Poți face diabet de la dulciuri în exces? Cât de mare e pericolul dacă mănânci mult zahăr

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 7 ianuarie 2024, 07:22

Pentru că diabetul implică un nivel crescut de zahăr în sânge, este firesc să te întrebi dacă poți face diabet de la dulciuri consumate în cantitate mare. Zahărul din alimentație este doar o piesă din puzzle, spun medicii, dar ar trebui să reduci cantitatea dacă vrei să previi diabetul.

Reclamă

Că este consumat cu bună știință sau că este ascuns în alimentele procesate, zahărul a devenit o constantă în alimentația multora. În paralel cu această creștere a consumului de zahăr adăugat, o epidemie de proporții ia amploare în lumea modernă. Boala secolului XXI, cum a fost numită de medici, diabetul afectează unul din opt adulți la nivel global și ucide o persoană la fiecare 5 secunde. 

Cât de mult contribuie consumul de zahăr la acest fenomen? Poate fi acesta cauza directă a diabetului? Dulciurile în exces pot crește riscul de diabet, dar nu neapărat direct și depinde despre ce tip de diabet vorbim. Această afecțiune complexă este declanșată de o combinație de factori. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se metabolizează zahărul în organism

Atunci când consumi dulciuri și alte alimente sau băuturi dulci, organismul descompune zahărul în glucoză (numită și zahăr). Zahărul se găsește în mod natural și în fructe, legume (sub formă de fructoză) și lactate (ca lactoză). 

Celulele corpului folosesc glucoza pentru energie. Organismul are nevoie de insulină pentru a transporta glucoza din sânge în celule. Insulina este un hormon secretat de pancreas după mese, când concentrația glucozei crește în sânge. Ea facilitează, așadar, absorbția glucozei în celule.

Reclamă

Zahărul alb (numit și zaharoză sau sucroză), dar și mierea, siropurile și sucurile de fructe sunt considerate glucide simple. Ele sunt metabolizate rapid și pot duce la fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge. 

De partea cealaltă, există și glucide complexe, cum ar fi cerealele integrale și leguminoasele, care sunt asimilate lent și nu produc fluctuații glicemice. Fluctuațiile zahărului din sânge sunt considerate un factor de risc în apariția diabetului.

Ce este diabetul

Diabetul este un grup de boli cronice care au în comun nivelul ridicat de glucoză în sânge (sau zahăr în sânge). Această situație, numită hiperglicemie, apare atunci când organismul produce prea puțină insulină ori deloc sau când celulele din corp devin rezistente la acțiunea insulinei.

Reclamă

Există mai tipuri de diabet, cu diferiți factori de risc și cauze. Cele mai frecvente sunt:

  • Diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care organismul atacă în mod greșit celulele beta din pancreas care produc insulina. Drept urmare, organismul produce foarte puțină insulină sau deloc, iar bolnavii au nevoie să-și administreze insulină. În trecut, el era cunoscut ca diabet insulino-dependent. 5-10% dintre persoanele cu diabet au această formă a bolii;
  • Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu folosește eficient insulina. El este diagnosticat mai frecvent la adulți, comparativ cu diabetul de tip 1, dar poate afecta și copiii. În stadiile timpurii, nivelul glicemiei poate fi ținut sub control cu un stil de viață echilibrat. Peste 90% din totalul cazurilor de diabet sunt reprezentate de această formă a bolii.

În ultimele trei decenii, prevalența diabetului de tip 2 a crescut semnificativ în toate țările de pe glob, potrivit informațiilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Poți face diabet de la dulciuri?

Deși cauzele diabetului zaharat de tip 1 nu sunt foarte clare, este o certitudine faptul că nu poate fi declanșat de consumul excesiv de zahăr și nici de alte aspecte legate de stilul tău de viață, susțin specialiștii organizației britanice pentru pacienți și medici Diabetes UK. În diabetul de tip 1, celulele pancreatice care produc insulină sunt distruse de sistemul imunitar, iar acest lucru nu poate fi influențat de alegerile noastre alimentare.

În cazul diabetului de tip 2, răspunsul este ceva mai complex. Zahărul nu cauzează direct acest tip de diabet, dar probabilitatea de a-l dezvolta este mai mare dacă ai exces ponderal. El poate crește rezistența la insulină și este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la apariția diabetului.

Kilogramele în plus se acumulează atunci când consumi mai multe calorii decât are nevoie organismul tău, iar alimentele și băuturile bogate în zahăr conțin multe calorii. Așadar, dacă mănânci prea multe dulciuri și iei în greutate, atunci îți crești riscul de îmbolnăvire. Totuși, diabetul de tip 2 este o afecțiune complexă, iar zahărul este puțin probabil să fie singurul motiv pentru dezvoltarea acestei boli, susțin specialiștii organizației Diabetes UK.

Pe de altă parte, studiile au arătat că băuturile îndulcite cu zahăr sunt asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2. Acest risc nu este neapărat legat de efectul lor asupra greutății corporale, susțin specialiștii. Medicii American Diabetes Association recomandă oamenilor să evite consumul de băuturi îndulcite cu zahăr pentru a preveni diabetul de tip 2.

Alți factori de risc pentru diabetul de tip 2 includ:

  • istoricul familial de diabet;
  • vârsta înaintată (riscul crește după 40 de ani);
  • sedentarismul;
  • hipertensiunea arterială;
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool;
  • odihna insuficientă;
  • diabetul gestațional (în sarcină).

Cât zahăr poți consuma zilnic fără riscuri

Cantitatea maximă de zahăr recomandată zilnic adulților este de 30 de grame, echivalentul a aproximativ șapte lingurițe. Ca reper, un biscuit cu ciocolată are până la două lingurițe de zahăr, iar o cutie de 330 ml de băutură răcoritoare poate conține între 8 și 12 lingurițe de zahăr, în funcție de tipul și marca produsului. 

Calcularea aportului zilnic de zahăr poate fi o provocare în condițiile în care multe dintre alimentele pe care nu le considerăm dulci conțin, de fapt, zahăr. De exemplu, în ketchup există de multe ori o cantitate mare de zahăr adăugat. O singură lingură de ketchup poate conține chiar și o linguriță de zahăr. Inclusiv unele sortimente de pâine conțin zahăr. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Circumferința taliei: de ce este importantă și cât măsoară o talie sănătoasă
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Cum să scazi glicemia natural. Rolul stilului de viață în controlul zahărului din sânge
Reclamă
PARTENERI
icon