Alimentele bogate în calciu și vitamina D pot asigura o serie de efecte benefice asupra sistemului osos. Dacă le consumi cu regularitate, acestea îi pot sprijini funcționarea. Citește despre alimente pentru sănătatea oaselor.
Osul este un țesut, care se reconstruiește și se repară în mod constant. După vârsta de 50 de ani, oasele încep să piardă din densitate și rezistență și devin poroase. Astfel, se instalează o boală osoasă numită osteoporoză, care crește riscul de fracturi la nivelul oaselor. Totuși, aceste simptome pot fi prevenite sau ameliorate cu ajutorul unei diete echilibrate.
Alimente pentru sănătatea oaselor
Pentru a susține rezistența oaselor, corpul uman are nevoie de două substanțe nutritive esențiale, calciu și vitamina D. Organismul nu poate produce calciu, ceea ce înseamnă că îl poți obține doar din anumite alimente. Vitamina D susține absorbția calciului din alimente și poate contribui la protejarea adulților aflați la o vârstă mai înaintată împotriva osteoporozei.
Poți include în alimentație o varietate de alimente, care pot sprijini sănătatea oaselor datorită nutrienților importanți pe care îi au în compoziție. Pe lângă produsele lactate, ce pot fi evitate de persoanele cu intoleranță la lactoză, ai la dispoziție mai multe variante de unde poți alege.
Somon
Somonul are în compoziție substanțe nutritive esențiale, cum ar fi: calciu, vitamina D și acizi grași omega 3. Acizii grași omega 3 sunt esențiali pentru sănătatea inimii, ochilor și creierului. Mai mult, pot asigura susținerea unui nivel optim de energie, conform Health.
Smochine uscate
Smochinele uscate sunt alimente pentru sănătatea oaselor. Acestea asigură o sursă bună de calciu și potasiu, două minerale importante pentru prevenirea simptomelor osteoporozei. Smochinele conțin substanțe nutritive esențiale pe bază de plante, denumite și fitochimice. În plus, oferă substanțe chimice care pot contribui la scăderea șanselor de deteriorare a celulelor.
Migdale
Migdalele oferă concentrații de calciu și fosfor, al doilea cel mai abundent mineral din organism, care este important pentru formarea oaselor. Peste 85% din fosforul din corpul unui adult se găsește în oase. Calciul și fosforul formează și mențin dinții și oasele sănătoase. Pot contribui la susținerea unor niveluri optime de energie. Fosforul are un rol major în funcționarea celulelor nervoase din creier, potrivit AARP.
Broccoli
Calciul din broccoli poate fi ușor absorbit, alături de alți nutrienți vitali, inclusiv cei esențiali pentru formarea oaselor și prevenirea pierderii densității osoase. Broccoli este bogat în vitamina C, care îndeplinește un rol în protejarea împotriva pierderii osoase.
Portocale
Portocalele se numără printre aceste alimente pentru sănătatea oaselor și prezintă concentrații ridicate de vitamina C, denumită și acid ascorbic, care poate susține creșterea densității osoase, în special la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta poate reduce riscul de a dezvolta osteoporoză la persoanele cu un nivel mai scăzut de activitate fizică.
În plus, vitamina C este importantă pentru producerea colagenului, cea mai abundentă proteină din organism și o componentă majoră a oaselor. Acest nutrient prezent în portocale poate stimula absorbția calciului și poate accelera vindecarea oaselor după o fractură. De asemenea, flavonoidele din portocale pot contribui la distrugerea celulelor cu potențial cancerigen.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.