Rolul vitaminei K în organism. Cum o poți include în dietă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 4 aprilie 2024, 08:51

Vitamina K face parte din categoria vitaminelor liposolubile. Poate aduce multiple beneficii pentru sănătate dacă ai grijă să o consumi în cantități optime. Află care este rolul vitaminei K în organism și ce alimente poți include în dietă pentru a-ți asigura aportul zilnic.

Reclamă

Vitamina K poate fi găsită în două forme, fiind un grup de compuși. Primul tip, vitamina K1, se numește filochinonă și o poți obține din legumele cu frunze verzi, cum ar fi: spanacul, varza sau kale (varza furajeră). Celălalt tip este vitamina K2, pe care o poți asimila din alimente de origine animală sau din alimente fermentate. Vitamina K2 poate fi produsă de unele bacterii prezente în organismul uman.

Rolul vitaminei K în organism

Vitamina K ajută la producerea a diverse proteine, cu un rol important în coagularea sângelui și în menținerea sănătății oaselor. Protrombina este o proteină dependentă de vitamina K, direct implicată în coagularea sângelui. Osteocalcina este o altă proteină care necesită vitamina K pentru a produce un țesut osos sănătos, conform Harvard T.H. Chan.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vitamina K poate accelera în mod semnificativ procesul de vindecare al rănilor deoarece poate opri sângerarea excesivă. De asemenea, poate contribui la prevenirea calcifierii sau întăririi arterelor inimii.

Vitamina K se găsește în întregul corp, inclusiv în creier, ficat, inimă, pancreas și oase. Se descompune foarte repede și se excretă în urină sau scaun. Din acest motiv, rareori atinge niveluri toxice în organism chiar dacă se poate întâmpla să o consumi în aporturi mari.

Reclamă

Dacă vrei să știi care este rolul vitaminei K în organism, află că deficitul de vitamina K se întâlnește rar la adulți. Poate apărea la persoanele care iau medicamente care blochează metabolismul vitaminei K, cum ar fi antibioticele, sau la cele cu afecțiuni care cauzează malabsorbția alimentelor și a nutrienților. Cele mai des întâlnite simptome ale deficienței de vitamina K includ sângerare, coagulare a sângelui mult mai lentă, hemoragie, osteoporoză sau osteopenie.

Cum poți include vitamina K în dietă

Fiind solubilă în grăsimi, se recomandă să consumi alimente cu vitamina K, alături de alte alimente care conțin grăsimi pentru a îmbunătăți absorbția. De exemplu, poți încerca să adaugi ulei de măsline sau avocado în salatele cu verdețuri.

Surse importante de vitamina K1 includ legume, cum sunt: spanacul, napii, varza de Bruxelles, broccoli și sparanghelul. De asemenea, poți încerca leguminoase ca boabele de soia și uleiul de rapiță. Poate fi inclusă în shake-uri fortificate. Vitamina K2 se găsește în: boabe de soia fermentate, carne și ouă, potrivit WebMD.

Reclamă

Odată ce ai învățat care este rolul vitaminei K în organism, o poți asimila din: uleiuri vegetale, verdețuri cu frunze verzi și boabe de cereale. Cantități mici pot fi prezente în produsele lactate. În mod normal, ar trebui să-ți poți asigura aportul zilnic de nutrienți dacă urmezi o dietă echilibrată.

Vitamina K1 este inclusă cel mai des în suplimente. Iar vitamina K2 ar putea fi folosită pentru a trata osteoporoza și pierderea de masă osoasă indusă de steroizi. Nu este indicat să incluzi suplimente cu vitamina K în dietă, fără a cere părerea unui medic.

De asemenea, alege corect suplimentele alimentare. Consumă numai doza zilnică recomandată și verifică dacă au în compoziție aditivi sau alergeni.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Alimente bogate în zinc. Rolul acestui mineral în organism
Alimente bogate în zinc. Rolul acestui mineral în organism
Alimente bogate în zinc. Rolul acestui mineral în organism
Efectele consumului excesiv de fibre. Ce impact pot avea asupra sănătății
Efectele consumului excesiv de fibre. Ce impact pot avea asupra sănătății
Efectele consumului excesiv de fibre. Ce impact pot avea asupra sănătății
Reclamă
PARTENERI
icon