Cât de bune sunt multivitaminele pentru memorie? Ce spun studiile

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 4 august 2023, 07:31

Multivitaminele sunt printre cele mai populare suplimente alimentare din întreaga lume. Ele asigură un aport variat de nutrienți și sunt ușor de administrat, dar cât de bune sunt multivitaminele pentru memorie? Iată ce spun studiile despre efectele lor asupra funcțiilor cognitive. 

Reclamă

Suplimentele cu vitamine și minerale nu ar trebui să înlocuiască o alimentație echilibrată și sănătoasă, dar pot completa necesarul de nutrienți esențiali atunci când, din diferite motive, nu ni-i putem asigura din mâncare. Ele nu pot trata sau vindeca boli, dar pot susține multe dintre procesele biologice vitale. 

Există afecțiuni care împiedică absorbția unor nutrienți, diete care nu pot asigura suficiente vitamine și minerale (cum sunt cele vegane sau vegetariene), dar și etape din viață, cum este sarcina, în care alimentația nu poate acoperi necesarul de vitamine și minerale. În astfel de situații, suplimentele alimentare pot acoperi pot trata diferite carențe nutriționale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce efect au multivitaminele pentru memorie

Cercetările realizate de-a lungul timpului au arătat că suplimentele cu multivitamine, care conțin o combinație de vitamine, minerale și alți nutrienți într-o singură capsulă, pot aduce mai multe beneficii pentru sănătate. Un nou studiu, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a constatat că administrarea zilnică a multivitaminelor poate să îmbunătățească memoria. 

Cercetătorii au analizat date colectate de la peste 3.500 de adulți cu vârste de 60 de ani și peste. Aceștia au fost distribuiți aleatoriu în două grupuri: unul care a primit zilnic un supliment cu multivitamine și altul care a primit multivitamine cu efect placebo. Participanții la studiu au fost evaluați anual, timp de trei ani, printr-o serie de teste cognitive online. 

Reclamă

La sfârșitul primului an, cei care au luat multivitamine au avut rezultate semnificativ mai bune la un test de evaluare a memoriei imediate, comparativ cu grupul placebo. Aceste diferențe s-au menținut pe toată durata celor trei ani de studiu. 

Multivitaminele pentru memorie au avut un efect neașteptat la persoanele diagnosticate cu boli de inimă, au observat cercetătorii. La începutul studiului, participanții cu antecedente de boli cardiovasculare au avut rezultate mai slabe la testele de memorie, comparativ cu cei fără boli de inimă. 

După numai un an de administrare zilnică a multivitaminelor, persoanele cu  boli de inimă în antecedente au observat îmbunătățiri semnificative ale memoriei, comparativ cu ceilalți participanți la studiu. 

Reclamă

Nu este pentru prima dată când administrarea de multivitamine a fost asociată cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Un alt studiu, susținut de agenția americană de cercetare National Institutes of Health (NIH) și publicat în revista medicală Alzheimer’s & Dementia în anul 2022, a arătat că administrarea zilnică de  multivitamine a îmbunătățit funcțiile cognitive la adulții cu vârste de 65 de ani și peste. Un alt studiu, publicat în revista Nutrients, susține, de asemenea, beneficiile suplimentării zilnice cu multivitamine. 

Cum alegi cele mai bune multivitamine

Multivitaminele conțin o combinație de vitamine, minerale și alți nutrienți în cantități variabile, stabilite de producător. În general, aceste produse conțin toate sau cele mai importante vitamine și minerale, în cantități apropiate de cele recomandate. 

Pentru că sunt încadrate în categoria alimentelor, suplimentele alimentare nu sunt reglementate la fel de strict precum medicamentele. De aceea, este important să analizezi cu atenție orice astfel de produs pe care îl adaugi alimentației. 

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi multivitaminele pentru memorie sigure și eficiente: 

  • Consultă un medic sau un specialist în nutriție înainte de administrarea oricărui supliment cu multivitamine. Acesta îți poate evalua nevoile individuale și îți poate recomanda suplimentul potrivit deficitelor tale nutriționale;
  • Optează pentru produse care au fost testate pentru puritate, eficacitate și siguranță de către o organizație terță credibilă.
  • Alege produse ale unor mărci de încredere, care au o reputație bună în industria suplimentelor alimentare;
  • Citește cu atenție eticheta produsului. Asigură-te că ingredientele sunt specificate clar și că nu conține ingrediente nesigure;
  • Evită suplimentele ai căror producători fac afirmații exagerate și promisiuni miraculoase. Suplimentele nu pot trata sau vindeca boli;
  • Asigură-te că suplimentul ales nu interacționează cu eventualele medicamente pe care le iei. Acesta este un alt motiv pentru care ar trebui să consulți medicul înainte de a lua suplimente alimentare. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
Vitamine și minerale pentru femei la menopauză. Ce suplimente sunt indicate
E posibilă regenerarea ficatului bolnav? Cât de mult ajută suplimentele, de fapt
E posibilă regenerarea ficatului bolnav? Cât de mult ajută suplimentele, de fapt
E posibilă regenerarea ficatului bolnav? Cât de mult ajută suplimentele, de fapt
articol cu video
Riscurile suplimentelor pentru potență. Ce efecte adverse pot avea asupra organismului
Riscurile suplimentelor pentru potență. Ce efecte adverse pot avea asupra organismului
Riscurile suplimentelor pentru potență. Ce efecte adverse pot avea asupra organismului
Reclamă
PARTENERI
icon