Ce efecte are consumul zilnic de batoane proteice. Beneficiile și riscurile pentru sănătate

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 noiembrie 2023, 07:54

Batoanele proteice reprezintă o modalitate eficientă și rapidă de a-ți asigura aportul zilnic de proteine. Însă, efectele lor nutritive asupra organismului sunt deseori discutate. Află ce efecte are consumul zilnic de batoane proteice.

Reclamă

Batoanele proteice au atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate. Există teama că batoanele proteice ar putea dezechilibra modelul alimentar. În același timp, o parte dintre specialiști consideră că te pot ajuta să atingi aportul zilnic de nutrienți.

Ce efecte are consumul zilnic de batoane proteice

Batoanele proteice oferă surse importante de substanțe nutritive, însă profilul nutritiv al fiecărui sortiment diferă, potrivit Eating Well. Printre cele mai frecvent incluse se regăsesc: fibre alimentare, proteine, carbohidrați, grăsimi saturate, fier, calciu, sodiu, zaharuri adăugate și, uneori, cofeină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, pot fi adaptate în funcție de nevoile și preferințele dietetice individuale, cum ar fi: fără gluten, vegan și pe bază de plante. De asemenea, sunt foarte utile dacă nu ai timp să mănânci deoarece te pot ajuta să obții aminoacizi esențiali, pot sprijini vindecarea mușchilor și pot oferi senzație de sațietate.

Te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus

Batoanele proteice te pot ajuta să slăbești. Datorită senzației de sațietate pe care o oferă proteinele, diminuează nevoia de a mânca gustări între mese sau de a mânca mai mult decât este necesar în timpul unei mese.

Reclamă

Pot îmbunătăți starea de spirit

Dacă te întrebi ce efecte are consumul zilnic de batoane proteice, gândește-te că sănătatea emoțională poate fi influențată de alegerile tale alimentare. Consumul de niveluri optime de proteine ​​poate contribui la îmbunătățirea și echilibrarea stării de spirit. Efectele proteinelor asupra zahărului din sânge pot ajuta la prevenirea anxietății și iritabilității.

De asemenea, consumul regulat de proteine poate ameliora simptomele depresiei. O alimentație bogată în proteine poate crește nivelurile neurotransmițătorilor responsabili de evoluția stărilor emoționale. 

Pot îmbunătăți nivelurile de zahăr din sânge

Batoanele proteice pot fi combinate ușor cu alimente și gustări care conțin carbohidrați. Astfel, pot îmbunătăți nivelurile de zahăr din sânge. De exemplu, asocierea unui baton proteic cu o felie de fruct poate fi o gustare echilibrată. Aceasta poate contribui la menținerea unui echilibru al nivelurilor de zahăr din sânge. Glicemia echilibrată înseamnă o energie susținută constant, ce poate stimula funcția cognitivă.

Reclamă

Pot susține creșterea masei musculare

Când vrei să știi ce efecte are consumul zilnic de batoane proteice, ia în considerare că adăugarea de proteine ​​în dietă te poate ajuta să crești masa musculară, conform Live Science. Acest lucru se datorează faptului că alimentele sănătoase, bogate în proteine, pot susține vindecarea mușchilor după ce depui efort. Astfel, pot stimula mai mult creșterea musculară.

Pot cauza balonare și gaze

Proteinele au nevoie de mai mult pentru a se descompune în stomac decât carbohidrații. Iar proteinele obținute din lapte, cum ar fi zerul, care sunt în mod obișnuit ingredientul principal în batoanele proteice, se numără printre cele cu cea mai lentă digerare. Din cauza duratei mai mari de descompunere în intestin, este posibil să te confrunți cu gaze și balonare, dacă mănânci batoane proteice.

Pot crește aportul zilnic de zahăr

Dacă te întrebi ce efecte are consumul zilnic de batoane proteice, amintește-ți că în timp ce batoanele proteice oferă nutrienți valoroși, există câteva potențiale dezavantaje nutritive. O parte dintre batoanele proteice pot conține zaharuri adăugate care ar putea afecta nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, pot conține aditivi alimentari și concentrații ridicate de grăsimi saturate, alături de un număr excesiv de calorii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Reclamă
PARTENERI
icon