Produsul de îngrijire a tenului recomandat de medicii dermatologi. Ar trebui să-l folosești zilnic

Publicat: 12 martie 2024, 06:35 / Actualizat: 19 martie 2024, 18:03

Cu o îngrijire corectă a tenului, ai toate șansele să previi îmbătrânirea prematură a pielii, petele pigmentare și alte probleme cutanate. Află care este produsul de îngrijire a tenului recomandat de medicii dermatologi pentru a menține pielea sănătoasă.

Fiecare tip de piele are nevoi specifice și sensibilități diferite, iar produsele de îngrijire a tenului se aleg în funcție de aceste particularități. Totuși, există un produs pe care ar trebui să-l introduci în rutina zilnică de îngrijire indiferent de tipul de ten, de vârstă și de anotimp.

Aplicarea unei creme cu factor de protecție solară este cel mai bun și cel mai simplu mod de a-ți proteja aspectul și sănătatea pielii la orice vârstă, potrivit dermatologului Anna Lien-Lun Chien, medic afiliat Johns Hopkins Hospital, din SUA. 

Produsul de îngrijire a tenului recomandat de medicii dermatologi

Există două tipuri de radiații ultraviolete (UV) care afectează pielea:

  • UVA, care sunt prezente pe toată durata anului. Ele pătrund până în stratul mijlociu al pielii și accelerează îmbătrânire prematură, formarea ridurilor, apariția arsurilor solare și dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de piele;
  • UVB, care sunt filtrate parțial de stratul de ozon și penetrează mai greu norii. Ele afectează doar primul strat al pielii, dar sunt mai puternice decât razele UVA și pot să provoace arsuri severe. Radiațiile UVB sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de piele.

Razele UV afectează pielea nu doar în zilele însorite petrecute la plajă. Pericolul este prezent și în zilele înnorate. De aceea, ar trebui să folosești o cremă cu factor de protecție solară (SPF) în fiecare zi, indiferent de vreme, recomandă medicul dermatolog Hamdan Abdullah Hamed într-un interviu pentru CNBC

Includerea cremei SPF în rutina zilnică de îngrijire a tenului are multiple beneficii pentru sănătatea pielii, potrivit specialistului:

  • Previne îmbătrânirea prematură a pielii. Radiațiile UV deteriorează colagenul și elastina din piele, care îi mențin elasticitatea și fermitatea. Utilizarea regulată a produselor SPF poate reduce formarea ridurilor și a liniilor fine, menținând pielea mai tânără;
  • Reduce riscul de apariție a petelor pigmentare. Expunerea excesivă la soare poate contribui la apariția petelor solare, hiperpigmentării și a melasmei – pete maronii care apar pe frunte, pomeți și buza superioară. Folosirea zilnică a cremelor cu SPF protejează împotriva acestor efecte nedorite, menținând culoarea uniformă a tenului;
  • Protejează împotriva arsurilor solare și a cancerului. Arsurile solare sunt un factor de risc important pentru cancerul de piele. 

Cum alegi crema cu factor de protecție solară 

Cremele sau loțiunile cu protecție solară ar trebui să aibă un spectru larg, adică să protejeze atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB, potrivit dermatologului  Anna Lien-Lun Chien. 

Cât despre factorul de protecție (SPF) recomandat, acesta ar trebui să fie de cel puțin 30. Dacă petreci mult timp în aer liber, ar trebui să folosești SPF 60 sau chiar mai mult, deoarece oamenii au tendința să aplice cremele mai rar decât ar trebui. Cantitatea de cremă suficientă pentru a proteja fața și gâtul de razele UV este de o jumătate de linguriță. 

„Ar trebui să alegi o cremă de protecție solară compatibilă cu pielea ta. Dacă ai tenul gras, alege creme fără ulei. Cremele cu o consistență grasă contribuie la blocarea porilor și ar putea chiar să provoace probleme precum acneea”, spune dr. Hamdan Abdullah Hamed. 

În ce ordine se aplică produsele de îngrijire a tenului

Produsele de machiaj care asigură și un grad de protecție solară nu sunt suficiente pentru a proteja pielea, chiar dacă au un SPF ridicat, mai spune dermatologul. Pentru a atinge SPF-ul indicat pe etichetă, ar trebui să folosești mult mai mult machiaj decât în mod obișnuit.

Ordinea în care aplici diferitele produse cosmetice pentru machiaj și îngrijire a tenului nu contează atâta timp cât crema cu protecție solară încelinește aceste condiții:

  • are cel puțin SPF 30;
  • este rezistentă la apă;
  • are spectru larg (oferă protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB).

Crema cu protecție solară ar trebui aplicată cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare și la fiecare două ore după înot sau dacă transpiri. Dacă lucrezi în interior și stai departe de ferestre, nu ai nevoie neapărat de o a doua aplicare. Dacă petreci mult timp afară, este recomandat să repeți aplicarea.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Îngrijirea pielii la menopauză. Ce recomandă medicii dermatologi în această perioadă
Îngrijirea pielii la menopauză. Ce recomandă medicii dermatologi în această perioadă
PARTENERI