Ceaiul de busuioc este o băutură simplă, cu un gust plăcut, care se poate consuma într-o varietate de sortimente. Consumul constant poate aduce numeroase beneficii sănătății datorită proprietăților medicinale pe care le oferă. Citește despre proprietățile medicinale ale ceaiului de busuioc.
Ceaiul de busuioc face parte din categoria ceaiurilor de plante care se prepară din frunzele uscate ale plantei. Termenul de busuioc acoperă o serie de subspecii diferite, deși toate poartă denumirea recunoscută științifică de Ocimum basilicum.
Proprietățile medicinale ale ceaiului de busuioc
Deoarece se găsește în soiuri diferite, planta de busuioc poate produce diverse arome, care pot afecta gustul ceaiului. Din acest motiv, poate fi mai eficient să cauți o varietate denumită busuioc dulce, deoarece este cel mai frecvent tip folosit pentru prepararea acestei băuturi.
Datorită conținutului bogat în substanțe nutritive, în special în antioxidanți, ceaiul de busuioc este destul de popular. În general, nu are efecte adverse, dar în unele cazuri poate provoca alergii și poate determina subțierea sângelui. În același timp, se recomandă ca femeile însărcinate să evite consumul deoarece nu se cunosc exact potențialele riscuri pentru sănătate.
Poate proteja sănătatea orală
Multe persoane mestecă frunzele de busuioc pentru că oferă proprietăți naturale antibacteriene și antivirale. Aceleași efecte pot fi obținute și în cazul administrării ceaiului. Poate preveni infecțiile care provoacă halitoză și alte boli bucale, conform Organic Facts.
Poate fi folosit ca analgezic
Proprietățile medicinale ale ceaiului de busuioc pot fi folosite ca analgezice naturale. Ceaiul poate ameliora într-un timp scurt disconfortul și inflamația asociate rănilor și bolilor. În același timp, poate contribui la prevenirea infectării acestor răni deoarece poate susține imunitatea.
Poate diminua nivelurile de zahăr din sânge
Frunzele de busuioc se pot utiliza pentru a scădea nivelul de zahăr din sânge. În general, busuiocul poate ajuta la echilibrarea nivelului de glucoză din sânge, a tensiunii arteriale și a profilului lipidic. Mai mult, poate contribui la combaterea stresului psihologic și imunologic. Consumul regulat al acestui ceai poate fi util în gestionarea optimă a simptomelor diabetului.
Poate reduce nivelurile de stres din organism
În cazul reducerii nivelului de stres, ceaiul de busuioc poate avea efecte de calmare și poate ajuta la scăderea nivelului hormonilor de stres. Mai mult, poate ameliora tulburările de somn. Diminuarea stresului este benefică pentru sistemul cardiovascular și pentru sănătatea mintală, potrivit Sweet Willow Wellness.
Poate îmbunătăți sănătatea pielii
Busuiocul are un profil nutritiv bogat în antioxidanți precum camfena și alți compuși volatili care pot reduce inflamația și pot îmbunătăți sănătatea generală a pielii. Pentru că poate combate efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, proprietățile medicinale ale ceaiului de busuioc pot oferi un aspect mai tânăr pielii, deoarece poate ameliora ridurile și petele pigmentare cauzate de înaintarea în vârstă.
Poate sprijini sănătatea vederii
Busuiocul are în compoziție concentrații ridicate de luteină, o substanță prezentă în retina ochiului. Aceasta are efecte benefice asupra sănătății ochilor și poate preveni dezvoltarea unor afecțiuni, precum sindromul de ochi uscat și cataracta.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.