Antena

Ce beneficii pentru sănătate are usturoiul. Cum îți poate sprijini imunitatea și digestia

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 septembrie 2023, 06:47

Usturoiul este o plantă populară datorită aromei și mirosului distinct. Acesta se folosește drept condiment în numeroase bucătării și poate fi utilizat în scopuri medicinale. Află ce beneficii pentru sănătate are usturoiul.

Reclamă

Consumul de usturoi te poate ajuta să oferi un gust mai plăcut preparatelor tale culinare și să urmezi un stil de viață mai sănătos. Datorită componentelor sale și conținutului nutritiv bogat poate avea nenumărate întrebuințări.

Ce beneficii pentru sănătate are usturoiul

Alicina este substanța cu cea mai mare pondere din compoziția usturoiul, potrivit English Jagran. Aceasta are capacitatea de a diminua tensiunea arterială, a scădea riscul de a dezvolta boli de inimă și a întări sistemul imunitar. În plus, are calități antioxidante, care pot ajuta la apărarea celulelor și pot contribui la păstrarea sănătății generale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Usturoiul oferă proprietăți terapeutice și poate stimula pofta de mâncare. Se utilizează pentru a trata mai multe afecțiuni aflate la nivelul sistemului sanguin și al inimii. Deseori, se folosește pentru a preveni apariția: cancerului de sân, cancerului de stomac, cancerului pulmonar, cancerului de prostată, cancerului rectal și cancerului de colon.

Crește imunitatea

Usturoiul este recunoscut pentru capacitatea sa de a întări sistemul imunitar. Conține concentrații ridicate de alicină, substanța responsabilă pentru mirosul său puternic. Alicina crește numărul de globule albe din sânge, care au rolul de a proteja corpul împotriva bacteriilor periculoase și a infecțiilor.

Reclamă

De asemenea, evită alimentele care scad imunitatea. Acestea au efecte nocive asupra organismului: băuturi îndulcite, cereale rafinate, carne roșie, carne procesată, preparate prăjite, cafeină, alimente sărate și alcool.

Îmbunătățește sănătatea digestivă

Dacă vrei să știi ce beneficii pentru sănătate are usturoiul, află că usturoiul crud ar putea ameliora simptomele tuturor problemelor digestive. Oferă beneficii sănătății intestinale și diminuează inflamația. Usturoiul crud poate ajuta la distrugerea viermilor intestinali. În plus, reduce simptomele balonării și problemelor gastrice.

Leziuni hepatice induse de alcool

Consumul excesiv de băuturi alcoolice pe termen lung cauzează leziuni hepatice induse de alcool. Un compus organic cu sulf derivat din usturoi ar putea avea efecte protectoare împotriva stresului oxidativ provocat de etanol.

Reclamă

Are efecte benefice asupra sănătății oaselor

Dacă te întrebi ce beneficii pentru sănătate are usturoiul, gândește-te că poate avea efecte bune asupra sănătății oaselor. Seleniul, manganul și vitamina C sunt nutrienți esențiali pentru a menține oase puternice. Aceste minerale se regăsesc în concentrații mari în usturoi, iar potențialul lor antiinflamator poate avea efecte benefice asupra sănătății oaselor.

Reduce simptomele osteoartritei

Dietele bogate în legume din familia allium ameliorează simptomele osteoartritei, conform Medical News Today. În această categorie intră: usturoiul, ceapa, prazul, hașma și ceapa chinezească. Compușii prezenți în usturoi ar putea fi folosiți pentru a dezvolta tratamente împotriva acestei afecțiuni.

Susține sănătatea inimii

Când vrei să afli ce beneficii pentru sănătate are usturoiul, ia în considerare că poate oferi numeroase avantaje sănătății. Poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, poate ajuta la reducerea: colesterolului, tensiunii arteriale și a formării cheagurilor de sânge.

Echilibrează nivelurile de zahăr din sânge

Usturoiul poate scădea în mod natural nivelurile de zahăr din sânge, dacă întâmpini probleme din cauza concentrațiilor crescute. Nivelurile glucozei din sânge pot fi reglate și sensibilitatea la insulină poate fi îmbunătățită cu ajutorul usturoiului. Persoanele cu prediabet și diabet de tip 2 pot beneficia de aceste proprietăți.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Reclamă
PARTENERI
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Rețete Fel De Fel
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
O rețetă ușoară, plină de culoare și savoare, ideală pentru un prânz de vară sau o cină ușoară este rețeta de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie. Vinetele coapte devin moi și catifelate. Iar interiorul lor este umplut cu un amestec aromat de cușcuș pufos și legume sotate rapid la tigaie, care păstrează atât textura, cât și prospețimea. Umplutura se poate personaliza după gust. Poți adăuga roșii, dovlecei, ardei, ceapă, morcovi sau chiar ciuperci. Toate se potrivesc de minune cu textura mătăsoasă a vinetei. Cușcușul, hidratat în supă de legume sau apă aromatizată cu ierburi, se amestecă cu legumele sotate. Poate fi asezonat cu ierburi mediteraneene (busuioc, oregano, cimbru). Dar se pot adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau coriandru. Pentru un plus de cremozitate, se poate adăuga puțin ulei de măsline extravirgin. Descoperă și o rețetă de vinete la grill, cu măsline, roșii și brânză. Este un preparat mediteraneean, ușor de făcut, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură sau fel principal ușor. Despre gustul și textura acestor vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie Acest minunat preparat are un aspect rustic și colorat. Jumătățile de vinete coapte sunt ca niște bărci care adăpostesc cușcușul auriu presărat cu legume viu colorate. Gustul final este echilibrat. Este dulceag și delicat de la vânătă, aromat și ușor crocant de la legume, cu o notă fină de condimente. Preparatul se servește cald, ca fel principal vegetarian. Merge servit alături de o salată verde proaspătă sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie. Este un preparat simplu, dar elegant, care aduce pe masă parfumul bucătăriei mediteraneene. Tot din categoria preparatelor cu vinete mai poți încerca rețeta de rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.
icon