Antena

Rolul vitaminei B2 în organism. La ce te ajută riboflavina

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 21 februarie 2024, 07:42

Vitamina B2, numită și riboflavină, este o vitamină importantă care acționează ca un antioxidant. Se recomandă să o obții zilnic dintr-o dietă sănătoasă. Fiind solubilă în apă, corpul nu o poate produce. Află rolul vitaminei B2 în organism.

Reclamă

Toate vitaminele B au rolul de a ajuta la digerarea și extragerea energiei din alimentele pe care le consumi. Acestea transformă nutrienții din carbohidrați, grăsimi și proteine ​​în energia pe care o folosești pe tot parcursul zilei.

Rolul vitaminei B2 în organism

Vitamina B2 este necesară pentru funcționarea fiecărei celule din corp. Deficitul de vitamina B2 sau lipsa alimentelor cu riboflavină din dieta ta poate contribui la o serie de reacții adverse, inclusiv: oboseală, metabolism lent și anemie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vitamina B2 asigură multe roluri importante în organism: susține un metabolism sănătos, previne efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, menține sănătatea celulelor din sânge, facilitează creșterea, menține sănătatea ochilor și a pielii și crește nivelurile de energie din organism.

Deseori, vitamina B2 se folosește în combinație cu celelalte vitamine B, sub forma complexului de vitamine B. Vitamina B2 trebuie să fie prezentă în cantități optime în corp pentru a permite altor vitamine B, inclusiv vitaminei B6 și vitaminei B9 (acidului folic), să funcționeze.

Reclamă

Datorită proprităților sale antioxidante, poate preveni apariția unor afecțiuni cronice, cum sunt afecțiunile neurologice și cele cardiovasculare. În plus, are un rol important în asigurarea reacțiilor enzimatice, conform Dr. Axe.

Complexul de vitamine B asigură funcții importante în organism. Sprijină sănătatea: nervilor, inimii, sângelui, pielii și ochilor. Reduc inflamația și susțin funcția hormonală. Acestea mențin un metabolism și un sistem digestiv sănătos.

Susține sănătatea ochilor

Rolul vitaminei B2 în organism este de a susține sănătatea ochilor. Deficitul de riboflavină crește riscul de a dezvolta anumite probleme oculare, inclusiv glaucom. Glaucomul este cauza principală a pierderii vederii, mai exact a orbirii. În plus, vitamina B2 poate ajuta la prevenirea tulburărilor oculare, inclusiv a: cataractei, keratoconusului și glaucomului.

Reclamă

Îmbunătățește sănătatea inimii

Unul dintre cele mai importante beneficii ale riboflavinei este efectul său puternic asupra sănătății inimii. Riboflavina acționează prin reglarea nivelului de homocisteină, un aminoacid care se găsește în tot organismul. De asemenea, deficiențele de vitamina B2 sunt mai des întâlnite în cazul afecțiunilor cardiovasculare.

Previne migrenele

Consumul de vitamina B2 reprezintă o metodă dovedită de a trata migrenele dureroase. Suplimentarea cu riboflavină, mai ales dacă suferi de o deficiență cunoscută de vitamina B2, poate fi un remediu natural pentru durerile de cap și poate reduce frecvența migrenelor.

Are proprietăți antioxidante

Rolul vitaminei B2 în organism include proprietăți antioxidante. Aportul de vitamina B2 se asociază cu un risc mai scăzut de a dezvolta cele mai comune tipuri de cancer, inclusiv cancer de colon și cancer de sân. Vitamina B2 aduce beneficii sistemului imunitar, deoarece acționează ca un antioxidant care controlează prezența radicalilor liberi dăunători în organism.

Dacă vrei să lupți împotriva stresului oxidativ, poți consuma alimente bogate în antioxidanți. Printre acestea poți încerca: mere, fructe de pădure, avocado, legume nucifere, legume crucifere, leguminoase, roșii, anghinare, ulei de măsline și cacao.

Susține sănătatea pielii și a ochilor

Vitamina B2 are un rol în menținerea nivelului de colagen, care sprijină sănătatea pielii și a părulului. Colagenul este necesar pentru a susține structura tânără a pielii și a preveni apariția liniilor fine și a ridurilor.

Sprijină sistemul imunitar

Vitamina B2, cunoscută și sub numele de riboflavină, produce o activitate antioxidantă puternică, astfel încât sistemul imunitar să poată funcționa corect. De asemenea, îmbunătățește capacitatea organismului de a produce anticorpi, acestea fiind proteine ​​care ajută la prevenirea și combaterea infecțiilor, potrivit Everyday Health.

Poate preveni și trata anemia

Rolul vitaminei B2 în organism poate preveni și trata anemia. Atunci când oamenii se confruntă cu un deficit de vitamina B2 în dietă, devin mai expuși riscului de a dezvolta anemie și anemie falciformă. În plus, suplimentele pot echilibra nivelurile de homocisteină din organism.

Menține niveluri de energie optimă

Riboflavina este considerată o componentă vitală a energiei din celule. Vitamina B2 este folosită de organism pentru a metaboliza alimentele pentru energie și a menține o funcționare optimă a: creierului, nervilor, digestiei și hormonilor. Din acest motiv, riboflavina este foarte importantă pentru creștere și vindecare.

Poate preveni afecțiunile neurologice

Vitamina B2 poate avea un efect neuroprotector și poate proteja împotriva unor tulburări neurologice, cum ar fi: boala Parkinson, migrenele și scleroza multiplă. Deoarece funcționează ca antioxidant, ajută: funcția mitocondrială, formarea mielinei și metabolismul fierului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Riscurile consumului excesiv de zahăr. Ce se întâmplă dacă incluzi în alimentație o cantitate mare pe termen lung
Riscurile consumului excesiv de zahăr. Ce se întâmplă dacă incluzi în alimentație o cantitate mare pe termen lung
Riscurile consumului excesiv de zahăr. Ce se întâmplă dacă incluzi în alimentație o cantitate mare pe termen lung
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
Reclamă
PARTENERI
icon