Semnele bolilor de unghii. Cum le poți identifica

Publicat: 23 martie 2024, 13:05 / Actualizat: 27 martie 2024, 11:56

Se recomandă să-ți evaluezi în mod regulat sănătatea unghiilor pentru a vedea dacă există simptome ale unor afecțiuni. Iuliana Lupu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 5, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre semnele bolilor de unghii.

Iuliana Lupu a menționat cum arată o unghie sănătoasă, a explicat cum se pot observa deficiențele de nutrienți în organism, a precizat ce factori pot cauza modificări la nivelul unghiilor și a discutat despre simptomele care pot indica existența melanomului.

Semnele bolilor de unghii

Semiologia este știința care se ocupă de semnele și simptomele pe care le simți în corp. Semnele au un rol foarte important în diagnosticarea și identificarea anumitor boli și afecțiuni. Reținerea acestora îți poate spune dacă te confrunți cu probleme de sănătate pentru care ai nevoie de consultul unui medic.

În cazul unei unghii sănătoase, este normal să fie vizibilă lunala. Dacă te confrunți cu unele afecțiuni, se poate ca acestea să provoace modificări la nivelul suprafețelor. Primele zone din organism care suferă modificări sunt unghiile, părul și piele deoarece nu au un rol esențial în supraviețuire. Acestea pot reacționa ca urmare a mai multor factori, cum ar fi: stres psihoemoțional, infecție, operație, boli grave, carențe nutritive sau un regim de slăbire pe o perioadă îndelungată.

,,Resursele organismului se redirecționează către organele vitale și atunci lucrurile responsabile de frumusețe se lasă pe plan secund.”

– Iuliana Lupu, medic dermatolog

-Ce se întâmplă dacă apar aceste linii pe unghie?
-Dacă apar linii pe unghie poate sugera că pacientul a suferit o carență de nutrienți, o perioadă de stres sau o operație cu câteva luni în urmă. Unghia nu a avut substanțele necesare pentru a avea o formă normală, ceea ce indică o deficiență de substanțe nutritive.

Cel mai frecvent, unghiile au suferit de un deficit de fier. Atunci devin friabile și apar striuri longitudinale, dar nu orizontale. De asemenea, striurile longitudinale se manifestă la persoanele trecute de perioada menopauzei sau la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată, fiind printre semnele bolilor de unghii.

,,Acesta este un aspect frumos în semiologie, că lucrurile se văd. Atunci când vezi și cunoști ce poate fi, deja ești un pic mai bine orientat.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Semnele melanomului de la nivelul unghiilor

Când apare o linie verticală, de culoare închisă este nevoie să i se acorde multă atenție. Aceasta poate avea la bază mai multe cauze. Poate fi o aluniță perfect inofensivă, poate fi o hiperpigmentare care apare în urma administrării anumitor medicamente sau poate fi un melanom, o tumoră malignă periculoasă. Melanomul de la nivelul unghiilor poate fi la fel de periculos ca melanomul care apare pe piele.

Dacă se dezvoltă o linie longitudinală, de culoare închisă pe unghie, mai ales dacă nu apare în copilărie și se instalează după vârsta de 30 de ani este indicat să ceri consultul unui medic. Acesta va examina locul cu o lupă și va vedea dacă aceste benzi hiperpigmentare au o formă simetrică. Când nu poate stabili exact dacă semnele bolilor de unghii indică o aluniță inofensivă sau un melanom, se efectuează o biopsie de la baza unghiei. În partea de sus a unghiei se vede doar pigmentul, în parte de jos se observă celulele.

Dacă biopsia respectivă indică prezența unui melanom, pacientul merge la chirurgie plastică pentru ca toată porțiunea afectată să fie îndepărtată. Prezentarea într-un timp cât mai scurt pentru o operație îi poate salva viața.

,,E foarte important să menționăm că un melanom diagnosticat în primele stadii este perfect vindecabil.” – Iuliana Lupu, medic dermatolog

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI