Dietelor vegetariene și vegane le pot lipsi proteinele necesare pentru a asigura aportul zilnic. În acest caz, există alimente pe bază de plante, care te pot ajuta să obții mai mulți nutrienți. Citește despre surse de proteine pentru vegetarieni și vegani.
Dacă urmezi una dintre aceste diete, ai la dispoziție o varietate de produse de unde poți obține mai multe proteine. Alimentație bogată în acești nutrienți poate sprijini rezistența mușchilor, poate susține procesul de slăbire și poate oferi senzație de sațietate pe parcursul zilei.
Surse de proteine pentru vegetarieni și vegani
Dietele vegane cărora le lipsește diversificarea sau care conțin alimente foarte procesate, pot crește riscul de a dezvolta deficiențe de substanțe nutritive, inclusiv: calciu, zinc, fier, vitamina B12, iod și acizi grași omega 3 cu lanț lung, potrivit Healthline.
O parte dintre alimentele pe bază de plante, cum ar fi produsele din: soia, seitan, fasole și linte conțin concentrații mari de proteine. În plus, poți obține proteine din: nuci, quinoa, amarant și semințele de cânepă. Dacă urmezi o alimentație vegană poate fi util să-ți planifici mesele pentru a-și atinge aportul zilnic de proteine.
Linte
Lintea reprezintă o sursă bună de fibre, fiind printre aceste surse de proteine pentru vegetarieni și vegani. Tipul de fibre prezent în linte poate hrăni bacteriile bune din colon. Astfel, poate contribui la susținerea unui intestin sănătos. În plus, lintea poate diminua riscul de a dezvolta: afecțiuni cardiace, diabet, obezitate și anumite tipuri de cancer.
Mazăre
Mazărea are un conținut bogat în proteine și oferă nutrienți esențiali, precum: vitamina C, vitamina K, fibre, tiamină, folat, mangan, fosfor, zinc, cupru, fier și complex de vitamine B. Aceasta poate fi inclusă ușor într-o varietate de rețete culinare. Te poate ajuta să menții o greutate corporală optimă și poate proteja organismul împotriva cancerului.
Fasole
Fasolea este una dintre aceste surse de proteine pentru vegetarieni și vegani. Majoritatea tipurilor de fasole conțin concentrații ridicate de proteine, pe lângă alte substanțe nutritive, precum: carbohidrați complecși, fibre, fier, acid folic (vitamina B9), fosfor, potasiu, mangan și câțiva compuși vegetali benefici.
O alimentație bogată în fasole și alte leguminoase poate contribui la: scăderea nivelului de colesterol, gestionarea nivelului de zahăr din sânge, scăderea tensiunii arteriale și diminuarea grăsimii de pe abdomen.
Quinoa
Quinoa este o sămânță care se găsește sub diferite varietăți, precum: albă, neagră, roșie sau mixtă. Aceasta poate fi considerată o proteină completă deoarece conține toți aminoacizii și poate fi modalitate de a înlocui carbohidrații, conform BBC Good Food.
Lapte de soia
Laptele de soia se obține din boabe de soia, iar producătorii deseori îl fortifică cu vitamine și minerale. Acesta reprezintă o sursă importantă de: vitamina B12, vitamina D și calciu și este una dintre aceste surse de proteine pentru vegetarieni și vegani. Cele mai sănătoase sortimente sunt cele care nu conțin zahăr.
Seitan
Seitanul este o sursă importantă de proteine pentru mulți vegetarieni și vegani. Acesta are un aspect și o textură asemănătoare cărnii atunci când o gătești. Constituie o sursă bună de: calciu, fosfor și fier. Totuși, se recoamndă ca persoanele care suferă de intoleranță la gluten să-l evite deoarece se prepară din această substanță.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.