă concentrații importante de proteine ​​și calciu, fiind una dintre cele mai bune surse de probiotice. Probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în intestin și pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și a funcției imunitare.

Ceai

Ceaiul oferă puține calorii, susține hidratarea și reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, fiind printre cele mai apreciate superalimente. Catechinele și antioxidanții puternici care se găsesc în ceaiul verde, pot avea proprietăți benefice antiinflamatoare și anticancerigene.

Ovăz

Ovăzul reprezintă o sursă bună de fibre. Astfel, poate sprijini sănătatea inimii și poate fi o componentă importantă a dietei pentru persoanele cu diabet zaharat sau diabet de tip 2. Ovăzul integral poate contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL, mai exact de colesterol rău, din sânge.

Un tip de fibre solubile din ovăz, numite beta-glucan, ajută ficatul să elimine colesterolul LDL. În plus, beta-glucanul se leagă de o parte din colesterolul din intestine și îl împiedică să ajungă în sânge.

Semințe de in

Semințele de in măcinate, denumite și făină de in, reprezintă un superaliment, potrivit Forbes. Acestea sunt bogate în fibre, ceea ce reprezintă un aspect important pentru sănătatea și regularitatea mișcărilor intestinale, fiind printre cele mai apreciate superalimente. În plus, reprezintă o sursă bună de acizi grași omega 3, în special pentru persoanele care nu consumă pește săptămânal.

De asemenea, semințele de in oferă un conținut bogat în: grăsimi sănătoase, proteine ​​și polifenoli. Polifenolii sunt compuși legați de: scăderea colesterolului, diminuarea tensiunii arteriale și reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer și boli cronice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru un tratament și o dietă personalizate.

Te-ar mai putea interesa și
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Reclamă
PARTENERI
icon