Usturoiul se folosește frecvent ca ingredient la prepararea rețetelor culinare deoarece poate îmbunătăți aroma preparatelor. Acesta poate fi la fel de benefic și când îl consumi sub formă de băutură. Citește despre proprietățile medicinale ale ceaiului de usturoi.
Usturoiul este o plantă cu bulbi, înrudită cu familia cepei. Ceaiul de usturoi poate fi considerat a fi o infuzie din plante pregătită prin hidratarea căpățânilor de usturoi în apă fierbinte. În principal, se consumă datorită potențialele sale efecte medicinale.
Proprietățile medicinale ale ceaiului de usturoi
Usturoiul conține antioxidanți, precum și alicină, compusul responsabil de multe dintre beneficiile pentru sănătate ale acestei plante. De asemenea, poate ridica unele riscuri pentru sănătate, dacă îl consumi în cantități foarte mari.
În plus, proprietățile antioxidante ale ceaiului de usturoi pot combate efectele dăunătoare ale stresului oxidativ, ceea ce poate scădea riscul de a dezvolta afecțiuni cronice. Acesta poate acționa asupra moleculelor instabile denumite radicali liberi.
Ceaiul de usturoi este o băutură care poate fi preparată ușor și care poate aduce numeroase schimbări benefice în organism. Deoarece are ca ingredient de bază usturoiul, se poate caracteriza printr-un gust și un miros puternic, în funcție de soiul folosit.
Poate diminua inflamația
Ceaiul de usturoi conține antioxidanți datorită cărora poate ajuta la ameliorarea inflamației din organism. Această caracteristică poate fi foarte utilă în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni inflamatorii precum artrita, astmul sau tulburările digestive.
Poate îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular
Usturoiul conține compuși care pot reduce nivelul de colesterol din sânge și pot scădea tensiunea arterială, potrivit NDTV. Poate produce aceste modificări deoarece poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară generală.
Poate detoxifia organismul
Proprietățile medicinale ale ceaiului de usturoi pot fi detoxifiante și pot contribui la curățarea ficatului, rinichilor și a altor organe interne. Acesta poate ajuta la eliminarea toxinelor din corpul uman și la susținerea sănătății funcției celulare.
Poate susține digestia
Consumul de ceai de usturoi poate susține sănătatea sistemului digestiv prin stimularea producției de enzime digestive și prin reglarea mișcărilor intestinale. Mai mult, poate avea un rol în atenuarea simptomelor de indigestie și la îmbunătățirea absorbției substanțelor nutritive.
Poate regla nivelurile de zahăr din sânge
Ceaiul de usturoi poate regla nivelurile de zahăr din sânge. Consumul de usturoi poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și ar putea echilibra nivelurile de glucoză din sânge, în cazul persoanelor care suferă de diabet, conform Times of India.
Poate întări sistemul imunitar
Proprietățile medicinale ale ceaiului de usturoi pot avea efecte benefice asupra corpului uman. Ceaiul de usturoi asigură proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale puternice. Această băutură poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și poate proteja organismul împotriva a diferite infecții, care pot apărea din cauza bacteriilor și virusurilor.
Poate preveni infecțiile respiratorii
Proprietățile antibacteriene ale ceaiului de usturoi pot avea un rol în prevenirea și atenuarea simptomelor infecțiilor respiratorii, cum ar fi răceala, tusea și gripa. Acesta poate calma inflamația și poate accelera procesul de vindecare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.