Dacă vrei să-ți menții organismul sănătos și să gestionezi o greutate optimă, poți selecta câteva superalimente, care te pot ajuta să-ți atingi obiectivele. Citește despre 8 superalimente pe care să le consumi când faci sport.
Există superalimente utile pentru a scăpa de kilogramele în plus. Pot fi benefice pentru a-ți dezvolta și menține masa musculară. De asemenea, îți pot îmbunătăți mai multe aspecte ale sănătății generale dacă le incluzi în dietă.
8 superalimente pe care să le consumi când faci sport
Superalimentele reprezintă o categorie de alimente, care pot oferi beneficii pentru sănătate datorită profilului nutrițional ridicat. În general, au un conținut bogat în: minerale, vitamine, antioxidanți, fibre, grăsimi sănătoase și flavonoide.
Anumite superalimente îți pot sprijini performanța sportivă și îți pot asigura proprietăți antiinflamatoare. Astfel, te pot ajuta să obții și să-ți păstrezi silueta pe care o dorești, în timp ce-ți menții organismul sănătos.
Alge
Algele asigură un conținut nutritiv bogat în substanțe esențiale, cum ar fi: vitamina A, vitamina C și calciu. De asemenea, conțin concentrații ridicate de iod. Iodul are un rol vital pentru a-ți susține sănătatea tiroidei, glanda situată în gât care reglează hormonii. Astfel, îți poate diminua senzația de oboseală.
Matcha
Matcha reprezintă o pudră rezultată din măcinarea frunzelor recoltate din planta Camellia Sinensis, folosită în general la prepararea ceaiului verde. Matcha îți poate scădea indicele de masă corporală, inclusiv masa de grăsime corporală și circumferința taliei, fiind printre aceste 8 superalimente pe care să le consumi când faci sport. În plus, îți poate diminua nivelul de colesterol LDL, mai precis de colesterol rău.
De asemenea, catechinele și antioxidanții puternici din ceaiul verde, pot asigura proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Mai mult, ceaiul verde conține puține calorii.
Spirulină
Spirulina este o microalgă de culoare verde albăstrui. Are un conținut bogat în aminoacizi cu lanțuri ramificate, care pot diminua daunele musculare dezvoltate pe parcursul exercițiilor fizice. Concentrațiile sale de antioxidanți îți pot proteja țesuturile musculare împotriva oboselii.
Sfeclă
Sfecla are un conținut bogat în nitrați naturali. În organismul uman, nitrații sunt transformați în oxid nitric, care poate îmbunătăți circulația sângelui la nivelul mușchilor. De asemenea, poate crește în mod considerabil timpul până la epuizare în rândul sportivilor de anduranță.
Usturoi
Usturoiul conține alicină, o substanță cu beneficii antifungice și antivirale și se regăsește printre aceste 8 superalimente pe care să le consumi când faci sport. Astfel, poate contribui la protecția împotriva răcelii și gripei și poate sprijini sistemul imunitar. În plus, ar putea avea proprietăți anticancerigene și poate opri dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul stomacului datorită potențialelor proprietăți antimicrobiene ale alicinei, potrivit Triathlete.
Semințe de dovleac
Semințele de dovleac oferă un conținut bogat în magneziu și fier. Magneziul asigură un rol important în susținerea sănătății: musculare, imunitare și osoase. Fierul îndeplinește un rol major în asigurarea transportului de oxigen în întregul corp.
Teff
Teff-ul este o plantă de origine africană. Conține concentrații mai ridicate de proteine decât majoritatea cerealelor. Acesta reprezintă o sursă importantă de lizină, unul dintre principalii aminoacizi care pot accelera vindecarea mușchilor.
Lucuma
Lucuma reprezintă un fruct, ce-ți poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Acesta poate ajuta la gestionarea diabetului deoarece poate diminua nivelurile de zahăr din sânge și poate reduce tensiunea arterială, conform Men’s Health.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.