Antena

Ceaiul verde: beneficii și contraindicații. La ce este bun consumul de ceai verde

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 mai 2024, 08:36

La fel ca majoritatea ceaiurilor, ceaiul verde se prepară din planta Camellia Sinensis. Alături de gustul caracteristic și culoarea specifică, această băutură poate îmbunătăți mai multe aspecte ale organismului. Află de ce să bei ceai verde - beneficii și contraindicații.

Reclamă

Marea majoritatea a efectelor sale benefice asupra corpului uman se datorează compușilor vegetali pe care îi are în compoziție. Printre aceste substanțe esențiale se regăsesc: epicatechina, acidul galic și galatul de epigalocatechină.

Conținut și proprietăți

Compușii vegetali numiți polifenoli, prezenți în compoziția ceaiului verde sunt recunoscuți datorită capacității de a proteja corpul împotriva afecțiunilor și bolilor. În același timp, au un rol important în completarea unei diete echilibrate și sănătoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Polifenolii se regăsesc în categoria antioxidanților, de aceea ceaiul verde oferă proprietăți antioxidante puternice. Antioxidanții pot lupta împotriva efectelor dăunătoare cauzate de moleculele instabile denumite radicali liberi. Aceștia pot provoca un proces numit stres oxidativ, care poate accelera îmbătrânirea și poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, inclusiv cancer.

Dacă te întrebi ce beneficii are un ceai verde, reține că include cofeină, o substanță care poate ridica nivelurile de energie și poate contribui la menținerea concentrării, fiind un stimulent al sistemului nervos central. În același timp, L-teanina sa poate avea efecte de calmare și poate crește nivelurile de serotonină și dopamină.

Reclamă

3 beneficii importante ale ceaiului verde

Ceaiul verde este popular datorită numeroaselor sale beneficii asupra sănătății. Acesta poate diminua șansele de a dezvolta diabet deoarece polifenolii săi pot inhiba enzimele digestive precum lactaza și pot întârzia absorbția de glucoză în intestin. În același timp, pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ceea ce poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge.

În același timp, ceaiul verde poate susține sănătatea oaselor. Băutura poate contribui la sprijinirea densității osoase și poate reduce riscul de apariție a fracturilor. Efectul său protector se poate datora concentrațiilor de polifenoli prezenți în compoziția sa.

Dacă te întrebi cum poate avea un ceai verde beneficii, ia în considerare că poate îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv. Compușii vegetali precum polifenolii trec fără a fi absorbiți în intestinul gros, unde bacteriile intestinale îi descompun. În acest mod, oferă o sursă de hrană pentru bacteriile benefice care rezidă în această parte a intestinului. Astfel, pot ajuta la îmbunătățirea funcției intestinale și la întărirea imunității, conform BBC Good Food.

Reclamă

Care sunt contraindicațiile

Dacă suferi de o anemie cauzată de deficiența de fier, ia în considerarea că la fel ca alte ceaiuri, ceaiul verde conține compuși naturali numiți taninuri. Acești compuși interferează cu absorbția fierului, de aceea se recomandă să-l consumi la o oră distanță de masă.

De asemenea, este indicat să iei în considerare concentrațiile sale de cofeină. Chiar dacă poate aduce beneficii asupra creierului, dacă bei ceai verde înainte de a adormi, îți poate afecta calitatea somnului. Totodată, în cazul persoanelor sensibile cofeina poate provoca stări de anxietate.

În plus, când bei cantități foarte mari de ceai verde, acestea îți pot cauza: senzație de greață, reflux gastroesofagian și constipație, potrivit Sencha Tea Bar. În general, aceste efecte adverse pot apărea deoarece compoziția ceaiului verde poate crește aciditatea în sistemul digestiv.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon